U četvrtak je u Supetru počeo jedanaesti "Biser mora", međunarodni kulinarski festival. I počeo je onako kako spada – radno. Već od osam sati ujutro prvi natjecatelji, školarci, zauzeli su svoje boksove i kuhanje je počelo.
– U početku je bilo treme, ali brzo smo je nadišli – rekla nam je Jelena Prugo, učenica trećeg razreda kuharstva iz grada domaćina, Supetra.
Zajedno s kolegama Tomislavom Martinićem i Raulom Dragičevićem pripremili su otočne specijalitete, od srdela, vitalca na kremi od koromača s domaćim rezancima, s blitvom i bračkom tortom kao desertom. Ovo im je prvo natjecanje.
– Za mlade je kuhare ovo itekako važno. Prije to nije bilo tako aktualno i hvala bogu da se pojavio jedan "Biser mora", zahvaljujući mojim kolegama, u prvom redu Miru Bogdanoviću. Danas je tu Bremec i ostala sjajna, vrijedna ekipa. Rade ovo iz ljubavi i zbog toga je ova manifestacija i uspješna. Za ovu ljepotu koja nas okružuje, brojne hotele, restorane, zaista treba mladih kuhara i ovo je odličan poticaj – kazao nam je nešto kasnije tog dana poznati kuhar Stevo Karapandža.
'Oliva', 'Kopačina' i 'Otok'
Susreli smo ga za vrijeme gastronomske izložbe koja se odvijala na supetarskoj rivi. U društvu je svojeg starog prijatelja i kolege Bračanina Borivoja Jelinčića, s kojim je nekoć kuhao u hotelu "Intercontinental" u Zagrebu. Nisu se vidjeli tridesetak godina, kažu, obilazeći štandove na gastronomskoj izložbi, sretni jer su se ponovno susreli.
Jela su prezentirali supetarski restorani, te oni iz njegove okolice. Od predjela, glavnog jela do deserta, sve su to profesionalno kušali članovi žirija "Bisera mora". Najbolji je desert, po njihovu mišljenju, priredila konoba "Oliva" sa slasnim palačinkama sa škutom od kozjeg mlijeka. Najbolje glavno jelo predstavila je konoba "Kopačina" iz Donjeg Humca, a mlada ekipa restorana "Otok" najbolje je pripremila predjelo te osvojila nagradu za ukupni dojam. Gotovo svi poigrali su se škutom, očito omiljenom bračkom delicijom.
– Zahvaljujem u ime Mira Bogdanovića svima vama, domaćinima i kolegama. Okupiti ovoliko ljudi velika je čast i nije jednostavno – pozdravio je prisutne Željko Neven Bremec, predsjednik SKMER-a, na svečanom i službenom otvaranju festivala koji je uslijedio.
Otvoren je na osunčanoj supetarskoj rivi, prvi put otkako se održava u Supetru. I to među Supetranima i gostima, koji su zadovoljno grabili i kušali delicije svojih lokalnih gastronomskih majstora s održane izložbe.
Čak 200 sudionika
– Malo-pomalo, u sedam godina postali smo i prijatelji, i nadam se da će ostati tako do 2020. godine, dokad smo potpisali ugovor o suradnji – kazao je Ivan Cvitanić, direktor Turističke zajednice grada Supetra, uz SKMER organizatora ove manifestacije.
Svoje su pozdrave uputili i domaćini, gradonačelnica Supetra Ivana Marković te Marion Dužić, većinski vlasnik i direktor "Svpetrvs hotela" u čijim se prostorima manifestacija tog dana nastavila. A nastavilo se s cooking showom taverne "Riva" iz Bola, do Dušana Veršeca iz Slavonije, koji je odgonetnuo čija je kranjska kobasica. Slovenska, dakako. Ivana Vukmanić i restoran DP iz Donjeg Zvečaja prezentirali su štrukle na juhu, a sam Željko Neven Bremec odradio je cooking show "Primerba".
"Biser mora" nastavlja se dalje. Čak je 200 prijavljenih natjecatelja i za stanku vremena nema.
'Master class'
Iz programa ovogodišnjeg "Bisera mora" posebno se izdvajaju master class – predavanja vrhunskih chefova iz Engleske, Islanda, Turske i Indije, uz poseban poziv bračkim ugostiteljima, kao prilika koja se ne propušta. Prvog je dana, već od deset sati do podne, prvi master class održao Gary Filbey, otkrivajući tajne pripreme Beef Wellingtona.
'Biser' u kamenu
Brač je protkan kroz priču "Bisera mora", pa je tako i brački kamen našao svoje mjesto u manifestaciji. Svoje su radove i alat prezentirali učenici Kamenoklesarske škole iz Pučišća. Obišao ih je i Joško Stella, direktor TZ-a Splitsko-dalmatinske županije.