StoryEditorOCM
Dalmacijamilijunski izravni poticaji europske komisije domaćim nvestitorima na najsunčanijem jadranskom otoku

Europa će Hvar grijati i hladiti s bespovratnih 2,19 milijuna eura

Piše PSD.
4. travnja 2011. - 20:38
Program “Solution Hvar” izravno potiče domaće investitore na otoku Hvaru bespovratnim novčanim sredstvima Europske komisije u iznosu od 2,19 milijuna eura, i to u vezi s projektima povećanja toplinske učinkovitosti zgrada, energetske učinkovitosti sustava grijanja, hlađenja i ventilacija (s maksimalno 50 eura po četvornom metru stana), zatim ugradnje solarnih kolektora topline (s maksimalno 250 eura po četvornom metru stana), te solarnih fotonaponskih modula (s maksimalno 750 eura po četvornome metru stana).

Projekti se moraju realizirati do kraja 2013. godine

- Smisao ovog programa je u smanjenju potrošnje energije barem za 20 posto, a projekti se moraju realizirati najkasnije do kraja 2013. godine. Naravno, prednost imaju oni kućevlasnici koji podnesu skupni zahtjev, te ranije dovrše i certificiraju svoje projekte – kazao je Ivan Vranković, koordinator programa i predstavnik Ic Grupe iz Beča koja zajedno sa Splitsko-dalmatinskom županijom (javne zgrade) i HEP-OIE (solarna elektrana) organizira privatne investicije u zgrade, krovnu solarnu elektranu, proizvodnju komposta i bioplina, te bio-solarno grijanje i hlađenje.

A da je Program uistinu zaživio potvrđuje činjenica da se već ovih dana trebaju evaluirati i certicifirati projekti povećanja toplinske učinkovitosti na dvije privatne zgrade u Jelsi i Vrboskoj. Procedura isplate bespovratnih sredstva, otprilike 50 posto uloženog novca, može potrajati najviše osam mjeseci, ali njihovi vlasnici će zasigurno biti zadovoljni što su bili sudionicima Demonstracijskog energetskog programa Europske komisije na otoku Hvaru.

Inače, za energetsku obnovu javnih i privatnih zgrada (do 18.800 četvornih metara) predviđena su bespovratna sredstva u iznosu od 942.000 eura, za izgradnju solarnih elekrana (do ukupno 780 kWp) ukupno ugradnje solarnih kolektora topline (s maksimalno 250 eura po četvornom metru stana) 975.000 eura, dok za korištenje biomase i sunca ostaje 276.000 eura, a svi ti projekti su u pripremi ili tijeku realizacije.

mirko crnčević


Korištenje biomase i sunca

Bečka iC grupa je LAG-u otoka Hvaru ponudila pilot-projekt korištenja biomase i sunca za grijanje/hlađenje zgrada, za što je rezervirana bespovratna novčana potpora EU-a od 168.000 eura. Projekt uključuje proizvodnju oko 190 tona sječke i 10 tona peleta iz drva i poljoprivrednog otpada (od prerade maslina, grožđa i eteričnih ulja), ali isto tako nabavu kotlova na sječku sa solarnom potporom (6 x 40 kW) za kućanstva, javne i poslovne zgrade, te sobnih peći na pelete za kućanstva (5 x 8 kW).

- LAG otoka Hvara bi trebao organizirati proizvodnju sječke i peleta (iverač, skladište i mali mlin za pelete), dok će Županija na tom području zamijeniti nekoliko starih uljnih kotlova novim kotlovima na sječku. Naravno, privatni investitori će nabaviti barem dva kotla na sječku za svoje potrebe, a privatni kućevlasnici pet peći na pelete – kazao je Ivan Vranković, koordinator programa i predstavnik iC grupe iz Beča. LAG i Županija se trebaju i formalno izjasniti o daljnjoj suradnji s iC grupom. U tom pravcu se može razmotriti i udruživanje partnera na principima javno-privatnog partnerstva.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. srpanj 2024 00:15