StoryEditorOCM
Dalmacijaudruga dalmacija traži preustroj republike hrvatske

INICIJATIVA Dalmacija bi trebala imati svoj mini parlament

Piše PSD.
24. rujna 2011. - 14:11



Udruga Dalmacija na prvoj je otvorenoj sjednici Upravnog odbora nakon ljetne pauze primila u članstvo brojne nove članove kojih je sve više, i to iz cijele Dalmacije, ali i drugih dijelova Hrvatske, pa i inozemstva.

Članovi UO izražavaju zadovoljstvo što je u javnosti prepoznato da je Udruga Dalmacija na pravom putu zahtijevanja korjenitih promjena u ustroju i funkcioniranju Republike Hrvatske. Očito je da su pojedine političke stranke, koje su već počele s predizbornim aktivnostima, u svoj program uvrstile i dio temeljnih programskih načela Udruge Dalmacija.

Stranke, uozbiljite se!

“Naime, u našim programskim načelima od svih stranaka koje se bore za ulazak u Hrvatski sabor tražimo hitan preustroj Republike Hrvatske na principu povijesnih regija te potpunu fiskalnu decentralizaciju kako bi Lijepa naša konačno postala moderna i demokratska država. Dalmacija, kao i svaka druga regija u Hrvatskoj, trebala bi imati svoj regionalni mini parlament ili regionalno vijeće koje će, odvojeno od centralne države, odlučivati o prioritetima regije i kako ih rješavati, uključujući i upravljanje regionalnim financijama.

Gospodarski razvoj RH treba temeljiti na ključnim resursima pojedinih regija, i to na način da isti budu ugrađeni u strategiju razvoja cjelokupne RH, a ne obrnuto. Uistinu nam je drago vidjeti da mnoge stranke koje se kandidiraju za Hrvatski sabor koketiraju s točkama našeg programa, no sve što smo do sada vidjeli u javnosti samo je kozmetika i ne vodi Republiku Hrvatsku na put izlaska iz teške krize. Stoga tražimo od svih političkih stranaka da se uozbilje.

Na predstojećim parlamentarnim izborima pozvat ćemo građane regije Dalmacije da se probude i shvate da im neće biti bolje samo od kozmetičkih promjena te da glasaju za one stranke i liste koje će Dalmaciji donijeti prosperitet, a to će se dogoditi samo ako centralna država prestane nepotrebno trošiti novac i konačno počne ostavljati regijama ono što im prirodno pripada.

Markovina za ‘Naš Hajduk’

Također smo, na javni poziv Udruge Naš Hajduk, izglasali i našeg kandidata za novi NO Hajduka i to je prof. dr. sc. Roko Markovina. Udruga Dalmacija nije politička stranka i mi ne tražimo mjesta u saborskim foteljama za naše članove. Mi smo lobistička udruga koja radi na očuvanju dalmatinskog identiteta i razvoju regije Dalmacije, u okvirima pozitivnih zakona Republike Hrvatske.

Stoga pozivamo sve Dalmatince ali i druge ljude dobre volje da nam se pridruže u očuvanju identiteta i izrade strategije razvoja voljenog nam zavičaja, naše drage Dalmacije”, stoji u priopćenju UO Udruge Dalmacija.

U Sabor po 15 predstavnika iz pet regija

Tražimo i smanjenje broja saborskih zastupnika na 75, i to po principu izravnog biranja 15 zastupnika iz svake od 5 hrvatskih regija, koje treba oformiti prije ulaska u EU radi boljih mogućnosti u povlačenju sredstava iz EU fondova.

Četiri uprave u županijama

Udruga Dalmacija teži regionalizaciji RH, ali ne na principima novog - sada regionalnog centralizma, već policentričnosti svake regije. Stoga smatramo da bi hrvatska regija Dalmacija trebala imati svoje četiri područne uprave: Zadar, Šibenik, Split i Dubrovnik, kako bi se izbjegla centraliziranost regije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2024 03:30