StoryEditorOCM
ObalaANTIČKI PORAT

Arheološko ‘čudo‘ pred vratima Splita: iz vode ‘izronili‘ ostaci tajnovite glavne rimske luke, ali i velike građevine

Piše Mia Sesartić
30. studenog 2023. - 20:55

Prebogata prošlost Salone, nekoć glavnoga grada rimske provincije Dalmacije, intrigira svakim danom, kada god zabijete "mašklin" u zemlju, ali i pod vodom, tako da su na ušću Jadra ovih dana privedena kraju i arheološka istraživanja čiji je cilj bio pronaći tragove antičke luke.

I, kako saznajemo od arheologa, istraživanja su prošla uspješno budući da su pronađeni nalazi koji potvrđuju dosadašnju pretpostavku da se upravo tu nalaze ostaci nekadašnjeg salonitanskog porta.

Ronilački klub "Špinut" iz Splita je u suradnji s Muzejom hrvatskih arheoloških spomenika (MHAS) provodio hidroarheološka istraživanja u podmorju Vranjica i Solina.

Istraživanja je vodio Miroslav Gogala iz MHAS-a, a sudjelovali su ronioci Bruno Stanić, Stipe Boban, Ante Radica i Davorka Vela, zatim Miroslav Katić, muzejski ravnatelj, te MHAS-ovci Antonija Kovač i Dalibor Burić.

- Cilj istraživanja je bio pronaći tragove salonitanske luke koju u pisanim povijesnim izvorima spominje grčki povjesničar i geograf Strabon i to kao Delmatsku luku. Naime, prije osnutka rimske Salone na području Solina, Kaštela i Klisa postojalo je više važnih ilirskih naselja – gradina.

Jedna od njih je bila na brdu Sutikva iznad Novoga groblja u Solinu i njoj je najvjerojatnije pripadalo i prapovijesno lučko naselje u Vranjicu. Arheolozi još sa sigurnošću nisu našli tragove te starije luke, a ni o onoj nešto kasnijoj, antičkoj, se ne zna previše - arheolozi pokazujući nam fotografije pronađenih ulomaka na ušću Jadra poput ostatka antičkog drvenog pilona na dnu riječnog korita, ulomak ukrašenog kamenog nadvratnika ili velikog bloka antičkog praga.

image

Veliki blok antičkog praga

Miroslav Gogala

- Sedamdesetih godina, tijekom izgradnje velikih naftnih spremnika u Vranjičkom blatu, pronađeni su ostaci kamenih blokova koji su najvjerojatnije ostatak antičke obale salonitanske luke. Očito je donji tok Jadra meandrirao i mijenjao svoj tok.

O luci više doznajemo iz povijesnih izvora - navodi Gogala dodajući kako je do sada bilo istraživanja o toj temi, primjerice u Vranjicu i Kaštelima, ali na samom ih ušću nije bilo, dok su nalazi povezani uz postojanje luke do sada pronađeni tek sporadično i u sklopu drugih tematskih istraživanja.

- Ova istraživanja su potvrda naših pretpostavki da su se ovdje nalazili ostaci antičke luke - ističe voditelj, navodeći povijesne podatke o luci.

Naime, od kraja 2. stoljeća prije Krista s razvojem rimskog vojnog uporišta u Saloni se razvija i luka. Ona je bila vrlo važna za opskrbu vojske koja je započela neke od prvih ratova s ilirskim plemenom Delmati.

Kada je Salona postala glavni grad rimske provincije Dalmacije i njena luka je dobila na važnosti. Vjerojatno je prikazana na čuvenom Trajanovu stupu u Rimu. Spominje se i u Dioklecijanovu ediktu o cijenama (veze sa Nikomedijom i Aleksandrijom – početak 4. stoljeća poslije Krista). Sredinom 6. stoljeća je u Salonitanskom zaljevu potopljena flota Istočnih Gota.

- Sve je to potaknulo arheološka istraživanja akvatorija Vranjica i Solina. Ove godine posebna pozornost usmjerena je na ušće Jadra gdje su ranije zamijećeni tragovi suhozida s ugrađenim antičkim arhitektonskim kamenim ulomcima-spolijama.

Riječ je o velikim ulomcima ukrašenog kamenog nadvratnika velike građevine, možda nekog hrama, zatim bazi mramornog stupa, ulomcima stupova i velikom bloku antičkog praga.

image

Ostatak antičkog drvenog pilona na dnu korita rijeke Jadro

Miroslav Gogala/

Moguće je da se radi o arhitektonskim dijelovima neke monumentalne građevine koja se nalazila u salonitanskoj luci - smatra Gogala, dodajući kako su u riječnom koritu nađeni i drveni piloni zabijeni u muljevito dno koji su karakteristični za rimska lučka postrojenja.

Istraživanja je financirala Županija splitsko-dalmatinska, odnosno Upravni odjel za pomorstvo u sklopu Programa razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine i promocije projekta "Pomorsko je dobro".

- Namjeravamo u suradnji sa Županijom dogodine nastaviti istraživanja. Ovo je otkrivanje samo kockice u mozaiku velikog lučkog postrojenja koje se, kako se smatra, od današnjeg estuarija Jadra protezalo sve do akvatorija, odnosno područja u razini s antičkim Teatrom na kopnu, a vjerojatno je cijeli kompleks neizravno obuhvaćao i dio današnjeg vranjičkog prostora - kaže naš sugovornik.

image

Ulomak ukrašenog kamenog nadvratnika

Miroslav Gogala
image

Sekundarno ugrađena baza stupa u suhozid

Miroslav Gogala
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:35