stdClass Object ( [id] => 1372022 [title] => Bili su među najbogatijim obiteljima u Splitu i okolici, sa zgradama na top lokacijama, a onda im je u trenu sve oteto [alias] => bili-su-medu-najbogatijim-obiteljima-u-splitu-i-okolici-sa-zgradama-na-top-lokacijama-a-onda-im-je-u-trenu-sve-oteto [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na ročištu zakazanom za 14. ožujka na Trgovačkom sudu u Splitu, Županija splitsko-dalmatinska nastavit će pravnu bitku za ostvarenje prava prvokupa bivše vinarije i skladišta "Dalmacijavina" u Kaštel Starom.

Nekretnina poznata i pod imenom "Vinalko", nekadašnjim imenom državnog poduzeća čiji je dio bilo i kasnije "Dalmacijavino", zaštićeno je kulturno dobro, a budući da ni Ministarstvo kulture ni Grad Kaštela nisu iskazali interes za kupnju, Županija je imala otvoren put za ostvarenje svoje želje.

Međutim, regionalna vlast je zakasnila, a parnicom nastoji dokazati da krivicu za to snose "Dalmacijavino" u stečaju kao bivši vlasnik objekta, i kaštelanska tvrtka "Fraternitas" kao sadašnji vlasnik, jer je navodno nisu na vrijeme obavijestili ni o prodaji ni o mogućnosti prava prvokupa.

Prijevoznička tvrtka Darka Bošnjaka je nekretninu koju čini parcela ukupne površine 1811 četvornih metara na kojoj je objekt nekadašnje vinarije i skladišta, kupila 2022. na elektroničkoj javnoj dražbi provedenoj posredstvom Financijske agencije (Fina) za 715 tisuća eura (5,38 milijuna kuna), iznosu višem od početne cijene od oko 558 tisuća eura (4,2 milijuna kuna).

Nekako se dogodilo da će ovih dana na račun Alessandre Šimete iz Švicarske, jedine nasljednice obitelji Šimeta iz Kaštel Starog, Ministarstvo financija konačno uplatiti 228.050 eura naknade za vinariju koja je njezinu djedu Petru Šimeti (rođenom 1907.) oduzeta nakon Drugog svjetskog rata.

---

image

Pogled na nekadašnju vinariju i skladište oko koje se formirala nekoć važna teretna i putnička luka u Donjim Kaštelima

Joško Šupić/Cropix
---

Rješenje o isplati je doneseno po Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine iz 1996. godine, a temeljem zahtjeva Alessandre Šimete za povratom. Iz navedenih iznosa savim je jasno da nasljednica nekadašnjih vlasnika nije ni iz daleka dobila odgovarajuću naknadu, jer se taj iznos ne određuje ni po procijenjenoj vrijednosti objekta ni po izlicitiranoj cijeni, nego prema posebnim mjerilima propisanim navedenim Zakonom.

Za razliku od nekretnina, prema odredbama istog Zakona, oduzeta poduzeća se, naime, ne vraćaju pa tako ni poslovni prostor koji im pripada. Nakon Drugog svjetskog rata tvrtka Šimetinih je ugašena, a 1946. skladište vina i destilata postalo je vlasništvo poduzeća "Vinalko", a zatim i njegova sljednika "Dalmacijavina".

Zapravo je u pretvorbi prije tridesetak godina uneseno u temeljni kapital "Dalmacijavina", a takva nacionalizirana i konfiscirana imovina se ne vraća. Tako se Šimeta u ovom slučaju morala zadovoljiti naknadom.

Splitska županija izgubila milijunski spor oko kultne dalmatinske zgrade iz Velog mista, privatnik već trlja ruke

Za razliku od vinarije, Alessandri Šimeti je u Kaštel Starom vraćena velika kamena zgrada u glavnoj ulici u središtu mjesta, u neposrednom susjedstvu "Vinalka". S poslovnim prostorom površine 1114 kvadrata, stambeni objekt je, međutim, bio nastanjena zaštićenim najmoprimcima tako da je prošao niz godina prije nego što se ne tako davno našao kupac - tvrtka "Mistral projekt" iz Šibenika.

Aktualni vlasnik je zgradu platio 1000 eura po kvadratu. Raniji pokušaji prodaje, konkretno 2012., nisu uspjeli. Budući da je i u tom slučaju riječ o kulturnom dobru, nekretnina je u dva navrata ponuđena Gradu Kaštela, Županiji i Ministarstvu kulture koji, međutim, nisu bili zainteresirani. Cijena je prije 12 godina iznosila 900 tisuća eura.

---

image

Šibenska tvrtka nedavno je kupila veliku zgradu Šimetinih u središtu Kaštel Starog, država, Županija i Grad nidsu ni trznuli na ponudu; sada će postati - hotel

Muzej grada Kaštela
---

Činjenica da oba nekadašnja objekta obitelji Šimeta, na temelju rješenja Ministarstva kulture, imaju status zaštićenog kulturnog dobra potvrda je važnosti njihova očuvanja koja, čini se, u gradskoj upravi Kaštela nije prepoznata.

Smješteni na atraktivnoj lokaciji, na starosejskoj rivi i u neposrednoj blizini luke u čiju je obnovu nedavno uloženo 6,77 milijuna eura, svjedoče o rastu i razvoju Kaštel Starog, zapravo cjelokupnih današnjih Kaštela. Izgradio ih je Petar Šimeta koji se 1850. godine doselio iz rodnog Novoga u Stari, a 1890. osnovao tvrtku "Petar Simetta i sinovi" (Frane i Pave).

Petar Šimeta je, naime, uz svoju kuću (Radunov palac) podigao skladišta, a onda najviše pridonio izgradnji luke u Starom. Prvi gat za pristajanje brodova u funkciji prekrcaja vina izgrađen je 1873., preuređen je 1885., popravljen 1896. te dovršen 1905. godine, a služio je desetljećima i za pristajanje putničkih brodova na redovitim linijama iz Splita i Trogira.

Važnost luke očitava se i kroz podatke da je kaštelanska agrarna proizvodnja bila i ostala usmjerena uglavnom na vinogradarstvo. Tako se 1932. godine, kako u svojoj knjizi "Donjokaštelanska svakodnevica 1900.-1939." navode Mladen Domazet i Marin Vuletin, poljoprivredom bavi 94 posto stanovništva.

Između dvaju svjetskih ratova se u svim Kaštelima proizvodilo 1500 vagona vina, a 1929. je osnovana Kaštelanska vinarska zadruga koja sa sjedištem u Starome djeluje i danas.

Tvrtka "Petar Simetta i sinovi" se bavila izvozom običnih i desertnih vina na veliko, trgovinom poljoprivrednih proizvoda te kao zastupnik francuske tvrtke i izvozom poljoprivrednih strojeva. Ne čudi stoga što je opsegom poslovanja postala jedan od najvećih izvoznika u Dalmaciji, a Petar Šimeta jedan od najvećih gospodarstvenika. Pisao je to 1940. don Frane Ivasović, mjesni župnik i poznati kaštelanski kroničar

---

image

Petar Šimeta, rodonačelnik trgovačke obitelji, doselio se u drugoj polovici 19. stoljeća iz Kaštel Novog u Stari i započeo veliki biznis

Muzej grada Kaštela
---

Domaći trgovački stalež, koji je izrastao tijekom 19. stoljeća iz bolje stojećih težačkih obitelji, bio je naravno aktivni sudionik, a može se reći i kreator političkih zbivanja. Petrov sin Frane, primjerice, bio je dugogodišnji načelnik donjokaštelanske općine.

Najjača trgovačka obitelj u Donjim Kaštelima bila je obitelj Stjepana Katalinića iz Novoga i kako to obično bude, između dviju tvrtki razvila se konkurencija, često s političkim konotacijama. Otkup vina od kaštelanskih težaka često je, naime, bio sastavni dio svakodnevnog života, a time i lokalne politike.

Što će biti s "Vinalkom" odlučit će novi vlasnik u okvirima dopuštenim GUP-om i uz konzervatorski nadzor. Prema kaštelanskom GUP-u lokacija u Starom ima oznaku M6 – mješovita namjena – povijesne jezgre, stambena, poslovna, javna i društvena. Spominjana zgrada u glavnoj Štradi, prema nama dostupnim informacijama, planira se preurediti u hotel.

U svakom slučaju gradska uprava Kaštela nije pokazala zanimanje za projekt koji im je svojedobno prezentirala Alessandra Šimeta. Predlagala je, među ostalim, da se u dijelu bivše vinarije održava sajam mediteranske kulture s izlaganjem (prodajom) vina, maslinova ulja…, kao i da se otvori restoran nad morem.

"Vinalko" i luka su, podsjetimo, u međuvremenu "glumili" splitsku vinariju i pristanište u kultnoj seriji "Velo misto".

Dio imovine koja je 1946. konfiscirana Petru Šimeti, kada mu je sin Pavle (Alessandrin otac) imao šest godina, nalazi se u Splitu. I opet se dogodilo da je riječ o zaštićenom dobru.

Radi se o parceli na Mejama, između Meštrovićeva šetališta i uvale Zvončac. Površine 1755 kvadrata, zemljište, u naravi vrt, se nalazi u obuhvatu park-šume Marjan, pa kad ga je Alessandra Šimeta 2011. prodavala, Grad Split i Županija koji imaju pravo prvokupa nisu bili zainteresirani.

Tražena cijena je bila 1,4 milijuna eura. Na atraktivnoj lokaciji, sa zapadne strane graniči sa poznatom Vilom Ferić, a s južne se spušta sve do mora, ali s velikom manom – nije u zoni građenja, zemljište je i dalje u prodaji, sada po cijeni od 2,2 milijuna eura ili 1500 eura po kvadratu.

Unatoč službenom povratu, nasljednica obitelji Šimeta nije jednostavno došla ni do svojih pet stanova u samom centru Splita, u Ulici Domovinskog rata. Bili su konfiscirani, i oni useljeni zaštićenim najmoprimcima.

Premda im zakon nije omogućavao otkup, jedan je najmoprimac uspio u tome, pa otišao iz Splita i nakon toga stan - prodao. Nakon dugogodišnje pravne bitke koja je završila presudom u korist kupca, Alessandri Šimeti je za obeštećenje isplaćeno oko 10 tisuća eura. Prema našim saznanjima stan je veće površine, useljiv, na lokaciji koja mu diže vrijednost.

---

Vrhunske bačve i badnjevi postali - apartmani!


Kad se govori o "Vinalku" često se zaboravlja da je sada derutni i većinom prazni (skladištni) prostor nekada bio popunjen vrijednim inventarom. Toliko vrijednim da je u ožujku 2013. godine, vremenu kad je "Dalmacijavino" već bilo u stečaju, Ministarstvo kulture donijelo rješenje da se stavi pod preventivnu zaštitu koja traje do tri godine.

Inventar je tada i pobrojan: 32 bačve, 13 badnjeva, drveni ormarić, drvena kolica, crpka za vino marke "Daubron" i željezna kasa (trezor) sa oznakom "Theodor Wiese", Wien (Beč), s naznakom da je u vlasništvu "Dalmacijavina".

U obrazloženju se navodi da se inventar sastoji uglavnom od drvenih bačvi i badnjeva, nekih visine do 3,5 metra, koji su služili za proizvodnju vina i drugih alkoholnih pića još od kraja 19. stoljeća kada je dio bio u vlasništvu tvrtke "Šimeta i sinovi". Navodi se kako se posebno ističe bačva koja na prednjem poklopcu ima reljefno izrezbarenu 1886. godinu.

- Inventar je ujedno svjedočanstvo začetaka komercijalnog vinarstva u Kaštelima te njegova uspona i razvoja od kraja 19. do početka 21. stoljeća - navodi se u obrazloženju.

Zaštita, međutim, nije potrajala. Iz Konzervatorskog odjela u Trogiru dobili smo informaciju da inventar nije bio upisan u Registar kulturnih dobara nakon isteka preventivne zaštite. Prestanak zaštite po svemu je bio signal za rasprodaju. Poznato je da je osam bačava kupio OPG-ovac iz okolice Drniša i u njima uredio apartmane za goste. Sasvim udobne budući da im je tlocrtna površina po 21 četvorni metar.

---

---

image
Muzej grada Kaštela
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KALVARIJA ŠIMETINIH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => KALVARIJA ŠIMETINIH 2 0 7961 2 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-12 20:34:23 [created_by] => 3137 [created_by_alias] => Jadranka Matić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-13 19:45:47 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-13 19:45:28 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Bili su među najbogatijim obiteljima u Splitu i okolici, sa zgradama na top lokacijama, a onda im je u trenu sve oteto page_title=Bili su među najbogatijim obiteljima u Splitu i okolici, sa zgradama na top lokacijama, a onda im je u trenu sve oteto [metakey] => obitelj Šimeta, Kaštel Stari, Dalmacijavino, najbogatija obitelj, cijena nekretnina 2024. [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/12\/19559268.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/19559270.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26766145.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26766147.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26766148.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Muzej grada Ka\u0161tela","Muzej grada Ka\u0161tela","Muzej grada Ka\u0161tela"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Jedina nasljednica Alessandra \u0160imeta uskoro bi trebala dobiti 228.050 eura naknade za vinariju u Ka\u0161tel Starom koja je njezinu djedu Petru oduzeta nakon Drugog svjetskog rata<\/p>","

Pogled na nekada\u0161nju vinariju i skladi\u0161te oko koje se formirala neko\u0107 va\u017ena teretna i putni\u010dka luka u Donjim Ka\u0161telima<\/p>","

\u0160ibenska tvrtka nedavno je kupila veliku zgradu \u0160imetinih u sredi\u0161tu Ka\u0161tel Starog, dr\u017eava, \u017dupanija i Grad nidsu ni trznuli na ponudu; sada \u0107e postati - hotel<\/p>","","

Petar \u0160imeta, rodona\u010delnik trgova\u010dke obitelji, doselio se u drugoj polovici 19. stolje\u0107a iz Ka\u0161tel Novog u Stari i zapo\u010deo veliki biznis<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1083","hd_19559268_1920.jpg":"1920x1080","k_19559268_1280.jpg":"1280x1280","k_19559268_1024.jpg":"1024x1024","k_19559268_640.jpg":"640x640","k_19559268_480.jpg":"480x480","k_19559268_340.jpg":"340x340","k_19559268_220.jpg":"220x220","o_19559268_1280.jpg":"1280x722","o_19559268_1024.jpg":"1024x577","o_19559268_640.jpg":"640x361","o_19559268_480.jpg":"480x270","o_19559268_340.jpg":"340x191","o_19559268_220.jpg":"220x124","h_19559268_1280.jpg":"1280x854","h_19559268_1024.jpg":"1024x683","h_19559268_640.jpg":"640x427","h_19559268_480.jpg":"480x320","h_19559268_340.jpg":"340x227","h_19559268_220.jpg":"220x147","pp_19559268_1280.jpg":"1280x1628","pp_19559268_1024.jpg":"1024x1303","pp_19559268_640.jpg":"640x814","pp_19559268_480.jpg":"480x611","pp_19559268_340.jpg":"340x432","pp_19559268_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1233","hd_19559270_1920.jpg":"1920x1080","k_19559270_1280.jpg":"1280x1280","k_19559270_1024.jpg":"1024x1024","k_19559270_640.jpg":"640x640","k_19559270_480.jpg":"480x480","k_19559270_340.jpg":"340x340","k_19559270_220.jpg":"220x220","o_19559270_1280.jpg":"1280x822","o_19559270_1024.jpg":"1024x657","o_19559270_640.jpg":"640x411","o_19559270_480.jpg":"480x308","o_19559270_340.jpg":"340x218","o_19559270_220.jpg":"220x141","h_19559270_1280.jpg":"1280x854","h_19559270_1024.jpg":"1024x683","h_19559270_640.jpg":"640x427","h_19559270_480.jpg":"480x320","h_19559270_340.jpg":"340x227","h_19559270_220.jpg":"220x147","pp_19559270_1280.jpg":"1280x1628","pp_19559270_1024.jpg":"1024x1303","pp_19559270_640.jpg":"640x814","pp_19559270_480.jpg":"480x611","pp_19559270_340.jpg":"340x432","pp_19559270_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26766145_1920.jpg":"1920x1080","k_26766145_1280.jpg":"1280x1280","k_26766145_1024.jpg":"1024x1024","k_26766145_640.jpg":"640x640","k_26766145_480.jpg":"480x480","k_26766145_340.jpg":"340x340","k_26766145_220.jpg":"220x220","o_26766145_1280.jpg":"1280x1706","o_26766145_1024.jpg":"1024x1365","o_26766145_640.jpg":"640x853","o_26766145_480.jpg":"480x640","o_26766145_340.jpg":"340x453","o_26766145_220.jpg":"220x293","h_26766145_1280.jpg":"1280x854","h_26766145_1024.jpg":"1024x683","h_26766145_640.jpg":"640x427","h_26766145_480.jpg":"480x320","h_26766145_340.jpg":"340x227","h_26766145_220.jpg":"220x147","pp_26766145_1280.jpg":"1280x1628","pp_26766145_1024.jpg":"1024x1303","pp_26766145_640.jpg":"640x814","pp_26766145_480.jpg":"480x611","pp_26766145_340.jpg":"340x432","pp_26766145_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26766147_1920.jpg":"1920x1080","k_26766147_1280.jpg":"1280x1280","k_26766147_1024.jpg":"1024x1024","k_26766147_640.jpg":"640x640","k_26766147_480.jpg":"480x480","k_26766147_340.jpg":"340x340","k_26766147_220.jpg":"220x220","o_26766147_1280.jpg":"1280x960","o_26766147_1024.jpg":"1024x768","o_26766147_640.jpg":"640x480","o_26766147_480.jpg":"480x360","o_26766147_340.jpg":"340x255","o_26766147_220.jpg":"220x165","h_26766147_1280.jpg":"1280x854","h_26766147_1024.jpg":"1024x683","h_26766147_640.jpg":"640x427","h_26766147_480.jpg":"480x320","h_26766147_340.jpg":"340x227","h_26766147_220.jpg":"220x147","pp_26766147_1280.jpg":"1280x1628","pp_26766147_1024.jpg":"1024x1303","pp_26766147_640.jpg":"640x814","pp_26766147_480.jpg":"480x611","pp_26766147_340.jpg":"340x432","pp_26766147_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2391","hd_26766148_1920.jpg":"1920x1080","k_26766148_1280.jpg":"1280x1280","k_26766148_1024.jpg":"1024x1024","k_26766148_640.jpg":"640x640","k_26766148_480.jpg":"480x480","k_26766148_340.jpg":"340x340","k_26766148_220.jpg":"220x220","o_26766148_1280.jpg":"1280x1594","o_26766148_1024.jpg":"1024x1275","o_26766148_640.jpg":"640x797","o_26766148_480.jpg":"480x597","o_26766148_340.jpg":"340x423","o_26766148_220.jpg":"220x273","h_26766148_1280.jpg":"1280x854","h_26766148_1024.jpg":"1024x683","h_26766148_640.jpg":"640x427","h_26766148_480.jpg":"480x320","h_26766148_340.jpg":"340x227","h_26766148_220.jpg":"220x147","pp_26766148_1280.jpg":"1280x1628","pp_26766148_1024.jpg":"1024x1303","pp_26766148_640.jpg":"640x814","pp_26766148_480.jpg":"480x611","pp_26766148_340.jpg":"340x432","pp_26766148_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4588184 Threads: 4 Questions: 151300848 Slow queries: 64514 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4500660 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /dalmacija/obala/bili-su-medu-najbogatijim-obiteljima-u-splitu-i-okolici-sa-zgradama-na-top-lokacijama-a-onda-im-je-u-trenu-sve-oteto-1372022 [printLink] => /dalmacija/obala/bili-su-medu-najbogatijim-obiteljima-u-splitu-i-okolici-sa-zgradama-na-top-lokacijama-a-onda-im-je-u-trenu-sve-oteto-1372022?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 751689 [name] => obitelj Šimeta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-13 20:46:02 [main_article_id] => 0 [alias] => obitelj-simeta [link] => /tag/obitelj-simeta ) [1] => stdClass Object ( [id] => 297927 [name] => kaštel stari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kastel-stari [link] => /tag/kastel-stari ) [2] => stdClass Object ( [id] => 371708 [name] => Dalmacijavino [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmacijavino [link] => /tag/dalmacijavino ) [3] => stdClass Object ( [id] => 751690 [name] => najbogatija obitelj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-13 20:46:03 [main_article_id] => 0 [alias] => najbogatija-obitelj [link] => /tag/najbogatija-obitelj ) [4] => stdClass Object ( [id] => 745928 [name] => cijena nekretnina 2024. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-30 07:19:39 [main_article_id] => 0 [alias] => cijena-nekretnina-2024 [link] => /tag/cijena-nekretnina-2024 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KALVARIJA ŠIMETINIH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bili su među najbogatijim obiteljima u Splitu i okolici, sa zgradama na top lokacijama, a onda im je u trenu sve oteto [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3137 [name] => Jadranka Matić [username] => jadranka-mati [email] => jadranka-mati@sd.hr [password] => $2y$10$rptinSbM9PNBMdkwW36PieXnKxJh3/XMK/zTP6X3O7dCT3CR0tQta [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jadranka-matic-3137 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1655 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/af2202406651f2ab1229c153eb4611e2?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/19559268.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Šupić/Cropix [mainImageDesc] =>

Jedina nasljednica Alessandra Šimeta uskoro bi trebala dobiti 228.050 eura naknade za vinariju u Kaštel Starom koja je njezinu djedu Petru oduzeta nakon Drugog svjetskog rata

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/19559268.jpg [title] =>

Jedina nasljednica Alessandra Šimeta uskoro bi trebala dobiti 228.050 eura naknade za vinariju u Kaštel Starom koja je njezinu djedu Petru oduzeta nakon Drugog svjetskog rata

Joško Šupić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/19559270.jpg [title] =>

Pogled na nekadašnju vinariju i skladište oko koje se formirala nekoć važna teretna i putnička luka u Donjim Kaštelima

Joško Šupić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26766145.jpg [title] =>

Šibenska tvrtka nedavno je kupila veliku zgradu Šimetinih u središtu Kaštel Starog, država, Županija i Grad nidsu ni trznuli na ponudu; sada će postati - hotel

Muzej grada Kaštela ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26766147.jpg [title] => Muzej grada Kaštela ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26766148.jpg [title] =>

Petar Šimeta, rodonačelnik trgovačke obitelji, doselio se u drugoj polovici 19. stoljeća iz Kaštel Novog u Stari i započeo veliki biznis

Muzej grada Kaštela ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Na ročištu zakazanom za 14. ožujka na Trgovačkom sudu u Splitu, Županija splitsko-dalmatinska nastavit će pravnu bitku za ostvarenje prava prvokupa bivše vinarije i skladišta "Dalmacijavina" u Kaštel Starom.

Nekretnina poznata i pod imenom "Vinalko", nekadašnjim imenom državnog poduzeća čiji je dio bilo i kasnije "Dalmacijavino", zaštićeno je kulturno dobro, a budući da ni Ministarstvo kulture ni Grad Kaštela nisu iskazali interes za kupnju, Županija je imala otvoren put za ostvarenje svoje želje.

Međutim, regionalna vlast je zakasnila, a parnicom nastoji dokazati da krivicu za to snose "Dalmacijavino" u stečaju kao bivši vlasnik objekta, i kaštelanska tvrtka "Fraternitas" kao sadašnji vlasnik, jer je navodno nisu na vrijeme obavijestili ni o prodaji ni o mogućnosti prava prvokupa.

Prijevoznička tvrtka Darka Bošnjaka je nekretninu koju čini parcela ukupne površine 1811 četvornih metara na kojoj je objekt nekadašnje vinarije i skladišta, kupila 2022. na elektroničkoj javnoj dražbi provedenoj posredstvom Financijske agencije (Fina) za 715 tisuća eura (5,38 milijuna kuna), iznosu višem od početne cijene od oko 558 tisuća eura (4,2 milijuna kuna).

Nekako se dogodilo da će ovih dana na račun Alessandre Šimete iz Švicarske, jedine nasljednice obitelji Šimeta iz Kaštel Starog, Ministarstvo financija konačno uplatiti 228.050 eura naknade za vinariju koja je njezinu djedu Petru Šimeti (rođenom 1907.) oduzeta nakon Drugog svjetskog rata.

---

image

Pogled na nekadašnju vinariju i skladište oko koje se formirala nekoć važna teretna i putnička luka u Donjim Kaštelima

Joško Šupić/Cropix
---

Rješenje o isplati je doneseno po Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine iz 1996. godine, a temeljem zahtjeva Alessandre Šimete za povratom. Iz navedenih iznosa savim je jasno da nasljednica nekadašnjih vlasnika nije ni iz daleka dobila odgovarajuću naknadu, jer se taj iznos ne određuje ni po procijenjenoj vrijednosti objekta ni po izlicitiranoj cijeni, nego prema posebnim mjerilima propisanim navedenim Zakonom.

Za razliku od nekretnina, prema odredbama istog Zakona, oduzeta poduzeća se, naime, ne vraćaju pa tako ni poslovni prostor koji im pripada. Nakon Drugog svjetskog rata tvrtka Šimetinih je ugašena, a 1946. skladište vina i destilata postalo je vlasništvo poduzeća "Vinalko", a zatim i njegova sljednika "Dalmacijavina".

Zapravo je u pretvorbi prije tridesetak godina uneseno u temeljni kapital "Dalmacijavina", a takva nacionalizirana i konfiscirana imovina se ne vraća. Tako se Šimeta u ovom slučaju morala zadovoljiti naknadom.

Splitska županija izgubila milijunski spor oko kultne dalmatinske zgrade iz Velog mista, privatnik već trlja ruke

Za razliku od vinarije, Alessandri Šimeti je u Kaštel Starom vraćena velika kamena zgrada u glavnoj ulici u središtu mjesta, u neposrednom susjedstvu "Vinalka". S poslovnim prostorom površine 1114 kvadrata, stambeni objekt je, međutim, bio nastanjena zaštićenim najmoprimcima tako da je prošao niz godina prije nego što se ne tako davno našao kupac - tvrtka "Mistral projekt" iz Šibenika.

Aktualni vlasnik je zgradu platio 1000 eura po kvadratu. Raniji pokušaji prodaje, konkretno 2012., nisu uspjeli. Budući da je i u tom slučaju riječ o kulturnom dobru, nekretnina je u dva navrata ponuđena Gradu Kaštela, Županiji i Ministarstvu kulture koji, međutim, nisu bili zainteresirani. Cijena je prije 12 godina iznosila 900 tisuća eura.

---

image

Šibenska tvrtka nedavno je kupila veliku zgradu Šimetinih u središtu Kaštel Starog, država, Županija i Grad nidsu ni trznuli na ponudu; sada će postati - hotel

Muzej grada Kaštela
---

Činjenica da oba nekadašnja objekta obitelji Šimeta, na temelju rješenja Ministarstva kulture, imaju status zaštićenog kulturnog dobra potvrda je važnosti njihova očuvanja koja, čini se, u gradskoj upravi Kaštela nije prepoznata.

Smješteni na atraktivnoj lokaciji, na starosejskoj rivi i u neposrednoj blizini luke u čiju je obnovu nedavno uloženo 6,77 milijuna eura, svjedoče o rastu i razvoju Kaštel Starog, zapravo cjelokupnih današnjih Kaštela. Izgradio ih je Petar Šimeta koji se 1850. godine doselio iz rodnog Novoga u Stari, a 1890. osnovao tvrtku "Petar Simetta i sinovi" (Frane i Pave).

Petar Šimeta je, naime, uz svoju kuću (Radunov palac) podigao skladišta, a onda najviše pridonio izgradnji luke u Starom. Prvi gat za pristajanje brodova u funkciji prekrcaja vina izgrađen je 1873., preuređen je 1885., popravljen 1896. te dovršen 1905. godine, a služio je desetljećima i za pristajanje putničkih brodova na redovitim linijama iz Splita i Trogira.

Važnost luke očitava se i kroz podatke da je kaštelanska agrarna proizvodnja bila i ostala usmjerena uglavnom na vinogradarstvo. Tako se 1932. godine, kako u svojoj knjizi "Donjokaštelanska svakodnevica 1900.-1939." navode Mladen Domazet i Marin Vuletin, poljoprivredom bavi 94 posto stanovništva.

Između dvaju svjetskih ratova se u svim Kaštelima proizvodilo 1500 vagona vina, a 1929. je osnovana Kaštelanska vinarska zadruga koja sa sjedištem u Starome djeluje i danas.

Tvrtka "Petar Simetta i sinovi" se bavila izvozom običnih i desertnih vina na veliko, trgovinom poljoprivrednih proizvoda te kao zastupnik francuske tvrtke i izvozom poljoprivrednih strojeva. Ne čudi stoga što je opsegom poslovanja postala jedan od najvećih izvoznika u Dalmaciji, a Petar Šimeta jedan od najvećih gospodarstvenika. Pisao je to 1940. don Frane Ivasović, mjesni župnik i poznati kaštelanski kroničar

---

image

Petar Šimeta, rodonačelnik trgovačke obitelji, doselio se u drugoj polovici 19. stoljeća iz Kaštel Novog u Stari i započeo veliki biznis

Muzej grada Kaštela
---

Domaći trgovački stalež, koji je izrastao tijekom 19. stoljeća iz bolje stojećih težačkih obitelji, bio je naravno aktivni sudionik, a može se reći i kreator političkih zbivanja. Petrov sin Frane, primjerice, bio je dugogodišnji načelnik donjokaštelanske općine.

Najjača trgovačka obitelj u Donjim Kaštelima bila je obitelj Stjepana Katalinića iz Novoga i kako to obično bude, između dviju tvrtki razvila se konkurencija, često s političkim konotacijama. Otkup vina od kaštelanskih težaka često je, naime, bio sastavni dio svakodnevnog života, a time i lokalne politike.

Što će biti s "Vinalkom" odlučit će novi vlasnik u okvirima dopuštenim GUP-om i uz konzervatorski nadzor. Prema kaštelanskom GUP-u lokacija u Starom ima oznaku M6 – mješovita namjena – povijesne jezgre, stambena, poslovna, javna i društvena. Spominjana zgrada u glavnoj Štradi, prema nama dostupnim informacijama, planira se preurediti u hotel.

U svakom slučaju gradska uprava Kaštela nije pokazala zanimanje za projekt koji im je svojedobno prezentirala Alessandra Šimeta. Predlagala je, među ostalim, da se u dijelu bivše vinarije održava sajam mediteranske kulture s izlaganjem (prodajom) vina, maslinova ulja…, kao i da se otvori restoran nad morem.

"Vinalko" i luka su, podsjetimo, u međuvremenu "glumili" splitsku vinariju i pristanište u kultnoj seriji "Velo misto".

Dio imovine koja je 1946. konfiscirana Petru Šimeti, kada mu je sin Pavle (Alessandrin otac) imao šest godina, nalazi se u Splitu. I opet se dogodilo da je riječ o zaštićenom dobru.

Radi se o parceli na Mejama, između Meštrovićeva šetališta i uvale Zvončac. Površine 1755 kvadrata, zemljište, u naravi vrt, se nalazi u obuhvatu park-šume Marjan, pa kad ga je Alessandra Šimeta 2011. prodavala, Grad Split i Županija koji imaju pravo prvokupa nisu bili zainteresirani.

Tražena cijena je bila 1,4 milijuna eura. Na atraktivnoj lokaciji, sa zapadne strane graniči sa poznatom Vilom Ferić, a s južne se spušta sve do mora, ali s velikom manom – nije u zoni građenja, zemljište je i dalje u prodaji, sada po cijeni od 2,2 milijuna eura ili 1500 eura po kvadratu.

Unatoč službenom povratu, nasljednica obitelji Šimeta nije jednostavno došla ni do svojih pet stanova u samom centru Splita, u Ulici Domovinskog rata. Bili su konfiscirani, i oni useljeni zaštićenim najmoprimcima.

Premda im zakon nije omogućavao otkup, jedan je najmoprimac uspio u tome, pa otišao iz Splita i nakon toga stan - prodao. Nakon dugogodišnje pravne bitke koja je završila presudom u korist kupca, Alessandri Šimeti je za obeštećenje isplaćeno oko 10 tisuća eura. Prema našim saznanjima stan je veće površine, useljiv, na lokaciji koja mu diže vrijednost.

---

Vrhunske bačve i badnjevi postali - apartmani!


Kad se govori o "Vinalku" često se zaboravlja da je sada derutni i većinom prazni (skladištni) prostor nekada bio popunjen vrijednim inventarom. Toliko vrijednim da je u ožujku 2013. godine, vremenu kad je "Dalmacijavino" već bilo u stečaju, Ministarstvo kulture donijelo rješenje da se stavi pod preventivnu zaštitu koja traje do tri godine.

Inventar je tada i pobrojan: 32 bačve, 13 badnjeva, drveni ormarić, drvena kolica, crpka za vino marke "Daubron" i željezna kasa (trezor) sa oznakom "Theodor Wiese", Wien (Beč), s naznakom da je u vlasništvu "Dalmacijavina".

U obrazloženju se navodi da se inventar sastoji uglavnom od drvenih bačvi i badnjeva, nekih visine do 3,5 metra, koji su služili za proizvodnju vina i drugih alkoholnih pića još od kraja 19. stoljeća kada je dio bio u vlasništvu tvrtke "Šimeta i sinovi". Navodi se kako se posebno ističe bačva koja na prednjem poklopcu ima reljefno izrezbarenu 1886. godinu.

- Inventar je ujedno svjedočanstvo začetaka komercijalnog vinarstva u Kaštelima te njegova uspona i razvoja od kraja 19. do početka 21. stoljeća - navodi se u obrazloženju.

Zaštita, međutim, nije potrajala. Iz Konzervatorskog odjela u Trogiru dobili smo informaciju da inventar nije bio upisan u Registar kulturnih dobara nakon isteka preventivne zaštite. Prestanak zaštite po svemu je bio signal za rasprodaju. Poznato je da je osam bačava kupio OPG-ovac iz okolice Drniša i u njima uredio apartmane za goste. Sasvim udobne budući da im je tlocrtna površina po 21 četvorni metar.

---

---

image
Muzej grada Kaštela
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Muzej grada Kaštela Muzej grada Kaštela Muzej grada Kaštela
Joško Šupić/Cropix

Jedina nasljednica Alessandra Šimeta uskoro bi trebala dobiti 228.050 eura naknade za vinariju u Kaštel Starom koja je njezinu djedu Petru oduzeta nakon Drugog svjetskog rata

Joško Šupić/Cropix

Pogled na nekadašnju vinariju i skladište oko koje se formirala nekoć važna teretna i putnička luka u Donjim Kaštelima

Muzej grada Kaštela

Šibenska tvrtka nedavno je kupila veliku zgradu Šimetinih u središtu Kaštel Starog, država, Županija i Grad nidsu ni trznuli na ponudu; sada će postati - hotel

Muzej grada Kaštela

Petar Šimeta, rodonačelnik trgovačke obitelji, doselio se u drugoj polovici 19. stoljeća iz Kaštel Novog u Stari i započeo veliki biznis

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/bili-su-medu-najbogatijim-obiteljima-u-splitu-i-okolici-sa-zgradama-na-top-lokacijama-a-onda-im-je-u-trenu-sve-oteto-1372022 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=466599a0d15f2316eccb4f3b69ccb7dca8602298 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bili+su+me%C4%91u+najbogatijim+obiteljima+u+Splitu+i+okolici%2C+sa+zgradama+na+top+lokacijama%2C+a+onda+im+je+u+trenu+sve+oteto&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fbili-su-medu-najbogatijim-obiteljima-u-splitu-i-okolici-sa-zgradama-na-top-lokacijama-a-onda-im-je-u-trenu-sve-oteto-1372022 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fbili-su-medu-najbogatijim-obiteljima-u-splitu-i-okolici-sa-zgradama-na-top-lokacijama-a-onda-im-je-u-trenu-sve-oteto-1372022 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KALVARIJA ŠIMETINIH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
ObalaKALVARIJA ŠIMETINIH

Bili su među najbogatijim obiteljima u Splitu i okolici, sa zgradama na top lokacijama, a onda im je u trenu sve oteto

Piše Jadranka Matić
13. ožujka 2024. - 20:45
Jedina nasljednica Alessandra Šimeta uskoro bi trebala dobiti 228.050 eura naknade za vinariju u Kaštel Starom koja je njezinu djedu Petru oduzeta nakon Drugog svjetskog rataJoško Šupić/Cropix

Na ročištu zakazanom za 14. ožujka na Trgovačkom sudu u Splitu, Županija splitsko-dalmatinska nastavit će pravnu bitku za ostvarenje prava prvokupa bivše vinarije i skladišta "Dalmacijavina" u Kaštel Starom.

Nekretnina poznata i pod imenom "Vinalko", nekadašnjim imenom državnog poduzeća čiji je dio bilo i kasnije "Dalmacijavino", zaštićeno je kulturno dobro, a budući da ni Ministarstvo kulture ni Grad Kaštela nisu iskazali interes za kupnju, Županija je imala otvoren put za ostvarenje svoje želje.

Međutim, regionalna vlast je zakasnila, a parnicom nastoji dokazati da krivicu za to snose "Dalmacijavino" u stečaju kao bivši vlasnik objekta, i kaštelanska tvrtka "Fraternitas" kao sadašnji vlasnik, jer je navodno nisu na vrijeme obavijestili ni o prodaji ni o mogućnosti pra...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 06:57