StoryEditorOCM
Dalmacijana popravnom

Otpada šest projekata: prostorni plan bez golfskog igrališta uz Cetinu te pet vjetroelektrana na Dinari i Svilaji

Piše PSD.
28. srpnja 2013. - 00:15
Premda je Splitsko-dalamatinska županija još daleko od donošenja prostornog plana, već je jasno da u tom županijskom strateškom dokumentu neće biti golfskog igrališta uz Cetinu te pet vjetroelektrana na području Svilaje i Dinare. To je na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine vijećnicima kazao Niko Mrčić, ravnatelj Zavoda za prostorno planiranje.

To pitanje došlo je izvan dnevnoga reda, u okviru aktualnog sata, a na značenje stalnog praćenja procedure upozorio je vijećnik SDP-a Veljan Radojković, ujedno i dopredsjednik Skupštine. Stoga je na njegov upit Niko Mrčić pojasnio proceduru. - Do 9. rujna sve općine i gradovi obvezni su dati primjedbe na prostorni plan, kako bismo u jesenskom dijelu mogli ići na raspravljanje u Županijskoj skupštini.

Do sada smo ispoštovali proceduru, napravili ponovni javni uvid i od općina i gradova tražili ponovno očitovanje. Moram ovdje reći kako mišljenja Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zaštite okoliša nisu stigla navrijeme, no bez obzira na to ona su za nas obvezujuća i mi njihove prijedloge mnoramo uzeti u obzir - kazao je Mrčić.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode stigla je i konačna zabrana izgradnje vjetroelektarna na Svilaji i Dinari, i to na predjelima Orlovac, Ruda-Omiš, Vučipolje, Hrvace, Debelo brdo-Vrdovo, dok se Ministarstvo poljoprivrede nije suglasilo s prijedlogom za izgradnju golfskog igrališta uz Cetinu, na području Trilja i Otoka.

Golfska igrališta nisu bila u novim izmjenama plana

– Bez obzira na to što golfska igrališta nisu bila predložena novim izmjenama, već iz prijašnjih godina, država je ovim i konačno stopirala te projekte – rekao je Mrčić. Osim za prostorni plan, vijećnici su se zanimali i za stanje na cestama, pa je tako Sandra Mitrović-Nikšić, vijećnica SDP-a, upitala što je s cestom u Srinjinama.

– Pitam to u ime mještana omiškog zaleđa koji svakodnevno prolaze tom cestom, a tuže se da zbog brojnih šahta moraju voziti slalom. Zlatko Čaljkušić, ravnatelj Županijske uprave za ceste, odgovorio je kako ta cesta više nije u njihovoj nadležnosti, već o njoj sada brine Grad Split. - Iako mi više tamo ne smijemo raditi, nadam se da će se postaviti i drugi sloj asfalta kako bi se promet mogao odvijati bez smetnja – kazao je Čaljkušić.

Prva radna sjednica za novi vijećnički saziv bila je i prva sjednica na kojoj su skupštinari imali priliku postavljati pitanja županu Zlatku Ževrnji i županijskim službenicima, no sudeći po malom broju pitanja, županijski su čelnici na prvom ovakvom okupljanju prije ljetne pauze ipak bili pošteđeni. Tako je vijećnik HDZ-a Ante Mihanović upitao što je sa zaobilaznicom Trogir-Omiš i dao podršku županu u zahtjevu da se Tunel “Sveti Ilija” ne naplaćuje:

- Bili smo u Ministarstvu pomorstva i što se tiče tunelarine, ne možemo biti zadovoljni, jer će se vožnja tunelom i dalje naplaćivati, iako smo ponovno ukazali na potrebu rasterećenja za ljude s tog područja. Nešto bolji zaključak je za obilaznicu Trogir-Omiš, jer nam je resorni ministar obećao dolazak u rujnu, upravo zbog te prometnice – kazao je župan Ževrnja.

Ževrnja: Obrtnici s otoka u neravnopravnom su položaju

Recesijom su posebno pritisnuti stanovnici otoka, posebno obrtnici, upozorila je vijećnike Danica Baričević iz HDZ-a, prenoseći ogorčenost bračkih obrtnika zbog nove stope od 25 posto PDV-a za najam gradskih i općinskih prostora. – Prenosim stav svih iz Udruženja obrtnika Brača, jer nam je dosadašnji težak položaj ovim dodatno otežan, a treba raditi i preživjeti na otoku – kazala je Baričević.

– Nažalost, to nije u našoj nadležnosti, već je u pitanju odluka Ministarstva financija. No, naravno, moramo prosvjedovati u ime Županije, i na taj način otočni obrtnici dovedeni su u neravnopravan položaj – kazao je Ževrnja. Vijećnici su otišli na odmor do rujna, a tada ih, po najavi Petroslava Sapunara, predsjednika Skupštine, čeka mnogo posla. I odluke koje birači nestrpljivo očekuju.

                                                                                                                                                  ojdana koharević

Ivan Šipić: Blizina rijeke nije pogodna za golfski teren

Da su golfski tereni bili u prijašnjim planovima potvrđuje i Ivan Šipić, gradonačelnik Trilja:

- Bilo je planova za golfsko vježbalište, no kako je tada pokazala Studija utjecaja na okoliš, takav projekt nije mogao biti na područje uz Cetinu, samo zbog klimatskih razloga, naglog dizanja vodostaja i magle. To ne znači da Cetina nije izvrsna za neke druge sadržaje, no blizina rijeke nije pogodna za golf - kaže Ivan Šipić.

Kaćunko umjesto Dodiga

Umjesto vijećnika Gorana Dodiga, člana Hrvatske demokršćanske stranke, koji je Županijsku skupštinu napustio zbog osobnih razloga, novi vijećnik postao je Petar Kaćunko, koji je položio prisegu pred predsjednikom Petroslavom Sapunarom, a od kolega vijećnika dobio pljesak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 13:59