StoryEditorOCM
S mora i krajaNA ZDRAVLJE!

Dalmatinci junački ‘oderu‘ turiste, ali cijene kod njih ni blizu nisu kamilica, evo koliko je naš novinar platio pivo

Piše Josip Čaleta Car
5. listopada 2023. - 16:47

Da su davne 1810. godine bavarski princ Ludvig i njegova odabranica Theresa znali u što će se kroz povijest pretvoriti proslava njihova vjenčanja, vjerojatno bi već tada bili ponosni na umijeće spravljanja pravog bavarskog piva.

Od te godine traje Oktoberfest, najpoznatiji svjetski festival piva, na popularnoj “Vizi” u Münchenu, prostoru od 43 hektara koji je u osnovi namijenjen da svake godine ugosti više od šest milijuna gostiju iz cijelog svijeta, koji popiju u prosjeku isto toliko litara piva.

Temelj manifestacije je šest lokalnih pivovara - "Paulaner", "Augustiner", "Hacker-Pschorr", "Hofbrau" i "Lowenbrau" - koje su od samoga početka sudionici događanja. Ovogodišnje izdanje je 188. po redu, jer samo zbog kuge i COVID-a u nekoliko navrata nije održan.

Inače, Oktoberfest svake godine otvara se točno u podne u šatoru Schottenhamel, a prvu bačvu po tradiciji otvara gradonačelnik Münchena. Tek kada on uspije probiti čep, svoja vrata i bačve otvaraju svi ostali šatori.

Neizostavni gosti Oktoberfesta su i nogometaši minhenskog "Bayerna", pa su festival ove godine pohodili Manuel Neuer, Thomas Müller, Harry Kane... svi odjeveni u tradicionalne bavarske nošnje i s pozamašnim kriglama piva u ruci.

Posjetili smo događaj u kojem od samog ulaska dominiraju gosti odjeveni u nošnje, što je nekakav "dress code", i za domaće i za goste. Nakon šetnje oko raznolikih štandova s raznim igrama i toboganima, vlakovima smrti i ostalih atrakcija što jedan ovakav događaj čine zabavnim, odlučili smo se na "haisse wurst", ljutu kobasicu, kao podlogu pred ulazak u šator.

Ono što je važno napomenuti jest da su svi šatori otvoreni do 17 sati, kada započinje svirka limene glazbe sa svjetskim evergreenima. Od toga trenutka važe rezervacije, za koje se pivopije potrude i godinu dana unaprijed da ih osiguraju na vrijeme.
Sama svirka popraćena je učestalim nazdravljanjem.

Cijena ove godine nije bila baš popularna, jer vas pivo košta 14,60 eura, uz napomenu kako se odmah dodaje euro za napojnicu, pa možete zaokružiti da je litra piva u "Augustineru", kao najjačem šatoru koji prima 8000 ljudi, koštala 16 eura.

U ponudi jela, uz hladnu platu, koja baš i ne prolazi kod Hrvata, izdvajamo pečenu piletinu i buncek, no daleko je to od onoga na što smo navikli.

Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da u prepunom šatoru u kojem se ispiju tisuće i tisuće litara piva, uz plesanje na klupama, nema ni jednog ekscesa. Doduše služba osiguranja, kao i hitna služba organizirani su besprijekorno, tako da oni koji pretjeraju vrlo brzo se nađu u šok-šatoru gdje im se daje prva pomoć.

Hrvatski građani su redoviti gosti ovih događanja, sve češće dolaze u organiziranim skupinama i posebno su upečatljivi, jer svoj dolazak i odlazak uvijek začine pjesmom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 14:04