StoryEditorOCM
S mora i krajaveliki ratnik

Godišnjica pogibije generala Andrije Matijaša Pauka u Marini; Načelnik Mamut: ‘Zašto su svi poslali izaslanike?‘

Piše Sandra Barčot
9. listopada 2023. - 23:08

- Sloboda ima svoju cijenu, no vrijedna je svake žrtve! A naš Andrija je svima nama bio uzor, svjetionik nade u najtežim trenutcima Domovinskog rata. On je postavio standarde za sve pripadnike naše udarne 4. gardijske brigade, ali i za sve hrvatske vojnike. Za nas suborce Andrija je značio hrabrost, profesionalizam i odanost, nismo izgubili ni jednu bitku zahvaljujući ljudima poput njega – emotivno je odao počast svom suborcu ali prvenstveno prijatelju, umirovljeni general bojnik hrvatske vojske i ratni zapovjednik 4.gbr. Damir Krstičević tijekom obraćanja na obilježavanju 28. godišnjice pogibije general bojnika Andrije Matijaša Pauka, u njegovom Pozorcu, u općini Marina.

image

General Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Vlade RH

Tom Dubravec/Cropix

Pa se Krstičević, koji je bio izaslanik predsjednika Vlade RH premijera Andreja Plenkovića, prisjetio značaja i samog Domovinskog rata, kao i nemjerljivog doprinosa stručnjaka za tenkove i oklopnu borbu Matijaša Pauka, čije ime i novi slavna 4. gbr., ali i kninska vojarna te časnička škola HVU-a.

‘Ovo junaštvo se ne smije zaboraviti‘

- Trebamo čuvati vječnu uspomenu ne samo na Pauka, već na sve hrvatske vitezove – podvukao je general bojnik Krstičević u govoru pred okupljenima na mjesnom groblju u Pozorcu, gdje se odala počast velikanu marinskog kraja, profesionalnom vojniku rođenom 31. srpnja 1947., a poginulom na samom koncu rata, 9. listopada 1995. godine tijekom akcije Južni potez na ulazu u Mrkonjić Grad.

Herojstvo Pauka, koji se kao dragovoljac pridružio oružanim snagama u oslobađanju Hrvatske od agresora, te od zapovjednika satnije, postaje zapovjednik oklopne bojne, da bi kao načelnik stožera uspješno vodio 4. gbr. u pripremana za akciju Oluja, a sa svojim tenkistima u Knin je ušao kao zamjenik zapovjednika legendarne udarne "četvrte", isticali su i ostali govornici!

image

Nada Matijaš, generalova supruga

Tom Dubravec/Cropix

I to svi s istom egidom – Ovo junaštvo se ne smije zaboraviti!

- Hvala svima što čuvate uspomenu na junake, Pauka posebno jer je još prije 28 godina, na posljednjem ispraćaju, fra Ignacije Vugdelija kazao da kada budemo govorili o Domovinskom ratu ne smijemo zaboraviti ni ime Andrijino – kazao je Luka Brčić, saborski zastupnik i izaslanik Gordana Jandrokovića, predsjednika Hrvatskog sabora, dok je izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića, general bojnik Tihomir Kundid rekao:

- Ratnik i istinski vođa je bio Pauk, pojedinci kao on donosili su prevagu u svim bitkama Domovinskog rata, ostavio je neizbrisiv trag i to ga je uvelo u povijest. Hvala mu na svemu, a mi ćemo čuvati sjećanje na njega i sve poginule.

Ratnu profiteri u rat su poslali izaslanike

Uspomena te očuvanje lika i djela njihovog Pauka, svakako je zadaća članova počasnog voda marinskih branitelja, koje je načelnik Općine Marina Ante Mamut posebno istaknuo u svom govoru, prvo zahvalivši "Andrijinoj supruzi Nadi, te rodbini! Ponosni smo što smo imali takvog čovjeka. Uvijek je bio prvi i nikada nije odstupao! Pa sam i ja očekivao ovdje prve ljude u državi, a ne njihove izaslanike. Predsjednik države nikada nije bio na obljetnici, a danas 28 godina od pogibije našeg heroja nema ni predsjednika Vlade, ni ministra obrane, ni ministra hrvatskih branitelja".

image

Ante Mamut, načelnik općine Marina održao je polemičani govor

Tom Dubravec/Cropix

Prozvao je čelnike državnih institucija načelnik Mamut, dodavši:

- Vodili smo obrambeni rat, kada smo išli na teren, u pobjedničke akcije, svi su nas tetošili i govorili: Ajte borite se vi, da ne idemo mi i naši sinovi! Tada nije bilo gledanja tko ima koje obilježje na ramenu, bitno je bilo kako smo išli ginuti za njih i osloboditi svoju zemlju. Dok su oni koristili rat i imali svoj cilj nas razjediniti! Članovi bivših organizacija i ratni profiteri radili su svoje, pa su među ostalima stradali Barešić, Kraljević, onda je uslijedio progon ratnika iz Haaga, da bi u trećem krugu razjedinili Hrvatsku vojsku formiranjem stotina udruga veterana, bezbroj predsjednika i tajnika "udrugica". Hrvatski vojnik je u ratu dobio sve bitke, a izgubili smo u teško, krvavo izvojevanoj slobodi! U doba rata smo znali tko puca i od koga se braniti, dok je sada puno, puno teže. Ne smijemo dopustiti da nas podijele, ne smijemo biti opterećeni ratnim zbivanjima, no naša djeca moraju znati tko je Pauk, tko je Blago Zadro, rekao je načelnik Općine Marina Ante Mamut.

image

Suborci, veterani lV. gardijske brigade

Tom Dubravec/Cropix

Samo obilježavanje i sjećanje na Andriju Matijaša Pauka počelo je misom zadušnicom koju je predvodio don Josip Mudronja, marinski župnik Župe sv. Jakova, zatim i molitvom odriješenja, te polaganjem vijenaca na posljenje počivalište heroja marinskog kraja. Vijence su, nakon supruge Nade Matijaš, položili: general bojnik Tihomir Kundid u ime predsjednika RH, Luka Brčić u ime Sabora RH, general bojnik u miru Damir Krstičević sa suradnicima u ime Vlade RH, ministra obrane i ministra hrvatskih branitelja, zatim pukovnik Mario Miloš ispred Hrvatskog vojnog učilišta Časničke škole A.M. Pauk, te veterani 4.gbr. s predsjednikom udruge Borislavom Lapendom.

image

Luka Brčić, izaslanik predsjednika Sabora

Tom Dubravec/Cropix

Kao i veterani Domovinskog rata Marina, pa izaslanici Splitsko-dalmatinske županije dožupan Stipe Čogelja i pročelnik Damir Gabrić. Vijence i zapaljene svijeće položili su i Općina Marina sa načelnikom Antom Mamutom, predstavnici grada Kaštela i Koordinacije braniteljskih udruga Kaštela, zatim izaslanstvo grada Trogira i općine Seget, te članovi domicilne Kulturno umjetničke udruge A.M.Pauk, DVD Marina, Pučka pjevačka skupina Lanterna, te Torcida marinski kraj, uz članove Malonogometnog kluba Croatia-Blizna, pa predstavnici Matice umirovljenika Marina, HDZ-a i OŠ "Ivan Duknović" Marina.

image

Pripadnici generalove lV. gardijske brigade, ‘Pauka‘

Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:21