StoryEditorOCM
S mora i krajaGAJBE PUNE GORČINE

Neretvanskim mandarinama najviše se osladili preprodavači i trgovci; u ovim dalmatinskim gradovima su daleko najskuplje

Piše Stanislav Soldo
16. listopada 2024. - 16:21

Zbog toplog vremena ubrzana je berba mandarina na neretvanskim plantažama, koja je ove jeseni krenula puno ranije negoli prošlih godina.

Urod je značajno manji, a manja je i zarada neretvanskih proizvođača koji su s obzirom na manje količine po zakonu ponude i potražnje očekivali bolju prodajnu cijenu koja se prosječno kreće oko 0,60 eura za prvu, odnosno 0,30 eura za drugu klasu.

I dok su neretvanski voćari nezadovoljni otkupnom cijenom krajnji potrošači po hrvatskim gradovima su nezadovoljni visokom cijenom koju moraju platiti za mandarinu, koja premašuje 2 eura.

Voćari s kojima smo razgovarali, smatraju da otkupna cijena prvoklasne mandarine u Neretvi ne bi trebala biti ispod 0,80 eura, te da za krajnjeg potrošača kilogram mandarina ne bi smio koštati više od 1,50 eura. U takvim okolnostima proizvođači bi ostvarili bolju zaradu, a krajnji kupci bi po pristupačnoj cijeni dobili kvalitetan domaći proizvod.

image



 

Nikola Vilić/Cropix

Ovako vrhnje kupe preprodavači i veletrgovci koji ostvaruju enormne marže i zaradu na štetu kupaca i proizvođača.

Prema trenutačnim informacijama tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP) neretvanska mandarina po tržnicama hrvatskih gradova se prodaje po cijeni od 2-3 eura.

Najskuplja je u Dubrovniku, Zadru i Zagrebu gdje se prodaje po 3 eura, u Splitu, Slavonskom Brodu, Osijeku, Velikoj Gorici, Čakovcu je 2,50 eura. Nešto je jeftinija u Bjelovaru, Karlovcu i Varaždinu - 2 eura, dok je najjeftinija po 1,70 eura u Vukovaru i Sisku.

Neretvanski voćari su zadovoljni kvalitetom, ali nisu otkupnom cijenom koja bi po njihovom mišljenju trebala biti veća. Strahuju i od mogućeg zatvaranja otkupa sljedećih dana što za sobom povlači opet pa otkupne cijene. Nije bitna otkupna cijena za kilogram, već koliko se može zaraditi za jednu gajbu.

image



 

Nikola Vilić/Cropix

Gleda se koliko ispadne jedna gajba koja teži dvadesetak kilograma. Ako je izašla 11 do 12 eura, onda je riječ o dobroj prodaji i dobrom otkupu. Tako gledaju proizvođači, pojašnjava nam Neven Mataga, proizvođač mandarina iz Opuzena i dopredsjednik Hrvatske voćarske zajednice.

- Visoke su temperature pa je manja potražnja za mandarinama, jer je to zimsko voće, a u Hrvatskoj imamo proljetne temperature - kaže nam Mataga, naglašavajući da je mandarina ove jeseni iznimno kvalitetna, puna je soka i šećera.

Zbog relativno visokih temperatura ubrzano zriju sorte chahara i takozvana ruska mandarina i pretpostavlja se da će se do kraja listopada obrati glavnina uroda.

image



 

Nikola Vilić/Cropix

- Bit će mandarine, ovih kasnijih sorti zasigurno i u studenom, ali u značajno manjim količinama - pojašnjava nam Mataga.

- Godina za proizvođača nije loša, ali ne možemo se pohvaliti ni da je dobra, jer beremo manje količine robe - govori nam Mataga.

Prema kalkulacijama Hrvatske voćarske zajednice, na jednom hektaru mandarina će se ubrati 12 do 14 tona.

Međutim, na tom hektaru se do berbe treba potrošiti 7 tisuća eura, gnojiva, zaštitnih sredstava, i drugog repormaterijala, sama berba dok se plati radna snaga košta 2 tisuće eura, što znači da su ukupni troškovi 9 tisuća eura, a proizvođač može zaraditi do 7 tisuća eura, dakle u gubitku je 2 tisuće eura. To je nepovoljna statistika za neretvanske proizvođače mandarina.

image


 

Nikola Vilić/Cropix

- Ovo su prosječni izračuni na bazi dvije tisuće hektara površina pod mandarina. Netko će proći bolje, netko gore, netko neće ubrati ništa - govori nam Mataga, koji očekuje od ministra poljoprivrede Josipa Dabre vraćanje u Arkod (evidencija uporabe poljoprivrednog zemljišta u digitalnom obliku) svih površina pod mandarina a ne samo onih koje imaju riješene vlasničke papire.

I neretvanski proizvođači se slažu da je mandarina po trgovačkim centrima i tržnicama hrvatskih gradova skupa.

- Mi smo se od početka berbe zalagali da otkupna cijena mandarina bude 0,80 eura za prvu klasu i 0,50 eura za drugu klasu. Realno je očekivati i da imamo 10 do 15 posto otpada (zbog truleži) kao i u svakoj drugoj voćarskoj proizvodnji - upozorava Mataga, koji smatra da se zbog ranije zriobe trebalo krenuti sedam dana ranije u berbu tako bi se dobio duži period branja ranih sorti mandarina.

Davno je prošlo zlatno doba

Mandarina je zahtjevna voćka u koju se puno ulaže, od sadnje pa do prve ozbiljne berbe treba proći i do pet godina.

Zlatno doba neretvanskih mandarina seže u razdoblje od 2001. pa do 2007. godine kada je zasađeno na tisuće novih sadnica, uglavnom ranih sorti mandarina za koje se smatraju da imaju bolju prodaju na tržištu. No, ta su vremena prošla. Danas se tek sporadično podižu novi nasadi mandarina, sve je više zapuštenih i napuštenih plantaža, koje su izvor raznih biljnih bolesti i kao takve stvaraju velike probleme proizvođačima. 

image




 

Nikola Vilić/Cropix
image



 

Nikola Vilić/Cropix
image



 

Nikola Vilić/Cropix
image


 

Nikola Vilić/Cropix

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2024 16:27