StoryEditorOCM
S mora i krajaInsekti iz pakla

Proizvođači mandarina u utrci s vremenom; voćna muha uništava im trude, leteće pojačanje iz Izraela stiglo je prekasno

Piše Stanislav Soldo
22. listopada 2024. - 15:49

Sredozemna voćna muha (Ceratitis capitata) ozbiljno je zaprijetila plantažama mandarina. Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da je utvrđena visoka populaciju sredozemne voćne muhe na području doline Neretve, te pozivaju proizvođače mandarina na obvezu provođenja mjera biljne higijene.

Tako je izdana i posebna Naredba o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanja sredozemne voćne muhe s naglaskom na dolinu rijeke Neretve te administrativno područje gradova Opuzen, Metković i Ploče, općina Slivno, Kula Norinska i Zažablje.

Sredozemnu muhu privlače žuta boja zrelih mandarina u koje ona polaže jajašca, da bi se zatim u pulpi mandarine razvijao crv -ličinka, nakon toga mandarina truli i više nije na tržište. Ove jeseni u dolini Neretve je izrazita najezda sredozemne voćne muhe. Sreća je, kažu nam proizvođači, što je urod manji i mandarine su skoro obrane pa će i šteta od uboda muhe biti manja. 

Pošast na plantažama

Zbog čega ove jeseni imamo pošast sredozemne voćne muhe?. Njezinom razmnožavanju svakako kumuju visoke temperature neuobičajene za drugu polovicu listopada, ali i neprovođenje posebnih mjera zaštite plantaža, u prvom redu primjenom sterilnih kukaca.

Ova metoda, koja se proteklih petnaestak godina pokazala učinkovitom, nije se primjenjivala prošle i pretprošle godine jer nije bilo moguće nabaviti sterilne kukce u Izraelu, pa se sredozemna voćna muha nakotila.

image



 

Nikola Vilić/Cropix

Iako je proljetos Hrvatska agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH-a) ipak uspjela nabaviti 56 pošiljki od po 8 milijuna steriliziranih kukuljica, ukupno 448 milijuna kukuljica vrijednosti oko 489.415 eura (3,6 milijuna kuna), očito je za ovu godinu bilo prekasno pa proizvođači zbrajaju gubitke koje im je prouzročio ovaj karantenski štetnik.

Kukuljice moraju biti obojene fluorescentnom bojom u prahu. Naime, kukuljice moraju biti sterilizirane 24 do 48 sati prije početka izlijeganja muhe s dozom ionizirajućega zračenja ekvivalentnoj jačini od 100 Gy (Greja).

Na žalost, ove jeseni sredozemna voćna muha "bere“ na veliko neretvanske mandarine, skoro jednako kao i poljoprivrednici. Stotine je tona trulih plodova otpadaju sa stabla jer ih je "ubola" muha.

image



 

Nikola Vilić/Cropix

Muhe masovno "ubadaju“ mandarine koje trule i otpadaju sa stabla. Za proizvođače mandarina problem je veliki i kompliciran, jer prema Naredbi iz Ministarstva poljoprivrede takve trule mandarine moraju pokupiti i neškodljivo zbrinuti kako bi se spriječio daljnji razvoj sredozemne voćne muhe, koja se leže u trulim i odbačenim plodovima voća. Osim mandarina, napada i smokve, breskve, nektarine, marelice i šljive.

Proizvođači agruma su sukladno Akcijskom planu suzbijanja sredozemne voćne muhe dužni provoditi higijenske mjere prikupljanja i zbrinjavanja svih otpalih plodova s tla, odnosno zaraženih, oštećenih, trulih i odbačenih plodova s biljaka domaćina sredozemne voćne muhe tijekom berbe ili najkasnije u roku od 24 sata nakon berbe.

Zbrinjavanje trulih plodova

Prikupljene plodove potrebno je zakopati i pokriti slojem zemlje debljine minimalno 30 centimetara. Također, takvi plodovi se mogu držati u hladnjačama na temperaturi od minimalno 0 °C najmanje 10 dana ili ih treba spakirati u plastične vreće i čuvati u zatvorenim vrećama na otvorenom najmanje 10 dana.

U brojnim državama svijeta sredozemna voćna muha regulirana je kao karantenski štetni organizam. U Hrvatskoj sredozemna voćna muha regulirana je Naredbom o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe.

image




 

Nikola Vilić/Cropix

Naredbom su propisane biljke domaćini sredozemne voćne muhe, administrativno su određena područja gdje se provode mjere suzbijanja, inspekcijski nadzor nad provedbom mjera, te troškovi provedbe mjera. Glavne biljke domaćini sredozemne voćne muhe su: mandarina, klementina, naranča, kaki, nešpula, smokva, jabuka, marelica, šljiva, breskva i nektarina, japanska šljiva i kruška.

Tone i tone mandarina otpale su sa stabala. Neretvanski voćari vode utrku sa sredozemnom voćnom muhom koja će im ako u sljedećih desetak dana ne oberu mandarine uništiti ostatak ovogodišnjeg uroda.

BIOLOŠKA METODA
Što je SIT tehnika

U poplavi različitih rješenja borbe sa sredozemnom voćnom muhom, poput postavljanja žutih lovki ili primjena insekticida, kao iznimno učinkovita pojavila se biološka metoda poznatija kao "tehnika sterilnih kukaca" (SIT tehnika), koja je krenula iz Izraela, a svoju primjenu je doživjela i u ostalim agrumarskim zemljama EU-a.

Riječ je o masovnom laboratorijskom uzgoju sterilnih mužjaka te njihovo ispuštanje u prirodu gdje su brojčano nadmoćniji prema prirodnim mužjacima. Naime, u prirodno okruženje se pusti nekoliko milijuna sterilnih kukaca koji se pare s divljim ženkama, ali ne razvijaju potomstvo zbog steriliteta. Rezultat ove metode sterilnih kukaca je da ženka sredozemne voćne muhe odlaže sterilna jaja iz kojih se ne razvijaju ličinke.


VRLO SU IZBIRLJIVE
Napadaju samo zrele plodove

Već u travnju se počinju javljati prve odrasle muhe. Ženke odlažu više stotina (do 300) jaja u plodove u skupine od po 10 do 20 jaja, a za odlaganje jaja biraju što zrelije plodove jer u  nezrelom plodu ličinke se ne mogu hraniti i razvijati. Djelovanje ličinki u plodovima vidljivo je kao pojava "crvljivosti“ velikog broja voćnih vrsta koje se uzgajaju u dolini Neretve, a ovaj štetnik ih napada njihovim redoslijedom dozrijevanja, pa tako u jesen na red dolazi mandarina koja je najzastupljenija voćna kultura. 

image


 

Denis Jerković/Cropix
image

Sredozemna voćna muha

Stanislav Soldo
image
Stanislav Soldo
image
Stanislav Soldo

 


 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2024 17:38