Dalmatinska kuhinja savršeni je spoj jednostavnosti i bogatstva okusa, poznata po svježim, lokalnim sastojcima koji pričaju priču o zemlji i moru. Skromni sastojci u rukama dalmatinskih kuhara pretvaraju se u prava remek-djela koja slave ono najbolje od prirode, donoseći na stol recepture koje pobuđuju sva osjetila.
Osim neodoljivih okusa, važno je istaknuti kako se dalmatinska prehrana ubraja među najzdravije na svijetu. Oslanjajući se na svježu ribu, maslinovo ulje, povrće i aromatične biljke, ova kuhinja njeguje principe mediteranske prehrane, poznate po blagotvornom utjecaju na zdravlje.
Održivost dalmatinske kuhinje temelji se na odgovornom korištenju resursa, očuvanju ekosustava i podršci poljoprivrednim praksama koje njeguju ravnotežu ljudi i prirode. Promicanje svijesti o održivosti ključno je za očuvanje ovih vrijednosti u budućnosti i osiguranje da će sljedeće generacije također moći uživati u bogatstvu autentičnih dalmatinskih okusa.
Ključna manifestacija
Slijedom navedenog, pojavila se ideja o organizaciji manifestacije posvećene dalmatinskoj prehrani, s ciljem promoviranja, istraživanja i razmjene znanja o kulturnoj baštini i gastronomiji ovoga kraja. Jedan od ključnih ciljeva manifestacije je bio pozicionirati Dalmaciju kao ravnopravnu, ali još uvijek nedovoljno prepoznatu na gastronomskoj karti hrvatske.
– Gastronomska ponuda našeg područja mora ostati autentična te dostupna, kako našim gostima, tako i lokalnom stanovništvu. Stoga je važno, uz nova iskustva koja traže suvremeni pristup, turističkoj ponudi pridodavati i tradicionalna jela koja odražavaju srž našeg podneblja te doprinose tom jednom posebnom turističkom doživljaju – istaknula je Magda Lakoš Mioč, predsjednica Županijske komore Šibenik.
Upravo zato je Županijska komora Šibenik u suradnji sa županijskim komorama Dubrovnik, Split, Zadar i Otočac organizirala panel-raspravu "Gastronomija kao turistički proizvod" koji se održala u Vodicama.
Manifestacija je započela predavanjem dr. sc. Snježane Boranić Živoder s Instituta za turizam, koja je analizirala motive dolaska turista u Hrvatsku. Poseban naglasak stavila je na važnost gastronomske ponude i istaknula kako kulinarski doživljaji mogu postati jedan od glavnih pokretača turističkog interesa te kako daljnji razvoj ovog segmenta može imati značajan pozitivan utjecaj na jačanje hrvatske turističke ponude.
Otvorena važna pitanja
Panelom je moderirala Dijana Katica iz Udruge "Klub članova selo", a panelisti su bili Katija Guljelmović, OPG Pašeta, Dubrovačko-neretvanska županija, Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK-a, Splitsko-dalmatinska županija, Rudolf Štefan, chef i vlasnik šibenskog restorana "Pelegrini", Šibensko-kninska županija, Martina Pernar Škunca, voditeljica marketinga u Paškoj sirani, Udruga proizvođača Paškog sira, Zadarska županija, i Krešimir Šakić, direktor Turističke zajednice Šibensko-kninske županije.
Na panelu su kroz primjere dobre prakse prikazani ključni aspekti tradicionalne dalmatinske prehrane, koja je duboko ukorijenjena u gastronomskoj baštini i kulturi hrane. Prezentirani su raznoliki sastojci koji čine temelje ove prehrane te njihova povezanost s okolišem i zdravljem. Istaknuta su tipična jela i prepoznatljivi sastojci, uz naglasak na utjecaj poljoprivrede i ribarstva na jelovnik, kao i zdravstvene prednosti koje ona donosi.
Panel-rasprava otvorila je nekoliko važnih pitanja, ponajprije onih vezanih uz brendiranje gastronomske scene. Razgovaralo se o utjecaju modernog načina života na dalmatinsku prehranu i njezinu održivost u suvremenom društvu. Zajedničkim snagama, sudionici su nastojali pronaći odgovor na izazov kako očuvati autentičnost dalmatinske kuhinje, unatoč globalnim promjenama i sveprisutnim trendovima koji istiskuju tradicionalne vrijednosti.
Što nas čeka?
Ova manifestacija okupila je na jednom mjestu tvrtke, proizvođače, stručnjake za prehranu, kuhare i zaljubljenike u hranu, stvarajući priliku za razmjenu iskustava i ideja. Sudionici su promovirali tradicionalna jela i tehnike pripreme hrane, predstavili inovacije u prehrambenoj industriji, te istaknuli zdravstvene prednosti dalmatinske prehrane.
Također, raspravljalo se o prednostima i izazovima jedinstvene ugostiteljske ponude, koja bi obuhvatila mrežu restorana i konoba s naglaskom na tradicijsku dalmatinsku kuhinju i lokalne specijalitete. Pritom su se posebno istaknuli izazovi očuvanja autentičnosti, održivosti poslovanja, te uloga ove ponude u očuvanju lokalne kulture i tradicije, kao i njen doprinos održivom turizmu i jačanju prepoznatljivosti destinacije na globalnoj razini.
Zaključci manifestacije poslužit će kao vodič za planiranje i daljnje usmjeravanje razvoja turizma i gastronomske ponude. Stoga će manifestacija i ubuduće težiti održavanju visoke stručne razine, s jasnim fokusom na daljnji rast kvalitete i konkurentnosti ovog stila prehrane. Također, dodatan napor planira se u usmjeravanju na stvaranje brendova i zaštitu autohtonosti i podrijetla.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....