StoryEditorOCM
Dalmacijasolarna elektrana u podstrani

Struju na kućnomu krovu proizvodi za sebe i - HEP

Piše PSD.
15. svibnja 2013. - 01:19

Očekujem zaradu od oko 10.000 eura godišnje, a planiram napraviti i elektranu u Kreševu Brdu, kaže nam poduzetnik iz Podstrane Mirko Višić (49), koji prodaje HEP-u struju od solarnih panela postavljenih na obiteljsku kuću u Strožancu.

Otac četvero djece i djed jednog unuka čekao je pravi trenutak i iskoristio priliku koju je uočio prije dvije godine pročitavši članak u novinama. Preko svog obrta “Višić Tim” podigao je kredit na četiri godine za izgradnju mini solarne elektrane, prve u Podstrani. Postavio je 40 solarnih panela snage 10 kilovata svaki i prije dva mjeseca počeo s proizvodnjom i prodajom električne energije.

- U travnju sam proizveo 1620 kilovata koje sam prodao HEP-u za 4200 kuna. Kako sam u proizvodnju uložio 35.000 eura od kredita, ovim tempom očekujem da ću u četiri godine otplatiti banci zajam i nakon toga ubirati čistu zaradu. Zbog isplativosti namjeravam se proširiti i na selu, u Kreševu Brdu kod Šestanovca, te sam već predao zahtjev za još jednu elektranu. Međutim, za ovu godinu kvota je popunjena te ću se uključiti dogodine - planira proširenje Višić.

Očekuje i općinski poticaj od dva posto kreditnih obveza

Zajedno sa svojom ekipom bavi se i vodom, točnije vodoinstalaterskim radovima. Kako nam je kazao, novac od kredita, osim u materijal i montažu, utrošio je i u izradu projekta.

Godinu dana trebalo mu je za finaliziranje dokumentacije, među kojom je morao imati i energetsku suglasnost agencije.

Također se morao pobrinuti da uđe u predviđenu kvotu te je morao sklopiti ugovor o otkupu s HEP-om, koji je priložio prigodom traženja kredita.

Od Općine Podstrana zatražio je i sufinanciranje od dva posto, ali ga nije dobio budući da u dokumentaciji za kredit nije naveo da će to iskoristiti za opremanje i izgradnju apartmana.

Kako doista ima apartmane u svojoj kući, jer se, zajedno s obitelji, bavi i turizmom, nada se kako će nadopunom dokumentacije uspjeti dobiti općinsku subvenciju.

- Trenutno mi HEP plaća 2,63 lipe po kilovatu. Postoji i pogodnost dobivanja državne subvencije ako imaš ugrađenu toplu vodu od solarne energije, tada se otkupna cijena povisuje na tri kune po kilovatu. Na kući u Strožancu nisam tehnički predvidio tu mogućnost, ali je planiram ugraditi na novoj elektrani.

U dane bez sunca učinak nije toliki te ima manje električne energije, ali riječ je o zanemarivoj razlici, jer kod nas ipak prevladava vedro vrijeme - optimističan je Višić, koji se u slobodno vrijeme bavi proizvodnjom vina, za koje je i nagrađen.

KATARINA MARIĆ BANJE
Snimio ANTE ČIZMIĆ / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2024 15:44