StoryEditorOCM

Trojica otpuštenih radnika Autoprijevoza Sinj započela štrajk glađu (FOTOGALERIJA)

Piše PSD.
16. studenog 2011. - 13:44
U čekaonici autobusnog kolodvora u Sinju u srijedu su vozači Autoprijevoza Sinj Slavko Bračulj, Igor Tokić i Ivan Ćupić započeli štrajk glađu zato što su dobili redovne otkaze ugovora o radu.


Njih trojica i Đuro Đapić koji je također dobio otkaz, ali zbog ženidbe sina slijedeće subote ne sudjeluje u štrajku, proglašeni su viškom.

Radi se o vozačima koji imaju od 35 do 38 godina radnog staža, isključivo ili uglavnom u Autoprijevozu.

U obrazloženju uprave navedeno je da su se odlučili otkazati ugovore vozačima "koji imaju relativno dugi radni staž i koji su već rješili važne životne probleme: odgoj i školovanje djece, stan ili kuću, kupili automobil i slično".

Ispred štrajkaša, koje su s Hitne medicinske pomoći odbili doći pregledati na početku štrajka, stali su predsjednik i regionalni povjerenik HUS-a Ozren Matijašević i Jozo Marić, predsjednik Sindikata vozača Ante Buljan, ali ne i nedavno osnovani sindikat koji okuplja uglavnom mlade radnike zaposlene na određeno vrijeme.

Potporu štrajkašima došli su dati Nataša Poparić, predsjednica sinjskog SDP-a, nezavisni gradski vijećnik Miro Bulj i više građana.


Ozren Matijašević je ustvrdio da se otkazima poslodavac obračunava sa sindikatima i sindikalnim aktivistima, a sve mu to omogućava besplodna i prespora istraga možebitnog kriminala u privatizaciji Autoprijevoza.

Matijašević je najavio da će ovog četvrtka ići kod Mladena Bajića i pitati u kojoj su fazi ti istražni postupci.

Dodao je kako je bilo pripremljeno da se Prometu iz Makarske, koji je kao strateški partner postao vlasnikom Autopriojevoza, iz Ministarstva financija vrate bjanko zadužnice na 17 milijuna kuna čime bi se priznalo da je Promet ispunio sve obveze iz privatizacijskog ugovora.

Dopisom iz DORH-a, kaže Matijašević, Ministarstvu je naloženo da sa zadužnicama ne čini ništa.

Nataša Poparić pozvala je Bajića da kaže u čijoj se ladici nalazi predmet o Autoprijevozu, a Miro Bulj je pozvao građane da se solidariziraju sa štrajkašima glađu.

Podsjetimo, u Autoprijevozu je u travnju prošle godine također zbog otkaza štrajkalo nekoliko vozača.


toni paštar, foto: vojko bašić / cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 16:47