stdClass Object ( [id] => 1244037 [title] => Imoćani će napokon odati primjerenu počast svojoj legendi! Ne, nisu to ni Mercedes ni Matan, nego čovjek kojem je i Beograd posvetio ulicu, a u rodnom gradu nema mu ni traga [alias] => imocani-ce-napokon-odati-primjerenu-pocast-svojoj-legendi-ne-nisu-to-ni-mercedes-ni-matan-nego-covjek-kojoj-je-i-beograd-posvetio-ulicu-a-u-rodnom-gradu-nema-mu-ni-traga [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U Imotskom je prije pet mjeseci utemeljena neprofitna, apolitična udruga pod nazivom “ŽivImotski”, a koja bi nakon službene registracije sljedeće i idućih godina počela ostvarivati svoje ciljeve.

U maloj igri riječi naziva same udruge zapravo je sažet cilj, kompletan rad udruge, njezin zakon, ali i itekakav izazov za članove. U Imotskom kao malom gradiću za koji su stari stanovnici govorili da je kutija šibica i da u toj kutiji svatko svakoga zna i ono što mu se događa u kući, pa ako se zapali samo jedna šibica da plane cijela kutija, bilo u dobru, bilo u zlu, i to čini izazov.

Čini se da su to sve znala djeca grada Imotskog, ali i djeca čiji su se roditelji doselili u grad i koji mu daju sebe. Jasno, ovo sugerira da je udruga "ŽivImotski" otvorena za sve i da u njoj imaju mjesta isključivo oni koji će živjeti Imotski.

- Tako je - veli nam jedan od pokretača osnivanja udruge, fetivi Imoćanin s riječkom adresom, prof. dr. Hary Nikolić, šef Dječje kirurgije KBC-a Rijeka.

- Kao dopredsjednik udruge i ja iz Rijeke mogu pridonijeti čuvanju izvornih vrijednosti moga grada, davati inicijative, prijedloge, u konačnici sudjelovati u njihovoj realizaciji. Isto to može i onaj iz Njemačke, Zagreba, s bilo kojega mjesta na svijetu, da ne govorim koliki je prostor za sve one koji se žele priključiti iz samoga Imotskog, Imotske krajine.

---

image

Prof. dr. Hary Nikolić, Imoćanin s riječkom adresom i dopredsjednik udruge ‘Živimotski"

Braco Ćosić
---

Ta transparentnost, ali i odgovornost i rad u udruzi su zapravo temelji onoga što želimo. A želimo prvo sačuvati neke vrijednosti koje su Imotski desetljećima, pa i stoljećima činile malim gradićem koji ima svoju kulturu, baštinu, svoju, rekao bih, širokogrudnost u ophođenju s ljudima, došljacima, svima onima koji svoje vole, a poštuju druge i drugačije.

Želimo sugerirati promjenu nekih stvari, naoko detalja, koji po nama nisu slika Imotskog ili ne bi trebali biti, potom dajemo inicijative za nešto novo, za koje smatramo da imaju svoje mjesto u kulturi i imidžu grada, ali isto tako nećemo se libiti pokretati i prikupljanje potpisa naših sugrađana za neke peticije ako budemo smatrali da su oni potrebni za boljitak i život stanovnika.

Nadamo se suradnji s lokalnom samoupravom, jer mislimo da i oni na vlasti misle dobro gradu i građanima, ali isto tako spremni smo na svaku vrstu kompromisa i dogovora sa svima koji žele dobro Imotskom - veli prof.dr. Nikolić i otkriva nam, kako kaže, za sada samo neke od zadataka koje je pred sebe stavila udruga, odnosno njezini članovi. A ima ih itekako zanimljivih.

- Mi smo se usredotočili na nekoliko sugestija lokalnoj vlasti, potom Javnoj ustanovi “More i krš”, ali ćemo i sami poduzeti neke korake, poput priprema za dobivanje certifikata o zaštiti Imotske torte, slastice koja je niknula u gradu i koja se svojim sadržajem, ali i vizualnim izgledom već na neki način promovirala diljem svijeta u mjestima i gradovima gdje ima Imoćana.

Potom, tražit ćemo od “Mora i krša” da se razmotri, u skladu sa svim važećim zakonima o zaštiti spomenika prirode, a naše Modro jezero je u tom statusu, da se čim prije započne s radnjama oko izgradnje nekoliko dodatnih serpentina ili skalina kao dodatak na već deset postojećih, izgrađenih još početkom 1900. godine.

---

image

Udruga ‘ŽivImotski‘ zalaže se za to da se obnove serpentine na Modrom jezeru

---

Naime, ubrzani razvoj turizma, enormno povećanje broja posjetitelja Modrog jezera, veliki interes svih populacija za njegov obilazak traže upravo uvjete za normalno i, rekao bih, sigurno spuštanje do same vode jezera. Prošla su vremena kada je Modro jezero bilo samo malomišćansko i samo njima dostupno za kupanje.

Zatim, ono što iznimno bode oči Imoćana jest sadašnja lokacija gradske mrtvačnice koja svojim izgledom, i najvažnije, (ne)funkcionalnošću odudara od normalnoga i kulturnog, te dostojanstvenog posljednjeg ispraćaja njegovih stanovnika.

Tu već vidimo i suradnju Grada oko te naše inicijative. Jedan od važnijih ciljeva naše udruge svakako je stvaranje atmosfere za neophodnu izgradnju Doma za stare i nemoćne.

---

image

Iz majstorske radionice Ante Jurkića već se vide konture budućeg spomenika Mati Parlovu

Braco Ćosić
---

Osim nekih, naoko sitnih prijedloga, ali za nas vrlo važnih, poput osvjetljavanja zvonika župne crkve sv. Franje, potom izgradnje nekoliko kamenih česmi unutar stare gradske jezgre, prijeko potrebnim ponajviše sve većem broju turista, podržat ćemo i veliki projekt postavljanja spomenika Mati Parlovu u Imotskom.

Boksački prvak je, istina, rođen u Splitu, no svoje djetinjstvo proveo je tu, četiri razreda osnovne škole završio je u svome gradu, stanovao je na Bazani, u najstarijem dijelu našega grada, njegova cijela obitelj je iz Ričica i Imotskog, bio je ondašnjim generacijama uzor i svakodnevica.

Mate Parlov je sportaš stoljeća, jedini boksač na svijetu koji je ujedinio sve amaterske svjetske titule s onim profesionalnim, olimpijski je pobjednik. I dok druge sredine poput Pule i Fažane, podižu spomenike tom sportašu, u Imotskom - ništa. Stoga smo svim srcem prionuli inicijativi nekih ljudi iz Županije splitsko-dalmatinske da se uz njihovu pomoć, kao i pomoć Boksačkog saveza Hrvatske, u Imotskom postavi Matin brončani kip. Imamo prijedlog gdje bi on trebao biti - veli prof. dr. Nikolić.

Čini se da je podrška svih članova udruge “ŽivImotski” ovom projektu itekako dobrodošla, jer, kako doznajemo, kip Mate Parlova već je u izradi, a Boksački savez Hrvatske otišao je korak dalje. Evo što kaže njegov predsjednik Bono Bošnjak:

- Mate je sportaš stoljeća i Boksački savez i ja osobno želimo postaviti njegov spomenik u njegovom Imotskom. Imali smo već sastanak s dožupanom Antom Šošićem, gradonačelnikom Ivanom Budalićem, akademskim umjetnikom Antom Jurkićem i mislim da će Boksački savez i Županija financirati to postavljanje.

Tražimo pogodnu lokaciju s kojom bi građani Imotskog bili zadovoljni i tu nam ruku daju i članovi udruge “ŽivImotski”. Razgovarali smo o tome da se u Imotskom utemelji boksački klub, organizirali bismo i memorijalni turnir u suglasnosti s Matinom obitelji, a u perspektivi nam je zadatak da napravimo muzej u Imotskom Mati u čast. Velika je to stvar za Imotski, ali i za brojne turiste koji će vidjeti gdje je ponikao najveći boksač stoljeća s ovih naših prostora.

Ja sam bio boksač i znam tko je Mate Parlov. Svatko ga prisvaja, čak i u Beogradu ima svoju ulicu. Moram na kraju kazati da Imotski zapravo i ne zna što je imao u svojim njedrima i ima se čime podičiti. Ma koliko je u prošlom stoljeću prošlo ovim prostorima sportaša, samo je jedan naj, a taj je Mate Parlov - zaključuje Bošnjak.

---

image

Mate Parlov i Adinolfi u borbi za europskog prvaka, Beograd 1976.

presnimio: Goran Šebelić/Cropix
---

---

image

Sadašnji izgled osvjetljenja zvonika na župnoj crkvi sv. Franje u Imotskom po viđenju članova udruge nije primjeran

Braco Ćosić
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NA SVOJOJ ZEMLJI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NA SVOJOJ ZEMLJI 2 0 6461 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-11-21 14:05:35 [created_by] => 3102 [created_by_alias] => Braco Ćosić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-27 09:43:46 [modified_by] => 3102 [publish_up] => 2022-11-27 08:53:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 144 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Imoćani će napokon odati primjerenu počast svojoj legendi! Ne, nisu to ni Mercedes ni Matan, nego čovjek kojoj je i Beograd posvetio ulicu, a u rodnom gradu nema mu ni traga [metakey] => Mate Parlov, Imotski, spomenik [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/11\/21\/23457323.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/21\/23869822.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/21\/23869823.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/21\/23869824.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/21\/23869825.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/21\/23869826.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/21\/23869827.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/21\/23870094.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/21\/23870095.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0161a Buric\/Cropix","","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","","","Goran \u0160ebeli\u0107\/cropix","presnimio: Goran \u0160ebeli\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Mate Parlov svoju je mladost proveo u srcu Imotskog<\/p>","

Udruga \u2018\u017divImotski\u2018 zala\u017ee se za to da se obnove serpentine na Modrom jezeru<\/p>","

Iz majstorske radionice Ante Jurki\u0107a ve\u0107 se vide konture budu\u0107eg spomenika Mati Parlovu<\/p>","

Sada\u0161nji izgled osvjetljenja zvonika na \u017eupnoj crkvi sv. Franje u Imotskom po vi\u0111enju \u010dlanova udruge nije primjeran<\/p>","

Prof. dr. Hary Nikoli\u0107, Imo\u0107anin s rije\u010dkom adresom i dopredsjednik udruge \u2018\u017divimotski\u201d<\/p>","

mate parlov<\/p>","

mate parlov<\/p>","

Mate Parlov snimljen 2004.Goran \u0161ebeli\u0107\/cropix<\/p>","

Mate Parlov i Adinolfi u borbi za europskog prvaka, Beograd 1976.<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1018","hd_23457323_1920.jpg":"1920x1080","k_23457323_1280.jpg":"1280x1280","k_23457323_1024.jpg":"1024x1024","k_23457323_640.jpg":"640x640","k_23457323_480.jpg":"480x480","k_23457323_340.jpg":"340x340","k_23457323_220.jpg":"220x220","o_23457323_1280.jpg":"1280x678","o_23457323_1024.jpg":"1024x542","o_23457323_640.jpg":"640x339","o_23457323_480.jpg":"480x254","o_23457323_340.jpg":"340x180","o_23457323_220.jpg":"220x116","h_23457323_1280.jpg":"1280x854","h_23457323_1024.jpg":"1024x683","h_23457323_640.jpg":"640x427","h_23457323_480.jpg":"480x320","h_23457323_340.jpg":"340x227","h_23457323_220.jpg":"220x147","pp_23457323_1280.jpg":"1280x1628","pp_23457323_1024.jpg":"1024x1303","pp_23457323_640.jpg":"640x814","pp_23457323_480.jpg":"480x611","pp_23457323_340.jpg":"340x432","pp_23457323_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1439","hd_23869822_1920.jpg":"1920x1080","k_23869822_1280.jpg":"1280x1280","k_23869822_1024.jpg":"1024x1024","k_23869822_640.jpg":"640x640","k_23869822_480.jpg":"480x480","k_23869822_340.jpg":"340x340","k_23869822_220.jpg":"220x220","o_23869822_1280.jpg":"1280x959","o_23869822_1024.jpg":"1024x767","o_23869822_640.jpg":"640x479","o_23869822_480.jpg":"480x359","o_23869822_340.jpg":"340x254","o_23869822_220.jpg":"220x164","h_23869822_1280.jpg":"1280x854","h_23869822_1024.jpg":"1024x683","h_23869822_640.jpg":"640x427","h_23869822_480.jpg":"480x320","h_23869822_340.jpg":"340x227","h_23869822_220.jpg":"220x147","pp_23869822_1280.jpg":"1280x1628","pp_23869822_1024.jpg":"1024x1303","pp_23869822_640.jpg":"640x814","pp_23869822_480.jpg":"480x611","pp_23869822_340.jpg":"340x432","pp_23869822_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x1600","hd_23869823_1920.jpg":"1920x1080","k_23869823_1280.jpg":"1280x1280","k_23869823_1024.jpg":"1024x1024","k_23869823_640.jpg":"640x640","k_23869823_480.jpg":"480x480","k_23869823_340.jpg":"340x340","k_23869823_220.jpg":"220x220","o_23869823_1280.jpg":"1280x1706","o_23869823_1024.jpg":"1024x1365","o_23869823_640.jpg":"640x853","o_23869823_480.jpg":"480x640","o_23869823_340.jpg":"340x453","o_23869823_220.jpg":"220x293","h_23869823_1280.jpg":"1280x854","h_23869823_1024.jpg":"1024x683","h_23869823_640.jpg":"640x427","h_23869823_480.jpg":"480x320","h_23869823_340.jpg":"340x227","h_23869823_220.jpg":"220x147","pp_23869823_1280.jpg":"1280x1628","pp_23869823_1024.jpg":"1024x1303","pp_23869823_640.jpg":"640x814","pp_23869823_480.jpg":"480x611","pp_23869823_340.jpg":"340x432","pp_23869823_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1067","hd_23869824_1920.jpg":"1920x1080","k_23869824_1280.jpg":"1280x1280","k_23869824_1024.jpg":"1024x1024","k_23869824_640.jpg":"640x640","k_23869824_480.jpg":"480x480","k_23869824_340.jpg":"340x340","k_23869824_220.jpg":"220x220","o_23869824_1280.jpg":"1280x853","o_23869824_1024.jpg":"1024x682","o_23869824_640.jpg":"640x426","o_23869824_480.jpg":"480x320","o_23869824_340.jpg":"340x226","o_23869824_220.jpg":"220x146","h_23869824_1280.jpg":"1280x854","h_23869824_1024.jpg":"1024x683","h_23869824_640.jpg":"640x427","h_23869824_480.jpg":"480x320","h_23869824_340.jpg":"340x227","h_23869824_220.jpg":"220x147","pp_23869824_1280.jpg":"1280x1628","pp_23869824_1024.jpg":"1024x1303","pp_23869824_640.jpg":"640x814","pp_23869824_480.jpg":"480x611","pp_23869824_340.jpg":"340x432","pp_23869824_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23869825_1920.jpg":"1920x1080","k_23869825_1280.jpg":"1280x1280","k_23869825_1024.jpg":"1024x1024","k_23869825_640.jpg":"640x640","k_23869825_480.jpg":"480x480","k_23869825_340.jpg":"340x340","k_23869825_220.jpg":"220x220","o_23869825_1280.jpg":"1280x853","o_23869825_1024.jpg":"1024x682","o_23869825_640.jpg":"640x426","o_23869825_480.jpg":"480x320","o_23869825_340.jpg":"340x226","o_23869825_220.jpg":"220x146","h_23869825_1280.jpg":"1280x854","h_23869825_1024.jpg":"1024x683","h_23869825_640.jpg":"640x427","h_23869825_480.jpg":"480x320","h_23869825_340.jpg":"340x227","h_23869825_220.jpg":"220x147","pp_23869825_1280.jpg":"1280x1628","pp_23869825_1024.jpg":"1024x1303","pp_23869825_640.jpg":"640x814","pp_23869825_480.jpg":"480x611","pp_23869825_340.jpg":"340x432","pp_23869825_220.jpg":"220x280"},{"size0":"769x1600","hd_23869826_1920.jpg":"1920x1080","k_23869826_1280.jpg":"1280x1280","k_23869826_1024.jpg":"1024x1024","k_23869826_640.jpg":"640x640","k_23869826_480.jpg":"480x480","k_23869826_340.jpg":"340x340","k_23869826_220.jpg":"220x220","o_23869826_1280.jpg":"1280x2663","o_23869826_1024.jpg":"1024x2130","o_23869826_640.jpg":"640x1331","o_23869826_480.jpg":"480x998","o_23869826_340.jpg":"340x707","o_23869826_220.jpg":"220x457","h_23869826_1280.jpg":"1280x854","h_23869826_1024.jpg":"1024x683","h_23869826_640.jpg":"640x427","h_23869826_480.jpg":"480x320","h_23869826_340.jpg":"340x227","h_23869826_220.jpg":"220x147","pp_23869826_1280.jpg":"1280x1628","pp_23869826_1024.jpg":"1024x1303","pp_23869826_640.jpg":"640x814","pp_23869826_480.jpg":"480x611","pp_23869826_340.jpg":"340x432","pp_23869826_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x1600","hd_23869827_1920.jpg":"1920x1080","k_23869827_1280.jpg":"1280x1280","k_23869827_1024.jpg":"1024x1024","k_23869827_640.jpg":"640x640","k_23869827_480.jpg":"480x480","k_23869827_340.jpg":"340x340","k_23869827_220.jpg":"220x220","o_23869827_1280.jpg":"1280x1706","o_23869827_1024.jpg":"1024x1365","o_23869827_640.jpg":"640x853","o_23869827_480.jpg":"480x640","o_23869827_340.jpg":"340x453","o_23869827_220.jpg":"220x293","h_23869827_1280.jpg":"1280x854","h_23869827_1024.jpg":"1024x683","h_23869827_640.jpg":"640x427","h_23869827_480.jpg":"480x320","h_23869827_340.jpg":"340x227","h_23869827_220.jpg":"220x147","pp_23869827_1280.jpg":"1280x1628","pp_23869827_1024.jpg":"1024x1303","pp_23869827_640.jpg":"640x814","pp_23869827_480.jpg":"480x611","pp_23869827_340.jpg":"340x432","pp_23869827_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1060x1587","hd_23870094_1920.jpg":"1920x1080","k_23870094_1280.jpg":"1280x1280","k_23870094_1024.jpg":"1024x1024","k_23870094_640.jpg":"640x640","k_23870094_480.jpg":"480x480","k_23870094_340.jpg":"340x340","k_23870094_220.jpg":"220x220","o_23870094_1280.jpg":"1280x1916","o_23870094_1024.jpg":"1024x1533","o_23870094_640.jpg":"640x958","o_23870094_480.jpg":"480x718","o_23870094_340.jpg":"340x509","o_23870094_220.jpg":"220x329","h_23870094_1280.jpg":"1280x854","h_23870094_1024.jpg":"1024x683","h_23870094_640.jpg":"640x427","h_23870094_480.jpg":"480x320","h_23870094_340.jpg":"340x227","h_23870094_220.jpg":"220x147","pp_23870094_1280.jpg":"1280x1628","pp_23870094_1024.jpg":"1024x1303","pp_23870094_640.jpg":"640x814","pp_23870094_480.jpg":"480x611","pp_23870094_340.jpg":"340x432","pp_23870094_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1575x1024","hd_23870095_1920.jpg":"1920x1080","k_23870095_1280.jpg":"1280x1280","k_23870095_1024.jpg":"1024x1024","k_23870095_640.jpg":"640x640","k_23870095_480.jpg":"480x480","k_23870095_340.jpg":"340x340","k_23870095_220.jpg":"220x220","o_23870095_1280.jpg":"1280x832","o_23870095_1024.jpg":"1024x665","o_23870095_640.jpg":"640x416","o_23870095_480.jpg":"480x312","o_23870095_340.jpg":"340x221","o_23870095_220.jpg":"220x143","h_23870095_1280.jpg":"1280x854","h_23870095_1024.jpg":"1024x683","h_23870095_640.jpg":"640x427","h_23870095_480.jpg":"480x320","h_23870095_340.jpg":"340x227","h_23870095_220.jpg":"220x147","pp_23870095_1280.jpg":"1280x1628","pp_23870095_1024.jpg":"1024x1303","pp_23870095_640.jpg":"640x814","pp_23870095_480.jpg":"480x611","pp_23870095_340.jpg":"340x432","pp_23870095_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5978460 Threads: 58 Questions: 1076470305 Slow queries: 0 Opens: 197864 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.058 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9651651 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/imocani-ce-napokon-odati-primjerenu-pocast-svojoj-legendi-ne-nisu-to-ni-mercedes-ni-matan-nego-covjek-kojoj-je-i-beograd-posvetio-ulicu-a-u-rodnom-gradu-nema-mu-ni-traga-1244037 [printLink] => /dalmacija/zagora/imocani-ce-napokon-odati-primjerenu-pocast-svojoj-legendi-ne-nisu-to-ni-mercedes-ni-matan-nego-covjek-kojoj-je-i-beograd-posvetio-ulicu-a-u-rodnom-gradu-nema-mu-ni-traga-1244037?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 250382 [name] => mate parlov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mate-parlov [link] => /tag/mate-parlov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 410112 [name] => imotski [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => imotski [link] => /tag/imotski ) [2] => stdClass Object ( [id] => 297276 [name] => spomenik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => spomenik [link] => /tag/spomenik ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NA SVOJOJ ZEMLJI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Imoćani će napokon odati primjerenu počast svojoj legendi! Ne, nisu to ni Mercedes ni Matan, nego čovjek kojem je i Beograd posvetio ulicu, a u rodnom gradu nema mu ni traga [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3102 [name] => Braco Ćosić [username] => braco-osi [email] => braco-osi@sd.hr [password] => $2y$10$pEponZKy.W19MPkYSiqkv.Ry0kcdLRFTGG/t9C4UByKUQ844ONGGm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/braco-cosic-3102 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1620 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4d8d94f509304aa7a3170709916b5103?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/21/23457323.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Saša Buric/Cropix [mainImageDesc] =>

Mate Parlov svoju je mladost proveo u srcu Imotskog

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/21/23457323.jpg [title] =>

Mate Parlov svoju je mladost proveo u srcu Imotskog

Saša Buric/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/21/23869822.jpg [title] =>

Udruga ‘ŽivImotski‘ zalaže se za to da se obnove serpentine na Modrom jezeru

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/21/23869823.jpg [title] =>

Iz majstorske radionice Ante Jurkića već se vide konture budućeg spomenika Mati Parlovu

Braco Ćosić ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/21/23869824.jpg [title] =>

Sadašnji izgled osvjetljenja zvonika na župnoj crkvi sv. Franje u Imotskom po viđenju članova udruge nije primjeran

Braco Ćosić ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/21/23869825.jpg [title] =>

Prof. dr. Hary Nikolić, Imoćanin s riječkom adresom i dopredsjednik udruge ‘Živimotski”

Braco Ćosić ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/21/23869826.jpg [title] =>

mate parlov

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/21/23869827.jpg [title] =>

mate parlov

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/21/23870094.jpg [title] =>

Mate Parlov snimljen 2004.Goran šebelić/cropix

Goran Šebelić/cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/21/23870095.jpg [title] =>

Mate Parlov i Adinolfi u borbi za europskog prvaka, Beograd 1976.

presnimio: Goran Šebelić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U Imotskom je prije pet mjeseci utemeljena neprofitna, apolitična udruga pod nazivom “ŽivImotski”, a koja bi nakon službene registracije sljedeće i idućih godina počela ostvarivati svoje ciljeve.

U maloj igri riječi naziva same udruge zapravo je sažet cilj, kompletan rad udruge, njezin zakon, ali i itekakav izazov za članove. U Imotskom kao malom gradiću za koji su stari stanovnici govorili da je kutija šibica i da u toj kutiji svatko svakoga zna i ono što mu se događa u kući, pa ako se zapali samo jedna šibica da plane cijela kutija, bilo u dobru, bilo u zlu, i to čini izazov.

Čini se da su to sve znala djeca grada Imotskog, ali i djeca čiji su se roditelji doselili u grad i koji mu daju sebe. Jasno, ovo sugerira da je udruga "ŽivImotski" otvorena za sve i da u njoj imaju mjesta isključivo oni koji će živjeti Imotski.

- Tako je - veli nam jedan od pokretača osnivanja udruge, fetivi Imoćanin s riječkom adresom, prof. dr. Hary Nikolić, šef Dječje kirurgije KBC-a Rijeka.

- Kao dopredsjednik udruge i ja iz Rijeke mogu pridonijeti čuvanju izvornih vrijednosti moga grada, davati inicijative, prijedloge, u konačnici sudjelovati u njihovoj realizaciji. Isto to može i onaj iz Njemačke, Zagreba, s bilo kojega mjesta na svijetu, da ne govorim koliki je prostor za sve one koji se žele priključiti iz samoga Imotskog, Imotske krajine.

---

image

Prof. dr. Hary Nikolić, Imoćanin s riječkom adresom i dopredsjednik udruge ‘Živimotski"

Braco Ćosić
---

Ta transparentnost, ali i odgovornost i rad u udruzi su zapravo temelji onoga što želimo. A želimo prvo sačuvati neke vrijednosti koje su Imotski desetljećima, pa i stoljećima činile malim gradićem koji ima svoju kulturu, baštinu, svoju, rekao bih, širokogrudnost u ophođenju s ljudima, došljacima, svima onima koji svoje vole, a poštuju druge i drugačije.

Želimo sugerirati promjenu nekih stvari, naoko detalja, koji po nama nisu slika Imotskog ili ne bi trebali biti, potom dajemo inicijative za nešto novo, za koje smatramo da imaju svoje mjesto u kulturi i imidžu grada, ali isto tako nećemo se libiti pokretati i prikupljanje potpisa naših sugrađana za neke peticije ako budemo smatrali da su oni potrebni za boljitak i život stanovnika.

Nadamo se suradnji s lokalnom samoupravom, jer mislimo da i oni na vlasti misle dobro gradu i građanima, ali isto tako spremni smo na svaku vrstu kompromisa i dogovora sa svima koji žele dobro Imotskom - veli prof.dr. Nikolić i otkriva nam, kako kaže, za sada samo neke od zadataka koje je pred sebe stavila udruga, odnosno njezini članovi. A ima ih itekako zanimljivih.

- Mi smo se usredotočili na nekoliko sugestija lokalnoj vlasti, potom Javnoj ustanovi “More i krš”, ali ćemo i sami poduzeti neke korake, poput priprema za dobivanje certifikata o zaštiti Imotske torte, slastice koja je niknula u gradu i koja se svojim sadržajem, ali i vizualnim izgledom već na neki način promovirala diljem svijeta u mjestima i gradovima gdje ima Imoćana.

Potom, tražit ćemo od “Mora i krša” da se razmotri, u skladu sa svim važećim zakonima o zaštiti spomenika prirode, a naše Modro jezero je u tom statusu, da se čim prije započne s radnjama oko izgradnje nekoliko dodatnih serpentina ili skalina kao dodatak na već deset postojećih, izgrađenih još početkom 1900. godine.

---

image

Udruga ‘ŽivImotski‘ zalaže se za to da se obnove serpentine na Modrom jezeru

---

Naime, ubrzani razvoj turizma, enormno povećanje broja posjetitelja Modrog jezera, veliki interes svih populacija za njegov obilazak traže upravo uvjete za normalno i, rekao bih, sigurno spuštanje do same vode jezera. Prošla su vremena kada je Modro jezero bilo samo malomišćansko i samo njima dostupno za kupanje.

Zatim, ono što iznimno bode oči Imoćana jest sadašnja lokacija gradske mrtvačnice koja svojim izgledom, i najvažnije, (ne)funkcionalnošću odudara od normalnoga i kulturnog, te dostojanstvenog posljednjeg ispraćaja njegovih stanovnika.

Tu već vidimo i suradnju Grada oko te naše inicijative. Jedan od važnijih ciljeva naše udruge svakako je stvaranje atmosfere za neophodnu izgradnju Doma za stare i nemoćne.

---

image

Iz majstorske radionice Ante Jurkića već se vide konture budućeg spomenika Mati Parlovu

Braco Ćosić
---

Osim nekih, naoko sitnih prijedloga, ali za nas vrlo važnih, poput osvjetljavanja zvonika župne crkve sv. Franje, potom izgradnje nekoliko kamenih česmi unutar stare gradske jezgre, prijeko potrebnim ponajviše sve većem broju turista, podržat ćemo i veliki projekt postavljanja spomenika Mati Parlovu u Imotskom.

Boksački prvak je, istina, rođen u Splitu, no svoje djetinjstvo proveo je tu, četiri razreda osnovne škole završio je u svome gradu, stanovao je na Bazani, u najstarijem dijelu našega grada, njegova cijela obitelj je iz Ričica i Imotskog, bio je ondašnjim generacijama uzor i svakodnevica.

Mate Parlov je sportaš stoljeća, jedini boksač na svijetu koji je ujedinio sve amaterske svjetske titule s onim profesionalnim, olimpijski je pobjednik. I dok druge sredine poput Pule i Fažane, podižu spomenike tom sportašu, u Imotskom - ništa. Stoga smo svim srcem prionuli inicijativi nekih ljudi iz Županije splitsko-dalmatinske da se uz njihovu pomoć, kao i pomoć Boksačkog saveza Hrvatske, u Imotskom postavi Matin brončani kip. Imamo prijedlog gdje bi on trebao biti - veli prof. dr. Nikolić.

Čini se da je podrška svih članova udruge “ŽivImotski” ovom projektu itekako dobrodošla, jer, kako doznajemo, kip Mate Parlova već je u izradi, a Boksački savez Hrvatske otišao je korak dalje. Evo što kaže njegov predsjednik Bono Bošnjak:

- Mate je sportaš stoljeća i Boksački savez i ja osobno želimo postaviti njegov spomenik u njegovom Imotskom. Imali smo već sastanak s dožupanom Antom Šošićem, gradonačelnikom Ivanom Budalićem, akademskim umjetnikom Antom Jurkićem i mislim da će Boksački savez i Županija financirati to postavljanje.

Tražimo pogodnu lokaciju s kojom bi građani Imotskog bili zadovoljni i tu nam ruku daju i članovi udruge “ŽivImotski”. Razgovarali smo o tome da se u Imotskom utemelji boksački klub, organizirali bismo i memorijalni turnir u suglasnosti s Matinom obitelji, a u perspektivi nam je zadatak da napravimo muzej u Imotskom Mati u čast. Velika je to stvar za Imotski, ali i za brojne turiste koji će vidjeti gdje je ponikao najveći boksač stoljeća s ovih naših prostora.

Ja sam bio boksač i znam tko je Mate Parlov. Svatko ga prisvaja, čak i u Beogradu ima svoju ulicu. Moram na kraju kazati da Imotski zapravo i ne zna što je imao u svojim njedrima i ima se čime podičiti. Ma koliko je u prošlom stoljeću prošlo ovim prostorima sportaša, samo je jedan naj, a taj je Mate Parlov - zaključuje Bošnjak.

---

image

Mate Parlov i Adinolfi u borbi za europskog prvaka, Beograd 1976.

presnimio: Goran Šebelić/Cropix
---

---

image

Sadašnji izgled osvjetljenja zvonika na župnoj crkvi sv. Franje u Imotskom po viđenju članova udruge nije primjeran

Braco Ćosić
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Buric/Cropix Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Goran Šebelić/cropix presnimio: Goran Šebelić/Cropix
Saša Buric/Cropix

Mate Parlov svoju je mladost proveo u srcu Imotskog


Udruga ‘ŽivImotski‘ zalaže se za to da se obnove serpentine na Modrom jezeru

Braco Ćosić

Iz majstorske radionice Ante Jurkića već se vide konture budućeg spomenika Mati Parlovu

Braco Ćosić

Sadašnji izgled osvjetljenja zvonika na župnoj crkvi sv. Franje u Imotskom po viđenju članova udruge nije primjeran

Braco Ćosić

Prof. dr. Hary Nikolić, Imoćanin s riječkom adresom i dopredsjednik udruge ‘Živimotski”


mate parlov


mate parlov

Goran Šebelić/cropix

Mate Parlov snimljen 2004.Goran šebelić/cropix

presnimio: Goran Šebelić/Cropix

Mate Parlov i Adinolfi u borbi za europskog prvaka, Beograd 1976.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/imocani-ce-napokon-odati-primjerenu-pocast-svojoj-legendi-ne-nisu-to-ni-mercedes-ni-matan-nego-covjek-kojoj-je-i-beograd-posvetio-ulicu-a-u-rodnom-gradu-nema-mu-ni-traga-1244037 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9d1a605d5925d85eab64ed251002531b4b09a8b8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Imo%C4%87ani+%C4%87e+napokon+odati+primjerenu+po%C4%8Dast+svojoj+legendi%21+Ne%2C+nisu+to+ni+Mercedes+ni+Matan%2C+nego+%C4%8Dovjek+kojem+je+i+Beograd+posvetio+ulicu%2C+a+u+rodnom+gradu+nema+mu+ni+traga&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fimocani-ce-napokon-odati-primjerenu-pocast-svojoj-legendi-ne-nisu-to-ni-mercedes-ni-matan-nego-covjek-kojoj-je-i-beograd-posvetio-ulicu-a-u-rodnom-gradu-nema-mu-ni-traga-1244037 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fimocani-ce-napokon-odati-primjerenu-pocast-svojoj-legendi-ne-nisu-to-ni-mercedes-ni-matan-nego-covjek-kojoj-je-i-beograd-posvetio-ulicu-a-u-rodnom-gradu-nema-mu-ni-traga-1244037 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NA SVOJOJ ZEMLJI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ZagoraNA SVOJOJ ZEMLJI

Imoćani će napokon odati primjerenu počast svojoj legendi! Ne, nisu to ni Mercedes ni Matan, nego čovjek kojem je i Beograd posvetio ulicu, a u rodnom gradu nema mu ni traga

Piše Braco Ćosić
27. studenog 2022. - 09:53

U Imotskom je prije pet mjeseci utemeljena neprofitna, apolitična udruga pod nazivom “ŽivImotski”, a koja bi nakon službene registracije sljedeće i idućih godina počela ostvarivati svoje ciljeve.

U maloj igri riječi naziva same udruge zapravo je sažet cilj, kompletan rad udruge, njezin zakon, ali i itekakav izazov za članove. U Imotskom kao malom gradiću za koji su stari stanovnici govorili da je kutija šibica i da u toj kutiji svatko svakoga zna i ono što mu se događa u kući, pa ako se zapali samo jedna šibica da plane cijela kutija, bilo u dobru, bilo u zlu, i to čini izazov.

Čini se da su to sve znala djeca grada Imotskog, ali i djeca čiji su se roditelji doselili u grad i koji mu daju sebe. Jasno, ovo sugerira da je udruga "ŽivImotski" otvorena za sve i da u njoj i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 06:45