stdClass Object ( [id] => 1373411 [title] => Splitski asfalt zamijenili su pitoresknom dolinom, rade punom parom, a djeca uživaju: ‘Postao sam ovisan o ovom mjestu‘ [alias] => splitski-asfalt-zamijenili-su-pitoresknom-dolinom-rade-punom-parom-a-djeca-uzivaju-postao-sam-ovisan-o-ovom-mjestu [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Još prije šest godina mladi bračni par Jelena i Mate Kovačević iz Kreševa Polja u općini Šestanovac bili su jedni od rijetkih koji su splitski asfalt odlučili zamijeniti pitoresknom dolinom između Biokova i Mosora, gdje Cetina naglo zavija urezana u oštro tlo međuplaninske zaravni. Da im je bilo svejedno, možda i nije, ali kada to odluči glava kuće, onda nema pogovora.

Ma ako ćemo po pravdi i istini, nije Mate donio takvu odluku a da se prije nije posavjetovao sa svojom životnom družicom. On inženjer građevinarstva, a Jelena prvostupnica matematike i informatike dobro su odvagnuli prije nego što su odlučili napustiti "najlipši grad na svitu" i bolji život potražiti u zavjetrini mosorskog masiva podno Kreševnice, petsto pedeset metara visokog brda ponad sela.

Kažu, nije se dalo više. Stan od četrdesetak kvadrata u splitskom Varošu postao je pretijesan za njih i njihovo troje djece. Polugoli i pijani turisti, gužve, presing, stres, problemi oko parkiranja..., jednom riječju, strava!

Djeca više nisu imala vidjeti nešto dobro, već samo obnažene goste koji teturaju s bocom u ruci u prenapučenim gradskim ulicama i kaletama.

---

image

Ilija, Toma i Pavao

Tom Dubravec/Cropix
---

– Rodio sam se i cijeli život živio u Splitu. Nauživao sam se i Rive i Dioklecijanove baštine, ali s vremenom to me više nije ispunjavalo. Kao dijete, pa i kasnije, svaki vikend dolazio bih s roditeljima kod bake u Kreševo. Svake ljetne praznike, svaki slobodan dan provodio sam na selu, i u najmanju ruku malo-pomalo postao sam ovisan o Kreševu i blagodatima koje su meni kao djetetu značile puno više od splitskih kaleta i gradske vreve. Nemojte misliti da sam bio posesivan, da sebi ugodim nauštrb cijele obitelji. To nikako. Dobro smo sagledali sve prednosti i nedostatke i Splita i Kreševa i odlučili da ovdje po mnogočemu živimo bolje i kvalitetnije. I onda se počelo s pripremama da se vratim korijenima odakle su potekli moji roditelji – govori nam u dahu ozarena lica Mate Kovačević o svom povratku, početnim kriznim razdobljima, kada vas uhvati melankolija i nostalgija za gradom, i svim onim prednostima seoskog života, prvenstveno slobodi onog osobnog "zakonodavstva" u kojem danas jednako uživa cijela njegova obitelj.

Odluka se isplatila

S odmakom vremena ovaj 39-godišnjak, danas zaposlenik omiškog Vodovoda i otac petero djece, tvrdi da je sve više siguran u "isplativost" svoje odluke.

– Djeca jednostavno uživaju u svakom trenutku. Od najstarijeg, dvanaestogodišnjeg Ante, dvije godine mlađeg Ilije, osmogodišnjeg Tome, upola mlađeg Pave do petomjesečne Vedrane. Svi oni na svoj način vole život na selu. Njih troje starijih rodili su se u Splitu, dok su ovih dvoje mališa udahnuli seoski zrak koji danas svi zajedno dišemo. Jednostavno oni su pronašli sebe i ispunili se onim dječjim potrebama što u gradu nisu mogli – jednostavno bez ugibanja i previranja, s puno ljubavi prema obitelji i mjestu u kojem živi Mate ističe svaki dobar segment života na selu.

---

image

Jelena, Vedrana i Pavao

Tom Dubravec/Cropix
---

A kakav bi to bio život na selu kada se ne bi bavio poljoprivredom. Ubrzo se prihvatio pluga i motike, pa posadio prve lješnjake, brinuo se o vinogradu, masliniku i uzgajao sezonske povrtlarske kulture. Nabavio je Mate koke nesilice i tovilice i par košnica s pčelicama. I s pravom kaže, ima sve ono osnovno što im je potrebno.

Njegova dvije godine mlađa supruga Jelena, inače iz Srinjina, cijeli svoj život provela je uglavnom na selu, pa joj nije teško pala seoska idila u Kreševu. Sedam godina zajedno su proveli u Splitu. Nikako se nije mogla pomiriti s viđenim i proživljenim gradskim načinom življenja. Njihova djeca i u Kreševu imaju svoju zanimaciju. Dva puta tjedno imaju sportsku školu u Šestanovcu, a i vrtić im je pred nosom. Onaj u Šestanovcu je bukiran, ali zato ima mjesta u pet kilometara udaljenom Zadvarju. Ni to nije daleko.

Ako je što hitno, Šestanovac je pred nosom. Tu su ambulanta, ljekarna, pošta, dućani, a za nešto više, do Splita im treba nepunih pola sata. Premda ga i tada obilaze. Toliko im je dozlogrdio da više vole otići do Makarske ili Imotskog nego do zagušenoga grada pod Marjanom. Ne da im se rentati danas prazni stan u Varošu. Toliko o tome.

– Lakše i brže je doći iz Kreševa u Split nego s Lovrinca do centra grada – dodaje Jelena.

---

image

Ilija svira trubu

Tom Dubravec/Cropix
---

S posla u trliš

Za supruga kaže da nije navikao ležati na suncu i ispijati kave na Rivi.

– To je za njega gubitak vremena. Ni na more mu se ne da otići, tek kada ga djeca natjeraju. Čim završi s poslom u Omišu i vrati se doma, odmah se "prebacuje" u trliš i uhvati se posla oko kuće. Nabavio je bager i ostalu mehanizaciju i zajedno s djecom radi sve što je potrebno – zadovoljna je Jelena obiteljskim poslovnim elanom i radnim navikama koje su zajedno prenijeli na svoju djecu.

Ulaganje u njihovu slobodu već je dalo rezultata. Najstariji sin Ante polaznik je petog razreda osnovne škole u Šestanovcu, za koji dan ide na županijsko natjecanje iz tehničkoga. Još je odmalena zavolio mehaniku, prvenstveno bagere i traktore. Ništa manje učinkovito od svog oca, prevrće zemlju po kreševskom polju. Zajedno kopaju rupe za novi voćnjak i pripremaju zemlju za skoru sadnju povrtlarskih kultura.

– Krumpiri su spremni za sadnju, samo je ukišilo pa se zemlja "vata" freza. Ne da se nikako suncu i buri da propuše zemlju – zna Ante sve što je potrebno za uspješnu obradu i velike prinose. Najdraže mu je frezati, ali jednako tako raditi i na bageru i omanjem damperu.

– Ćaća krca, a ja damperom odvozim zemlju gdje treba – domeće mladi Kovačević.

---

image

Ante Kovačević

Tom Dubravec/Cropix
---

Braća su također ništa manje zainteresirana za kućne poslove. Dapače, svatko na svoj način i u skladu sa svojim mogućnostima pomaže roditeljima. Međutim, imaju oni i drugih talenata. Desetogodišnji Ilija svira trubu. Otac ga vozi u obližnje Kostanje, gdje se dva puta tjedno održava nastava Glazbene škole Lovre pl. Matačića iz Omiša. Dvije godine mlađi Toma nogometni je virtuoz. Prema viđenome bit će to nova perjanica hrvatske nogometne reprezentacije. Za dvoje najmlađih Pavu i Vedranu rano je bilo šta kazati. Po ustroju i navikama svojih roditelja i starije braće, ne mogu faliti. Rekli bi tamošnji ljudi, ne pada jabuka daleko od stabla.

---

image

Toma igra nogomet

Tom Dubravec/Cropix
---

– Ako se sve posloži i Bog da zdravlja, uskoro ćemo graditi novu kuću. Ma ni stara nije loša, ali voljeli bismo biti svoji na svome. Kuća je zajednička. Istina je da se brat s obitelji odselio u Irsku, a sestra u Zagreb, ali ipak neka i oni imaju gdje doći ako se odluče vratiti – otkriva nam Mate svoje planove.

Po njegovu mišljenju, nitko ne može platiti taj mir i tišinu i svu tu blagodat koju im je Bog dao. Tu su ljudi pitomiji, druželjubiviji nego u gradu, gdje susjed susjeda ne poznaje.

---

image

Ante Kovačević u akciji

Privatni album
---

U ruralnijim sredinama primjetne su razlike u stavovima što se tiče moralnih i etičkih načela. Iako se radi o nepisanim pravilima, ona su po shvaćanju različita u gradu i na selu. U Kreševo Polju davno su prihvaćena načela narodnih običaja, navika i normi, po njima se reguliraju međuljudski odnosi. Zbog tih "uzusa" Kovačevići su izabrali ruralnu sredinu, u kojoj će njihova djeca živjeti na uobičajen, tradicionalan način, oslobođeni svih stereotipa i predrasuda. Što u gradu nije moguće.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pobjegli od vreve [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => pobjegli od vreve 2 0 7237 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-18 07:14:10 [created_by] => 3188 [created_by_alias] => Mladen Nejašmić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-18 18:04:57 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-18 18:04:37 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Splitski asfalt zamijenili su pitoresknom dolinom, rade punom parom, a djeca uživaju: 'Postao sam ovisan o ovom mjestu' page_title=Splitski asfalt zamijenili su pitoresknom dolinom, rade punom parom, a djeca uživaju: 'Postao sam ovisan o ovom mjestu' [metakey] => jelena kovačević, mate kovačević, kreševo polje, Šestanovac, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/18\/26779232.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/18\/26799799.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/18\/26779233.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/18\/26779234.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/18\/26779237.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/18\/26779238.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/18\/26779240.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/18\/26779241.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/18\/26779242.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Privatni album","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Mate i Jelena Kova\u010devi\u0107\u00a0s djecom\u00a0Antom, Ilijom, Tomom, Pavlom\u00a0i Vedranom<\/p>","

Ante Kova\u010devi\u0107 u akciji<\/p>","

Ilija, Toma i Pavao<\/p>","

Ilija svira trubu<\/p>","

Toma igra nogomet<\/p>","

Jelena, Vedrana i Pavao<\/p>","

\u00a0Ilija, Toma i Pavao<\/p>","

Ante Kova\u010devi\u0107<\/p>","

Ante Kova\u010devi\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["41:44","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26779232_1920.jpg":"1920x1080","k_26779232_1280.jpg":"1280x1280","k_26779232_1024.jpg":"1024x1024","k_26779232_640.jpg":"640x640","k_26779232_480.jpg":"480x480","k_26779232_340.jpg":"340x340","k_26779232_220.jpg":"220x220","o_26779232_1280.jpg":"1280x853","o_26779232_1024.jpg":"1024x682","o_26779232_640.jpg":"640x426","o_26779232_480.jpg":"480x320","o_26779232_340.jpg":"340x226","o_26779232_220.jpg":"220x146","h_26779232_1280.jpg":"1280x854","h_26779232_1024.jpg":"1024x683","h_26779232_640.jpg":"640x427","h_26779232_480.jpg":"480x320","h_26779232_340.jpg":"340x227","h_26779232_220.jpg":"220x147","pp_26779232_1280.jpg":"1280x1628","pp_26779232_1024.jpg":"1024x1303","pp_26779232_640.jpg":"640x814","pp_26779232_480.jpg":"480x611","pp_26779232_340.jpg":"340x432","pp_26779232_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_26799799_1920.jpg":"1920x1080","k_26799799_1280.jpg":"1280x1280","k_26799799_1024.jpg":"1024x1024","k_26799799_640.jpg":"640x640","k_26799799_480.jpg":"480x480","k_26799799_340.jpg":"340x340","k_26799799_220.jpg":"220x220","o_26799799_1280.jpg":"1280x960","o_26799799_1024.jpg":"1024x768","o_26799799_640.jpg":"640x480","o_26799799_480.jpg":"480x360","o_26799799_340.jpg":"340x255","o_26799799_220.jpg":"220x165","h_26799799_1280.jpg":"1280x854","h_26799799_1024.jpg":"1024x683","h_26799799_640.jpg":"640x427","h_26799799_480.jpg":"480x320","h_26799799_340.jpg":"340x227","h_26799799_220.jpg":"220x147","pp_26799799_1280.jpg":"1280x1628","pp_26799799_1024.jpg":"1024x1303","pp_26799799_640.jpg":"640x814","pp_26799799_480.jpg":"480x611","pp_26799799_340.jpg":"340x432","pp_26799799_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26779233_1920.jpg":"1920x1080","k_26779233_1280.jpg":"1280x1280","k_26779233_1024.jpg":"1024x1024","k_26779233_640.jpg":"640x640","k_26779233_480.jpg":"480x480","k_26779233_340.jpg":"340x340","k_26779233_220.jpg":"220x220","o_26779233_1280.jpg":"1280x853","o_26779233_1024.jpg":"1024x682","o_26779233_640.jpg":"640x426","o_26779233_480.jpg":"480x320","o_26779233_340.jpg":"340x226","o_26779233_220.jpg":"220x146","h_26779233_1280.jpg":"1280x854","h_26779233_1024.jpg":"1024x683","h_26779233_640.jpg":"640x427","h_26779233_480.jpg":"480x320","h_26779233_340.jpg":"340x227","h_26779233_220.jpg":"220x147","pp_26779233_1280.jpg":"1280x1628","pp_26779233_1024.jpg":"1024x1303","pp_26779233_640.jpg":"640x814","pp_26779233_480.jpg":"480x611","pp_26779233_340.jpg":"340x432","pp_26779233_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26779234_1920.jpg":"1920x1080","k_26779234_1280.jpg":"1280x1280","k_26779234_1024.jpg":"1024x1024","k_26779234_640.jpg":"640x640","k_26779234_480.jpg":"480x480","k_26779234_340.jpg":"340x340","k_26779234_220.jpg":"220x220","o_26779234_1280.jpg":"1280x853","o_26779234_1024.jpg":"1024x682","o_26779234_640.jpg":"640x426","o_26779234_480.jpg":"480x320","o_26779234_340.jpg":"340x226","o_26779234_220.jpg":"220x146","h_26779234_1280.jpg":"1280x854","h_26779234_1024.jpg":"1024x683","h_26779234_640.jpg":"640x427","h_26779234_480.jpg":"480x320","h_26779234_340.jpg":"340x227","h_26779234_220.jpg":"220x147","pp_26779234_1280.jpg":"1280x1628","pp_26779234_1024.jpg":"1024x1303","pp_26779234_640.jpg":"640x814","pp_26779234_480.jpg":"480x611","pp_26779234_340.jpg":"340x432","pp_26779234_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26779237_1920.jpg":"1920x1080","k_26779237_1280.jpg":"1280x1280","k_26779237_1024.jpg":"1024x1024","k_26779237_640.jpg":"640x640","k_26779237_480.jpg":"480x480","k_26779237_340.jpg":"340x340","k_26779237_220.jpg":"220x220","o_26779237_1280.jpg":"1280x853","o_26779237_1024.jpg":"1024x682","o_26779237_640.jpg":"640x426","o_26779237_480.jpg":"480x320","o_26779237_340.jpg":"340x226","o_26779237_220.jpg":"220x146","h_26779237_1280.jpg":"1280x854","h_26779237_1024.jpg":"1024x683","h_26779237_640.jpg":"640x427","h_26779237_480.jpg":"480x320","h_26779237_340.jpg":"340x227","h_26779237_220.jpg":"220x147","pp_26779237_1280.jpg":"1280x1628","pp_26779237_1024.jpg":"1024x1303","pp_26779237_640.jpg":"640x814","pp_26779237_480.jpg":"480x611","pp_26779237_340.jpg":"340x432","pp_26779237_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26779238_1920.jpg":"1920x1080","k_26779238_1280.jpg":"1280x1280","k_26779238_1024.jpg":"1024x1024","k_26779238_640.jpg":"640x640","k_26779238_480.jpg":"480x480","k_26779238_340.jpg":"340x340","k_26779238_220.jpg":"220x220","o_26779238_1280.jpg":"1280x853","o_26779238_1024.jpg":"1024x682","o_26779238_640.jpg":"640x426","o_26779238_480.jpg":"480x320","o_26779238_340.jpg":"340x226","o_26779238_220.jpg":"220x146","h_26779238_1280.jpg":"1280x854","h_26779238_1024.jpg":"1024x683","h_26779238_640.jpg":"640x427","h_26779238_480.jpg":"480x320","h_26779238_340.jpg":"340x227","h_26779238_220.jpg":"220x147","pp_26779238_1280.jpg":"1280x1628","pp_26779238_1024.jpg":"1024x1303","pp_26779238_640.jpg":"640x814","pp_26779238_480.jpg":"480x611","pp_26779238_340.jpg":"340x432","pp_26779238_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26779240_1920.jpg":"1920x1080","k_26779240_1280.jpg":"1280x1280","k_26779240_1024.jpg":"1024x1024","k_26779240_640.jpg":"640x640","k_26779240_480.jpg":"480x480","k_26779240_340.jpg":"340x340","k_26779240_220.jpg":"220x220","o_26779240_1280.jpg":"1280x853","o_26779240_1024.jpg":"1024x682","o_26779240_640.jpg":"640x426","o_26779240_480.jpg":"480x320","o_26779240_340.jpg":"340x226","o_26779240_220.jpg":"220x146","h_26779240_1280.jpg":"1280x854","h_26779240_1024.jpg":"1024x683","h_26779240_640.jpg":"640x427","h_26779240_480.jpg":"480x320","h_26779240_340.jpg":"340x227","h_26779240_220.jpg":"220x147","pp_26779240_1280.jpg":"1280x1628","pp_26779240_1024.jpg":"1024x1303","pp_26779240_640.jpg":"640x814","pp_26779240_480.jpg":"480x611","pp_26779240_340.jpg":"340x432","pp_26779240_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26779241_1920.jpg":"1920x1080","k_26779241_1280.jpg":"1280x1280","k_26779241_1024.jpg":"1024x1024","k_26779241_640.jpg":"640x640","k_26779241_480.jpg":"480x480","k_26779241_340.jpg":"340x340","k_26779241_220.jpg":"220x220","o_26779241_1280.jpg":"1280x853","o_26779241_1024.jpg":"1024x682","o_26779241_640.jpg":"640x426","o_26779241_480.jpg":"480x320","o_26779241_340.jpg":"340x226","o_26779241_220.jpg":"220x146","h_26779241_1280.jpg":"1280x854","h_26779241_1024.jpg":"1024x683","h_26779241_640.jpg":"640x427","h_26779241_480.jpg":"480x320","h_26779241_340.jpg":"340x227","h_26779241_220.jpg":"220x147","pp_26779241_1280.jpg":"1280x1628","pp_26779241_1024.jpg":"1024x1303","pp_26779241_640.jpg":"640x814","pp_26779241_480.jpg":"480x611","pp_26779241_340.jpg":"340x432","pp_26779241_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26779242_1920.jpg":"1920x1080","k_26779242_1280.jpg":"1280x1280","k_26779242_1024.jpg":"1024x1024","k_26779242_640.jpg":"640x640","k_26779242_480.jpg":"480x480","k_26779242_340.jpg":"340x340","k_26779242_220.jpg":"220x220","o_26779242_1280.jpg":"1280x853","o_26779242_1024.jpg":"1024x682","o_26779242_640.jpg":"640x426","o_26779242_480.jpg":"480x320","o_26779242_340.jpg":"340x226","o_26779242_220.jpg":"220x146","h_26779242_1280.jpg":"1280x854","h_26779242_1024.jpg":"1024x683","h_26779242_640.jpg":"640x427","h_26779242_480.jpg":"480x320","h_26779242_340.jpg":"340x227","h_26779242_220.jpg":"220x147","pp_26779242_1280.jpg":"1280x1628","pp_26779242_1024.jpg":"1024x1303","pp_26779242_640.jpg":"640x814","pp_26779242_480.jpg":"480x611","pp_26779242_340.jpg":"340x432","pp_26779242_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14940975 Threads: 4 Questions: 3144696900 Slow queries: 7011654 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234853116 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/splitski-asfalt-zamijenili-su-pitoresknom-dolinom-rade-punom-parom-a-djeca-uzivaju-postao-sam-ovisan-o-ovom-mjestu-1373411 [printLink] => /dalmacija/zagora/splitski-asfalt-zamijenili-su-pitoresknom-dolinom-rade-punom-parom-a-djeca-uzivaju-postao-sam-ovisan-o-ovom-mjestu-1373411?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 752331 [name] => jelena kovačević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-18 19:05:19 [main_article_id] => 0 [alias] => jelena-kovacevic [link] => /tag/jelena-kovacevic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 752332 [name] => mate kovačević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-18 19:05:19 [main_article_id] => 0 [alias] => mate-kovacevic [link] => /tag/mate-kovacevic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 419263 [name] => Kreševo Polje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kresevo-polje [link] => /tag/kresevo-polje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 404256 [name] => Šestanovac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sestanovac [link] => /tag/sestanovac ) [4] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pobjegli od vreve [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splitski asfalt zamijenili su pitoresknom dolinom, rade punom parom, a djeca uživaju: ‘Postao sam ovisan o ovom mjestu‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3188 [name] => Mladen Nejašmić [username] => mladen-neja-mi [email] => mladen-neja-mi@sd.hr [password] => $2y$10$rfgmyVpwwtWp855LYGz/4ulTRRqlnvAgJ2UwNhbvx8Nz2LpLzVNXK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mladen-nejasmic-3188 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1706 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/bb3bb9bc7d576c341a08381ce834981e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/18/26779232.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] =>

Mate i Jelena Kovačević s djecom Antom, Ilijom, Tomom, Pavlom i Vedranom

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/18/26779232.jpg [title] =>

Mate i Jelena Kovačević s djecom Antom, Ilijom, Tomom, Pavlom i Vedranom

Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/18/26799799.jpg [title] =>

Ante Kovačević u akciji

Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/18/26779233.jpg [title] =>

Ilija, Toma i Pavao

Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/18/26779234.jpg [title] =>

Ilija svira trubu

Tom Dubravec/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/18/26779237.jpg [title] =>

Toma igra nogomet

Tom Dubravec/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/18/26779238.jpg [title] =>

Jelena, Vedrana i Pavao

Tom Dubravec/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/18/26779240.jpg [title] =>

 Ilija, Toma i Pavao

Tom Dubravec/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/18/26779241.jpg [title] =>

Ante Kovačević

Tom Dubravec/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/18/26779242.jpg [title] =>

Ante Kovačević

Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Još prije šest godina mladi bračni par Jelena i Mate Kovačević iz Kreševa Polja u općini Šestanovac bili su jedni od rijetkih koji su splitski asfalt odlučili zamijeniti pitoresknom dolinom između Biokova i Mosora, gdje Cetina naglo zavija urezana u oštro tlo međuplaninske zaravni. Da im je bilo svejedno, možda i nije, ali kada to odluči glava kuće, onda nema pogovora.

Ma ako ćemo po pravdi i istini, nije Mate donio takvu odluku a da se prije nije posavjetovao sa svojom životnom družicom. On inženjer građevinarstva, a Jelena prvostupnica matematike i informatike dobro su odvagnuli prije nego što su odlučili napustiti "najlipši grad na svitu" i bolji život potražiti u zavjetrini mosorskog masiva podno Kreševnice, petsto pedeset metara visokog brda ponad sela.

Kažu, nije se dalo više. Stan od četrdesetak kvadrata u splitskom Varošu postao je pretijesan za njih i njihovo troje djece. Polugoli i pijani turisti, gužve, presing, stres, problemi oko parkiranja..., jednom riječju, strava!

Djeca više nisu imala vidjeti nešto dobro, već samo obnažene goste koji teturaju s bocom u ruci u prenapučenim gradskim ulicama i kaletama.

---

image

Ilija, Toma i Pavao

Tom Dubravec/Cropix
---

– Rodio sam se i cijeli život živio u Splitu. Nauživao sam se i Rive i Dioklecijanove baštine, ali s vremenom to me više nije ispunjavalo. Kao dijete, pa i kasnije, svaki vikend dolazio bih s roditeljima kod bake u Kreševo. Svake ljetne praznike, svaki slobodan dan provodio sam na selu, i u najmanju ruku malo-pomalo postao sam ovisan o Kreševu i blagodatima koje su meni kao djetetu značile puno više od splitskih kaleta i gradske vreve. Nemojte misliti da sam bio posesivan, da sebi ugodim nauštrb cijele obitelji. To nikako. Dobro smo sagledali sve prednosti i nedostatke i Splita i Kreševa i odlučili da ovdje po mnogočemu živimo bolje i kvalitetnije. I onda se počelo s pripremama da se vratim korijenima odakle su potekli moji roditelji – govori nam u dahu ozarena lica Mate Kovačević o svom povratku, početnim kriznim razdobljima, kada vas uhvati melankolija i nostalgija za gradom, i svim onim prednostima seoskog života, prvenstveno slobodi onog osobnog "zakonodavstva" u kojem danas jednako uživa cijela njegova obitelj.

Odluka se isplatila

S odmakom vremena ovaj 39-godišnjak, danas zaposlenik omiškog Vodovoda i otac petero djece, tvrdi da je sve više siguran u "isplativost" svoje odluke.

– Djeca jednostavno uživaju u svakom trenutku. Od najstarijeg, dvanaestogodišnjeg Ante, dvije godine mlađeg Ilije, osmogodišnjeg Tome, upola mlađeg Pave do petomjesečne Vedrane. Svi oni na svoj način vole život na selu. Njih troje starijih rodili su se u Splitu, dok su ovih dvoje mališa udahnuli seoski zrak koji danas svi zajedno dišemo. Jednostavno oni su pronašli sebe i ispunili se onim dječjim potrebama što u gradu nisu mogli – jednostavno bez ugibanja i previranja, s puno ljubavi prema obitelji i mjestu u kojem živi Mate ističe svaki dobar segment života na selu.

---

image

Jelena, Vedrana i Pavao

Tom Dubravec/Cropix
---

A kakav bi to bio život na selu kada se ne bi bavio poljoprivredom. Ubrzo se prihvatio pluga i motike, pa posadio prve lješnjake, brinuo se o vinogradu, masliniku i uzgajao sezonske povrtlarske kulture. Nabavio je Mate koke nesilice i tovilice i par košnica s pčelicama. I s pravom kaže, ima sve ono osnovno što im je potrebno.

Njegova dvije godine mlađa supruga Jelena, inače iz Srinjina, cijeli svoj život provela je uglavnom na selu, pa joj nije teško pala seoska idila u Kreševu. Sedam godina zajedno su proveli u Splitu. Nikako se nije mogla pomiriti s viđenim i proživljenim gradskim načinom življenja. Njihova djeca i u Kreševu imaju svoju zanimaciju. Dva puta tjedno imaju sportsku školu u Šestanovcu, a i vrtić im je pred nosom. Onaj u Šestanovcu je bukiran, ali zato ima mjesta u pet kilometara udaljenom Zadvarju. Ni to nije daleko.

Ako je što hitno, Šestanovac je pred nosom. Tu su ambulanta, ljekarna, pošta, dućani, a za nešto više, do Splita im treba nepunih pola sata. Premda ga i tada obilaze. Toliko im je dozlogrdio da više vole otići do Makarske ili Imotskog nego do zagušenoga grada pod Marjanom. Ne da im se rentati danas prazni stan u Varošu. Toliko o tome.

– Lakše i brže je doći iz Kreševa u Split nego s Lovrinca do centra grada – dodaje Jelena.

---

image

Ilija svira trubu

Tom Dubravec/Cropix
---

S posla u trliš

Za supruga kaže da nije navikao ležati na suncu i ispijati kave na Rivi.

– To je za njega gubitak vremena. Ni na more mu se ne da otići, tek kada ga djeca natjeraju. Čim završi s poslom u Omišu i vrati se doma, odmah se "prebacuje" u trliš i uhvati se posla oko kuće. Nabavio je bager i ostalu mehanizaciju i zajedno s djecom radi sve što je potrebno – zadovoljna je Jelena obiteljskim poslovnim elanom i radnim navikama koje su zajedno prenijeli na svoju djecu.

Ulaganje u njihovu slobodu već je dalo rezultata. Najstariji sin Ante polaznik je petog razreda osnovne škole u Šestanovcu, za koji dan ide na županijsko natjecanje iz tehničkoga. Još je odmalena zavolio mehaniku, prvenstveno bagere i traktore. Ništa manje učinkovito od svog oca, prevrće zemlju po kreševskom polju. Zajedno kopaju rupe za novi voćnjak i pripremaju zemlju za skoru sadnju povrtlarskih kultura.

– Krumpiri su spremni za sadnju, samo je ukišilo pa se zemlja "vata" freza. Ne da se nikako suncu i buri da propuše zemlju – zna Ante sve što je potrebno za uspješnu obradu i velike prinose. Najdraže mu je frezati, ali jednako tako raditi i na bageru i omanjem damperu.

– Ćaća krca, a ja damperom odvozim zemlju gdje treba – domeće mladi Kovačević.

---

image

Ante Kovačević

Tom Dubravec/Cropix
---

Braća su također ništa manje zainteresirana za kućne poslove. Dapače, svatko na svoj način i u skladu sa svojim mogućnostima pomaže roditeljima. Međutim, imaju oni i drugih talenata. Desetogodišnji Ilija svira trubu. Otac ga vozi u obližnje Kostanje, gdje se dva puta tjedno održava nastava Glazbene škole Lovre pl. Matačića iz Omiša. Dvije godine mlađi Toma nogometni je virtuoz. Prema viđenome bit će to nova perjanica hrvatske nogometne reprezentacije. Za dvoje najmlađih Pavu i Vedranu rano je bilo šta kazati. Po ustroju i navikama svojih roditelja i starije braće, ne mogu faliti. Rekli bi tamošnji ljudi, ne pada jabuka daleko od stabla.

---

image

Toma igra nogomet

Tom Dubravec/Cropix
---

– Ako se sve posloži i Bog da zdravlja, uskoro ćemo graditi novu kuću. Ma ni stara nije loša, ali voljeli bismo biti svoji na svome. Kuća je zajednička. Istina je da se brat s obitelji odselio u Irsku, a sestra u Zagreb, ali ipak neka i oni imaju gdje doći ako se odluče vratiti – otkriva nam Mate svoje planove.

Po njegovu mišljenju, nitko ne može platiti taj mir i tišinu i svu tu blagodat koju im je Bog dao. Tu su ljudi pitomiji, druželjubiviji nego u gradu, gdje susjed susjeda ne poznaje.

---

image

Ante Kovačević u akciji

Privatni album
---

U ruralnijim sredinama primjetne su razlike u stavovima što se tiče moralnih i etičkih načela. Iako se radi o nepisanim pravilima, ona su po shvaćanju različita u gradu i na selu. U Kreševo Polju davno su prihvaćena načela narodnih običaja, navika i normi, po njima se reguliraju međuljudski odnosi. Zbog tih "uzusa" Kovačevići su izabrali ruralnu sredinu, u kojoj će njihova djeca živjeti na uobičajen, tradicionalan način, oslobođeni svih stereotipa i predrasuda. Što u gradu nije moguće.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Privatni album Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Tom Dubravec/Cropix

Mate i Jelena Kovačević s djecom Antom, Ilijom, Tomom, Pavlom i Vedranom

Privatni album

Ante Kovačević u akciji

Tom Dubravec/Cropix

Ilija, Toma i Pavao

Tom Dubravec/Cropix

Ilija svira trubu

Tom Dubravec/Cropix

Toma igra nogomet

Tom Dubravec/Cropix

Jelena, Vedrana i Pavao

Tom Dubravec/Cropix

 Ilija, Toma i Pavao

Tom Dubravec/Cropix

Ante Kovačević

Tom Dubravec/Cropix

Ante Kovačević

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/splitski-asfalt-zamijenili-su-pitoresknom-dolinom-rade-punom-parom-a-djeca-uzivaju-postao-sam-ovisan-o-ovom-mjestu-1373411 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0780e2af48d1a0665932f3ab924cfe2a35e2fd7c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splitski+asfalt+zamijenili+su+pitoresknom+dolinom%2C+rade+punom+parom%2C+a+djeca+u%C5%BEivaju%3A+%E2%80%98Postao+sam+ovisan+o+ovom+mjestu%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fsplitski-asfalt-zamijenili-su-pitoresknom-dolinom-rade-punom-parom-a-djeca-uzivaju-postao-sam-ovisan-o-ovom-mjestu-1373411 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fsplitski-asfalt-zamijenili-su-pitoresknom-dolinom-rade-punom-parom-a-djeca-uzivaju-postao-sam-ovisan-o-ovom-mjestu-1373411 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pobjegli od vreve [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Zagorapobjegli od vreve

Splitski asfalt zamijenili su pitoresknom dolinom, rade punom parom, a djeca uživaju: ‘Postao sam ovisan o ovom mjestu‘

Piše Mladen Nejašmić
18. ožujka 2024. - 19:04

Još prije šest godina mladi bračni par Jelena i Mate Kovačević iz Kreševa Polja u općini Šestanovac bili su jedni od rijetkih koji su splitski asfalt odlučili zamijeniti pitoresknom dolinom između Biokova i Mosora, gdje Cetina naglo zavija urezana u oštro tlo međuplaninske zaravni. Da im je bilo svejedno, možda i nije, ali kada to odluči glava kuće, onda nema pogovora.

Ma ako ćemo po pravdi i istini, nije Mate donio takvu odluku a da se prije nije posavjetovao sa svojom životnom družicom. On inženjer građevinarstva, a Jelena prvostupnica matematike i informatike dobro su odvagnuli prije nego što su odlučili napustiti "najlipši grad na svitu" i bolji život potražiti u zavjetrini mosorskog masiva podno Kreševnice, petsto pedeset metara visokog brda ponad sela.

Kažu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 09:27