Domaćice, jeste li počele sa spravljanjem kolača? Među sljedovima koji će se naći na blagdanskoj trpezi nakon posnog jelovnika, bakalara i prikala na Badnji dan, za Božić su neizostavni sitni kolačići i mirisni keksi bez kojih nema blagdana. Ako su kolačići ukusni zna svaka domaćica, trebat će napraviti puno za Božić, a onda ponovo i prije Nove godine. Gospođa Ane Ilić iz Slastičarne Ana u Gružu preporučuje koji se kolači mogu napraviti već sada pa da ostanu prhki i ukusni do Božića.
- Okrugli krasni medenjaci s orasima ili mjendulima kakve mi pravimo su izvrsni upravo za predstojeće blagdane i mogu se početi raditi već od 1. prosinca pa da ostanu odlični do Božića. Najvažnije ih je kad se ohlade odmah zatvoriti dobro u kutiju da ne uđe vlaga i bit će kao prvi dan – objašnjava vrsna slastičarka Ane Ilić.
Evo njene ričete za slasne medenjake:
Potrebno vam je:
35 dkg oštrog brašna,
¼ vrećice praška za pecivo
15 dkg masla
20 dkg cukara
2 jaja
10 dkg oraha ili mjendula
1 ožičica cimeta,
¼ ožičice muškatnog oraščića, klinčića
korica limuna
1 vanilin cukar
2-3 velike ožice meda
Bjelanjak za premazivanje.
Priprema:
- Prašak stavim u brašno i maslo narezano na listiće izmrvim zajedno rukama pa polako dodajem cukar, jaja, mljevene orahe, može i kap rakije ili ruma, cimet, muškatne oraščiće, koricu limuna i to se dobro sjedini i ohladi. To je važno, tijesto mora biti u frižideru barem jednu uru. Poslije ga oblikujemo u valjke kao za njoke i kidamo na male dijelove pa činimo kuglice u veličini oraha i stavljamo na papir za pečenje na pleh. Mrvicu ih spljoštimo, premažemo bjelancem i na vrh stavimo ili četvrtinu oraha ako su od oraha, a ako su s mjendulima polovicu stavim na vrh. Ja bruštulam i ogulim koricu mjendula da ostane bijel pa ga presiječem na pola.
Peče se otprilike 15 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva.
Kad se medenjaci dobro ohlade treba ih dobro zatvorit u škatulu. Medenjake svi vole jer su aromatični. To je jednostavan recept i svatko ih može napraviti, a kad se prave medenjaci miriše cijela kuća – poručuje gospođa Ane Ilić.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....