Ova tipična američka torta vrlo je jednostavna i efektna, a ujedno zdrava, a recept donosi Živim. Možete je poslužiti u bilo kojoj prilici i nećete pogriješiti.
SASTOJCI ZA TORTU:
275 g brašna
4 jaja
6 srednje velikih mrkvi
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žličica soli
2 žličice sode bikarbone
2 žličice cimeta u prahu
200 ml biljnog ulja
200 g bijelog šećera
100 g šećera od trske
100 g pekan oraha ili mljevenih badema
SASTOJCI ZA GLAZURU:
225 g krem sira
75 g slatkog vrhnja
1 žličica ekstrakta vanilije
125 g šećera u prahu
Želite li ovom smjesom i nadjenuti tortu, udvostručite sastojke.
PRIPREMA:
1. U zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, sol i cimet u prahu. U drugu posudu stavite ulje, šećer i vaniliju, miješajte električnim mikserom te dodajte jedno po jedno jaje. U rijetku smjesu postupno dodajte brašno te miješajte špatulom. Kad smjesa postane glatka, dodajte naribanu mrkvu i mljevene bademe ili pekan orahe. Dobro promiješajte, uspite smjesu u kalup za tortu koji ste prethodno namastili i posuli brašnom te pecite 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
2. Izvadite tortu, ostavite da se ohladi i zatim iskrenite na pladanj.
3. Pripremite nadjev i glazuru: mikserom miješajte sir oko 5 minuta, zatim dodajte malo-pomalo šećer u prahu. Zatim dodajte slatko vrhnje i miješajte još nekoliko minuta da se zgusne.
4. Tortu vodoravno prerežite i nadjenite polovicom kreme od sira. Na kraju cijelu tortu premažite glazurom.
5. Ukrasite po želji, ostavite nekoliko sati u hladnjaku i poslužite, piše Živim.