Iako smo s kuhanjem prvih džemova krenuli još u lipnju, kada su jagode bile najslađe, upravo je sada pravo vrijeme da ostatak sočnih ljetnih plodova spremite u staklenke kako biste u njima uživali kroz cijelu godinu. Stoga, pripremite staklenke, one već korištene provjerite i nemojte ih koristiti ako uočite oštećenja, potom ih sterilizirajte i napunite omiljenom zimnicom koja se maže na kruh, umacima koji će vam kasnije poslužiti za brzi ručak ili kiselišima koji će usred zime biti idealna salata.
STERILIZACIJA STAKLENKI
Dobro operite staklenke u vrućoj vodi ili perilici za suđe. Osušite ih čistom krpom. Upalite pećnicu na 100 Celzijevih stupnjeva. Na lim složite staklenke, stavite u pećnicu i ostavite ih barem 15 minuta unutra. Kad ih izvadite, bitno je da nema nikakve tekućine u njima i da su potpuno suhe.
AJVAR I DRUGE ZIMNICE KOJE SE MAŽU NA KRUH
Prva asocijacija na zimnicu uvijek je dobar ajvar. Planirate li ga ove godine raditi sami, svakako odvojite dovoljno vremena kako biste se u potpunosti posvetili cijelom procesu i kako biste u staklenke pakirali bogati namaz koji je, osim uz roštilj, najbolji tek na komadu domaćeg kruha. U nastavku ostavljamo dobre savjete za pripremu najboljeg ajvara, a tu je i nekoliko alternativa ajvaru kojima se kroz godine neprestano vraćamo - bogati namaz od paprike i rajčice te onaj od patlidžana i paprike.