StoryEditorOCM
GastroODLIČNI TRIKOVI

Kad prigate lignje sve živo isprskate, a još vam ispadnu tvrde? Donosimo savjete kako to spriječiti, ali i odličnu ričetu

Piše Dv
29. travnja 2022. - 14:41

Iako nam je većini najdraža opcija pojesti pržene lignje negdje vani (ili barem u gostima), savršen je osjećaj kad one pripremljene u vlastitoj kuhinji uspiju.

Kad ostaju divno hrskave, pa se u njima se uživa još vrućima, uz domaći tartar umak i savršeno ispečene krumpiriće.

No odluka da "pofrigamo lignje u kužini" često zna imati mrske nuspojave, nered i miris prženja u zraku, koji ostaje satima nakon ručka.

Kako bi baš uvijek ispale kako treba, isprobali smo velik broj recepata, piše Dobra hrana, a onda nam je nedavno za oko zapela metoda koja uključuje držanje lignji u mlaćenici, a prije prženja valjanje u kombinaciju običnog bijelog i rižinog brašna.

U nastavku donosimo recept (uz male izmjene prenesen s portala The Kitchn) i nekoliko dobrih savjeta.

Recept:

  • 450 g lignji
  • 250 ml mlaćenice
  • Ulje za prženje
  • 125 g običnog brašna
  • 125 g rižinog brašna
  • 1,5 žličica soli
  • 1 žličica češnjaka u granulama
  • Pola žličice bijelog papra
  • Limun i tartar

Priprema:

Lignje očistite i osušite ako koristite smrznute, narežite ih na kolutiće i stavite u veću posudu. Prelijte ih mlaćenicom i spremite u hladnjak na 30 minuta do sat vremena.

U većoj posudi zagrijte ulje, a u posebnoj posudi pomiješajte brašno, sol, češnjak u prahu i bijeli papar. Dobro promiješajte.

Lignje ocijedite, dobro uvaljajte u brašno i pržite dio po dio. Kada lignje ubacite u ulje, odmah ih razdvojite kako se ne bi zalijepile.

Pržite minutu do dvije, izvadite iz ulja, stavite na papirnate ručnike, pustite da se lignje kratko ocijede od ulja i poslužite uz limun i tartar umak.

image
AFP

 

Važni savjeti:


Koristite ulje koje nema specifičnu aromu i podnosi visoke temperature. Ne želite da okus ulja nadjača okus nježnih lignji.

Kada lignje pržite, pazite da u ulju ne ostanu predugo kako ne bi postane previše žilave.

Kolutićima ne treba dugo pa ih iz ulja ih izvadite čim postignu lijepu, lagano zlatnu boju.

Pazite da ne stavite previše kolutića odjednom, kako bi imali dovoljno mjesta i kako biste ih lakše mogli okretati.

Na ovaj način možete pržiti i druge morske plodove.

 

 

16. studeni 2024 19:20