StoryEditorOCM
GastroBEZ ‘JUNK FOOD‘

Kako dijete ‘natjerati‘ da pojede kupus, tikvice, brokulu ili - ribu? Nutricionistica Marija Vezilić ima odgovor

Piše Kristina Filičić
8. ožujka 2024. - 21:07

Kako dijete ‘natjerati‘ da pojede kupus, tikvice, brokulu ili - ribu?! Sve što je zeleno, dobrom dijelu maloljetne populacije je ‘fuj‘, zato im je komad pizze ili burek idealan izbor za bilo koji obrok u danu. Dok su nam pekare na svakom kantunu, čudimo se što u Hrvatskoj prema istraživanjima, s debljinom živi više od milijun ljudi, skoro pa svaki treći Hrvat ima problem s kilogramima.

- Treba biti kreativan u pripremi obroka za djecu, a kroz priču o tome zašto je to dobro za njihovo zdravlje, djeca će te namirnice s vremenom prihvatiti – ističe nutricionistica Marija Vezilić iz Savjetovališta za prehranu Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije kako djeci približiti zdravu hranu. 

image

Nutricionistica Marija Vezilić iz Savjetovališta za prehranu ZZJZ Dubrovačko-neretvanske županije

Privatni Album/

- Teško je kod djece uvesti promjene ako nemaju dobre, pravilne navike od rođenja. Ali, sve se može. Djeca su sama od sebe maštovita i tako bi im trebalo i predstaviti jelo. To vole. Primjerice, posložiti raznobojno voće na tanjuru, napraviti frape. Ako je povrće u pitanju, djeca vole krem juhe, vole variva, samo treba dobro usitniti to povrće jer oni vlaknastu strukturu povrća teško prihvaćaju. Kad im se usitni ili čak i zgnječi, lakše prihvaćaju takvu hranu. Može se pripremiti zanimljive slane muffine ili vafle s povrćem. Važno je nuditi djecu i oni će s vremenom prihvatiti tu ‘novu‘ hranu i okus na koji do sada nisu navikli. Dijete se sigurno neće sjetiti uzeti voće ali ako ga ponudimo, pojest će jer u pravilu djeca vole voće. Veći je problem s povrćem, pogotovo zelenim, nekako ih ta boja sama od sebe odbija. Ali ako se napravi pire od povrća, možda će ga lakše prihvatiti. Kod nas u Savjetovalištu djeca najčešće prihvaćaju povrtne juhe ako ih štapnim mikserom pretvorimo u kremastu strukturu. Veći su im problem komadi povrća. Primjerice, sviđaju im se polpetice od povrća – savjetuje nutricionistica Vezilić.

Ako je dijete od malih nogu naučilo na povrće, s konzumiranjem neće imati problema. Zato im treba odmalena nuditi takvu hranu, tvrdi sugovornica, biti im uzor jer ‘ako roditelj ne jede povrće a nudi ga djeci naravno da ga ni dijete neće jesti, ono vidi što roditelj jede. Ako svakodnevno roditelj jede povrće i dijete će ga jesti‘. Roditelji koji su propustiti nuditi djetetu zelenilo od malih nogu, trebaju (ot)pustiti maštu i ‘igrati‘ se u aranžiranju namirnica na tanjuru.

image

Važno je djeci stalno nuditi zdravu hranu

Tobias Schwarz/Afp

- Okusi se mijenjaju, djeca s vremenom i traže nove namirnice. Pogotovo kad curice ulaze u adolescentsko razdoblje, one traže povrće, traže takvu vrstu hrane, nije da ga trajno odbijaju. Oni u dobi od tri, četiri, pet godina teže prihvaćaju takvu hranu. Ali u vrtićima jedu povrće, variva prolaze. Oni u biti vole hranu na žlicu. U Savjetovalištu djeca vole špagete bolognese, vole tjesteninu, ali u obrok naribamo tikvicu, nekad tikvu, koja opet poboljša nutritivnu vrijednost takvog jela, i nije samo meso, luk i mrkva – ističe Vezilić.

Djetetu je najteže probati zelenilo ali kad ga kuša, shvati da to nije lošeg okusa kao što je mislilo.

- Općenito jako malo ribe jedemo. Šteta, mediteransko smo područje a na dnu smo po konzumaciji te namirnice. Barem jednom tjedno, a preporuka je i više, trebala bi se djetetu ponuditi riba. Moralo bi se filetirati ribu jer dijete, i veće i manje, neće čistiti ribu, nego se roditelj jednostavno treba potruditi – kaže dubrovačka nutricionistica i posebno naglašava kako je najvažnije kod djece ne koristiti hranu u svrhu nagrade ili kazne:

- Ima roditelja koji će reći ‘ako pojedeš to povrće s tanjura, poslije ćeš dobiti čokoladu‘. To ne vodi nigdje. To je greška koju roditelji rade jer kasnije se može povećati šansa za emocionalnim prejedanjem ili čak pretilosti u odrasloj dobi.

22. travanj 2024 16:49