Francuski složenac jednostavan, brz i fenomenalan spoj mljevenog mesa i pire krumpira. Iako je sličan britanskoj pastirskoj piti, Francuzi su svoj recept prilagodili čestim viškovima i ostacima pečenog mesa nakon ručka, koje umjesto da bacaju, kombiniraju za složenac uz pire krumpir.
Možete samo pretpostaviti, varijanti je milijun.. Nađe se tu i gulaš, a rezultati ne mogu biti sočniji. Idealno!
Ovaj bogati i slasni ručak gotov je za pola sata, a priprema ne može biti jednostavnija. Sve sastojke redom posložite u vatrostalnu zdjelu pa zapecite i poslužite uz čašu vina. Evo recepta...
Složenac s pireom i mljevenim mesom
Sastojci:
1 kg krumpira
100 ml mlijeka
50 g margarina
2 luka
250 g mljevenog mesa
50 ml ulja
sol, papar
Priprema:
Operite, očistite i izgnječite krumpir pa dodajte mlijeko i margarin i napravite pire. Isjeckajte luk na sitno pa ga popržite na ulju. Zatim dodajte meso, posolite ga i popaprite pa sve kratko prodinstajte.
Uljem namažite vatrostalnu zdjelu te na dno stavite polovicu pire krumpira. Preko toga stavite mljeveno meso pa na vrh ostatak pire krumpira. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva otprilike 30 minuta.