Iako su najslađe kada ih poskrivećki uberete negdje na obali dok šećete prema plaži, ako ste zapeli u gradu u iščekivanju godišnjeg odmora, nema vam druge nego da se uputite na obližnju tržnicu po slatke i medene smokve. Sada je pravo vrijeme da bez zadrške uživate u njima, donosi Dobra hrana
Potrebno je:
8-10 ljubičastih smokvi
200 g mekog kozjeg sira
1 šaka usitnjenih lješnjaka
sol i papar
1 žlica usitnjenog svježeg origana
2 - 3 žlice meda
maslinovo ulje
Priprema:
Keramičku posudu za pečenje lagano premažite maslinovim uljem. Smokve oštrim nožem zarežite u obliku slova X. Rukom malo oslobodite sredinu smokve i žličicom u nju utisnite kozji sir. Učinite to sa svim smokvama. Po siru rasporedite usitnjene lješnjake i usitnjeni origano, zatim malo posolite i popaprite. Na kraju svaku smokvu začinite medom. Posudu stavite u prethodno zagrijanu pećnicu te pecite pet minuta na 180°C. Bitno je da se sastojci zagriju.