Na našem popisu nalaze se jednostavni slatki kruh i palačinke te zdravi banana sladoled, piše Dobra Hrana.
Omiljeno žuto voće gotovo uvijek imamo na kuhinjskom stolu pa tako, kada nam se jede nešto brzo i slatko, upravo za bananama i posežemo. U slučaju da vam ponestane jaja upravo će banane biti dobra zamjena, a dodate li ih muffinima, biskvitu ili slatkom kruhu, bit će još malo sočniji i mekši.
Palačinke s bananama uvijek će biti dobar odabir za zdraviji doručak ili večeru, isto kao i banana kruh:
Palačinke s bananama
Sastojci:
- 1 banana
- 1 veliko jaje
- 1 velika žlica brašna
- 1 žličica praška za pecivo
Bananu zgnječite i dodajte razmućeno jaje. Dodajte brašno i prašak za pecivo. Dobro promiješajte smjesu. Zagrijte žlicu maslaca na tavici. Žlicom stavite palačinke na tavu i pecite oko 2 minute sa svake strane. Poslužite sa svježim bananama.
Banana kruh
- 2-3 prezrele banane
- 75 g maslaca ili cca 70 ml bučina ulja
- 30 g šećera
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 jaje
- malo ekstrakta vanilije
- 100 g čokolade
- 190 g brašna
U zdjeli vilicom zgnječite banane da dobijete kašu, dodajte otopljeni maslac ili bučino ulje i dobro izmiješajte da se sastojci povežu. Dodajte razmućeno jaje, šećer, sodu bikarbonu i ekstrakt vanilije i sve ručno izmiješajte.
Dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete jednoličnu gustu smjesu. Ubacite usitnjenu čokoladu ili začine (odlične kombinacije pumpkin spice iz Harrise, cimet, kakao prah), pomiješajte i izlijte u pleh koji ste prethodno namastili i pobrašnili.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C te pecite oko pola sata, odnosno dok čačkalica iz biskvita ne izađe čista.
Zdravi banana sladoled
- Zaleđeno voće za brzo l osvježenje
- banane
- smokve
- tamna čokolada (65-72% kakaa)
DODACI: čisti maslac od kikirikija, tostirani kokos, cvjetni prah itd.
Smokve prerežemo na pola, a banane na tri dijela. Zabodemo štapić u svaki komad voća i stavimo u zamrzivač. Za to vrijeme otopimo čokoladu i pripremimo dodatke.
Ohlađeno ili zaleđeno voće uronimo u čokoladu i posipamo dodacima. Maslac od kikirikija možete lagano otopiti na pari kako bi se lakše prelijevao preko banana. Sve skupa dobro zaledimo u zamrzivaču, objavila je Dobra Hrana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....