Pašticada, to divno jelo bogatog okusa ima jednu delikatnu stranu. Ne, uopće ne mislimo na "pepavu" pripremu (jer čim malo uhvatite mot, ona to nipošto nije), nego na sjeme potencijalnog razdora, donosi Slobodna Dalmacija.
Jedno od najpopularnijih dalmatinskih jela zapravo uopće nije dalmatinsko, nego, po svemu sudeći, talijansko, a dalo bi se povući parelele i s određenim francuskim specijalitetima, no pazite se da ovu temu slučajno ne biste načeli s nekim od njegovih fanatičnih obožavatelja.
Druga stvar koju nipošto ne smijete raditi kad pričate o pašticadi je pokušati uvjeriti sugovornike da je vaš recept najbolji. Njima nije, oni već imaju svoj. Stoga ni mi nećemo pokušati uvjeriti vas da je ovaj naš najbolji. Nama je. A na vama je da ga isprobate pa sami donesete sud.
No, samo malo. Moramo vam spomenuti i par stvari koje obavezno morate napraviti inače vam pašticada, koji god recept koristili, neće dobro ispasti.
Ponajprije, pripazite kad birate meso pa tražite frikando, lažni biftek, but ili lopaticu. Goveđe, prema tradiciji, no poznajete li mesara, malo se s njim posavjetujte i oko pozicije mesa te oko toga biste li trebali uzeti govedinu ili junetinu. Nadalje, meso vam se u marinadi mora namakati barem jedan dan, a nećete pogriješiti ostavite li ga da se paca i do tri dana. I treće, ne ustručavajte se mesu dodati dosta mrkve i luka (uz, jasno, još poneko korjenasto povrće, ali u manjoj mjeri, kako ne bi poremetilo okus), jer će u konačnici pridonijeti gušćem umaku.
Sad kad smo vam sve rekli, otkrivamo i recpet, isprobajte ga i nadamo se da će vam se svidjeti. U slast!
StoryEditorOCM
ZabavaRIČETA NEDJELJOM |
PAŠTICADA JE OBOŽAVANA DELICIJA Neke stvari nipošto ne smijete raditi, a bez drugih vam neće dobro ispasti
31. siječnja 2021. - 15:28