Moramo priznati da izraz britanska kuhinja rijetko koristimo da bi opisali nešto dobro. Ipak, pastirska pita tradicionalno je englesko jelo koje nam se uvuklo pod kožu, prvo u svojoj originalnoj verziji, a zatim i u vegetarijanskoj varijaciji na temu. Po receptu kojeg donosi Slobodna. Ako ste vegan umjesto cheddara možete koristiti veganski sir, a ako ne mislite da ćete cijelu pitu pojesti u roku od par dana, zamrznite je i ispecite kroz narednih dva mjeseca kad god ogladnite i ostanete bez ideja.
Sastojci
1 žlica maslinovog ulja
1 veliki luk, prepolovljen i narezan na kriške
2 velike mrkve (ukupno 500 g), izrezane na komade veličine kocke šećera
2 žlice majčine dušice, nasjeckane
200 ml crnog vina
400 g sjeckane rajčice
2 kocke povrtnog temeljca
410 g konzerve zelene leće
950 g batata, oguljeno i narezano na komade
25 g maslaca
85 g (vegetarijanskog) cheddara, naribano
Priprema
1. Na tavi zagrijte jednu žlicu maslinovog ulja, a zatim pržite jedan prepolovljeni i narezani luk dok ne porumeni.
2. Dodajte dvije velike mrkve, narezane na komade veličine kocke šećera i većinu pripremljene nasjeckane majčine dušice, ostavljajući malo za kasnije.
3. Ulijte 200 ml crnog vina, 150 ml vode i 400 g nasjeckane rajčice, a zatim dodajte dvije kockice povrtnog temeljca i pirjajte 10 minuta.
4. Ubacite 410 g konzerve zelene leće, uključujući sok, zatim poklopite i dinstajte još 10 minuta dok mrkva ne bude još malo tvrda, a leća postane posve kašasta.
5. U međuvremenu kuhajte 950 g batata narezanog na komade 15 minuta dok ne omekša, dobro ga ocijedite, a zatim zgnječite s 25 g maslaca i začinite po ukusu.
6. Smjesu leće složite u posudu za pitu, žlicom rasporedite kašu na vrh, a zatim sve pospite s 85 g ribanog (vegetarijanskog) cheddara i preostale majčine dušice. Pita se sada može poklopiti držati u hladnjaku dva dana ili u zamrzivaču i do mjesec dana.
7. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i uključite opciju ventilacije. Pecite 20 minuta ako ste s pečenjem krenuli odmah nakon pripreme ili 40 minuta ako ste pitu prethodno držali u zamrzivaču, dok ne poprimi zlatnu boju. Poslužite s brokulom ili nekim drugim povrćem po želji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....