Neki od nas žive s vrlo izbirljivim ukućanima za koje je uvijek prava muka kuhati jer svemu nađu zamjerku. U takvim uvjetima zna se dogoditi da jelo koje smo pripremili vjerujući da će se svima svidjeti završi na životarenju u hladnjaku sve dok se ne pokvari...
A to je prava šteta, osobito ako je riječ o nečemu poput toča od mesa na bokune, gulaša, bolognesea, ostataka pečene kokoši ili teletine i tome sličnih jela u koje je uloženo ne samo vrijeme nego i nezanemariva količina novca. Srećom, postoji rješenje, a smišljeno je davno, davno, u vremena kad se gotovo ništa nije bacalo.
To se rješenje naziva francuskim složencem, što je zapravo fensi ime za umak na bazi mesa prekriven pireom i zapečen. Sličan je britanskoj pastirskoj piti, no, za razliku od nje, dopušta korištenje ostataka mesnih jela te dopušta igranje sa slojem koji ih prekriva jer se ne mora koristiti isključivo krumpir, nego su "u igri" i njegove kombinacije s cvjetačom, pastrnjakom, glavatim kupusom, bijelim grahom, sirom...
U svakom slučaju, poanta je ista: mesni sloj se složi u vatrostalnu zdjelu, po potrebi se zalije umakom po želji te se prekrije slojem od fino zgnječenog povrća pa sve sve to skupa lijepo zapeče. Ako u finišu pečenja preko svega naribate malo sira koji se lijepo topi, tim bolje!
Francuski složenac
Sastojci:
700 g krumpira
300-500 g mljevenog mesa ili mesnog umaka
500 ml mlijeka
150 g ribamog parmezana ili cheddara
100 g maslaca
50 g brašna
2 žlice brašna
ulje
svježi vlasac ili peršin
muškatni oraščić
sol, papar
Priprema:
Krumpir ogulite i narežite na kockice pa ga skuhajte, procijedite i zgnječite. Dodajte mu oko 50 ml mlijeka i 50 g maslaca, sol i papar pa napravite pire. U vrući pire dodajte dio sira (ili sve sačuvajte za umak, kako vam je draže - ako koristite topive vrste, sir moete sačuvati za posipanje, što treba odraditi kad je jelo već skoro pečeno jer bi inače sir zagorio).
Ostatak mlijeka zagrijte. Brašno prepržite na ostatku maslaca, a kad uhvati zlatnu boju zalijte ga vrelim mlijekom. Kuhajte smjesu uz miješanje dok ne zavrije, smanjite vatru i dodajte sol i muškatni oraščić pa kuhajte uz povremeno miješanje dok se malo ne zgusne. Dodajte mu ostatak sira.
Ako koristite mljeveno meso, za to vrijeme ga prepržite na malo ulja, po želji mu dodajte i luk te drugo povrće poput mrkve, celera i ćešnjaka. Pirjajte ga uz miješanje dok ne dobije lijepu boju i začinite ga po želji.
Uljem namažite vatrostalnu zdjelu, pazeći da namažete i dno i stranice. Dodajte meso ili mesni umak, prelijte ga bešamelom te na vrh stavite pire. Pecite u pećnici zagrijanoj na 190-200 stupnjeva oko pola sata te prije posluživanja pospite sjeckanim peršinom ili vlascem.