StoryEditorOCM
ZabavaTradicija i kreativnost u radionici

Slatki tjedan ususret Božiću u Deši - prilika za izradu božićnih delicija i ukrasa

Piše L. V.
5. prosinca 2024. - 14:04

DEŠA za svoje sugrađane priprema zanimljive dane od 16.-19.12.2024. ispunjene slatkim radionicama. Naši sugrađani i posjetitelji Grada mogu sudjelovati na gastro radionicama s mirisima Božića. Bit će to prilika da i veliki i mali nauče praviti božićne delicije i ukrase uz stručnu pomoć vrijednih voditeljica radionica.  Manifestaciju sufinanciraju Turistička zajednica Grada Dubrovnika i Hrvatska Turistička zajednica. 

 

Ponedjeljak 16.12.2024.

11:00 h         RADIONICA IZRADE SIRUPA I KOLAČIĆA OD ROGAČA

Voditeljice: Jadranka Ničetić i Katija Živković

 

Dajte nama šaku rogača da nam grla budu jača! Svi znamo taj dragi stih dubrovačke kolende, a znate li kako su rogač naše none i bake koristile u medicini? Na našoj radionici imat ćete priliku naučiti izradu ljekovitog sirupa od rogača bez dodatka cukara. U prijašnja vremena davao se prehlađenoj djeci za iskašljavanje, a sada ga rado koristimo kao dodatak slasticama. Pokazat ćemo vam kako načiniti kolačiće uz topli napitak od rogača.

 

Utorak 17.12.2024.   

11:00 h        RADIONICA IZRADE PANDIŠPANJA   

Voditeljica: Pavica Crvik

 

Svi se sjećamo mirisa pandišpanja, koji je gotovo svaki Božić bio na blagdanskom stolu. Taj jednostavan domaći kolač svi volimo, a njegov miris nas vraća u djetinjstvo. Pandišpanj, također poznat kao patišpanj ili pandešpanj, omiljena je dubrovačka slastica koja se s vremenom proširila po cijelom našem priobalju. Izvorno potječe iz Španjolske, a ime joj dolazi od Pan di Spagna (španjolski kruh). Pretpostavlja se da je ova jednostavna, ali ukusna poslastica stigla u Dubrovnik zahvaljujući dubrovačkim pomorcima, koji su je donijeli sa svojih dalekih putovanja.

 

 

Srijeda 18.12.2024.

11:00 h         RADIONICA IZRADE MARMELADE I TARTA OD MAGINJA

Voditeljice: Jadranka Ničetić i Katija Živković

 

Maginje (Arbutus unedo) rastu po cijelom Mediteranu među grmljem, po šumama i na rubovima livada i polja. Plodovi maginje sazrijevaju upravo sada, sredinom i koncem jeseni. Kao voćka veoma je podcijenjena i često ćete vidjeti hrpu maginja zgaženih na tlu, jer puno ljudi ne zna da se jedu niti koliko je ukusan i zdrav plod maginje.

Pored toga što su jako lijepe i imaju prekrasnu crveno narančastu boju, maginje su pune vitaminom C, taninom i pektinom, zbog čega su idealne za pripremanje džemova i marmelada a puno ljudi od maginja rade likere, rakiju, čak i kotonjatu, što ne čudi jer su dosta slatke. Jedu se naravno i sirove, ali treba bit oprezan jer imaju nepovoljan učinak ako ih se previše pojede, možete se lagano opit.

 

Navodno je 6-7 sirovih plodova neki optimum, više od toga ne treba jest.

U narodu se vjeruje da je maginja prirodni lijek u borbi protiv upala dišnog i crijevnog sustava a mogu se koristiti i kod urinarnih problema. To naravno mogu biti i “bapske priče”, ali te priče često znaju biti točne, tako da ih ne treba odbaciti olako, ali ovaj put maginje ne koristimo zbog njihovog nutritivnog sadržaja već zbog toga što su izuzetno ukusne i od njih se mogu napraviti brojne slastice.

 

 

Srijeda 18.12.2024.

15:30 h        RADIONICA IZRADE EKO BOŽIĆNIH VIJENACA

Voditeljica: Anamarija Bezek

 

Inspirirani tradicijom, izrađivat ćemo božićne vijence od prirodnih materijala, odnosno lovora i bršljana (brštana). U ovo vrijeme godine upravo lovor i brštan bili su jedini ukras na konobama našeg kraja.

 

 

 

Četvrtak 19.12.2024.

11:00 h        RADIONICA KORČULANSKIH KLAŠUNA I AMARETTA

Voditeljica: Ivana Bačić

 

Ovom radionicom ćemo  zajedno uroniti u svijet tradicionalnih kolača, koji u ovo blagdansko vrijeme nose posebno mjesto u našim srcima i domovima. Blagdani nisu samo vrijeme darivanja i okupljanja, već i trenutci kada kuhinja postaje središte topline, ljubavi i mirisa koji bude uspomene.

 

Naša dva kolača – korčulanski Klašuni i Amaretti – savršeno oslikavaju duh tradicije i jedinstvenost okusa. Klašuni, s bogatim nadjevom i prhkim tijestom, dolaze s našeg sunčanog juga, dok Amaretti, s bademima i suptilnim notama citrusa, donose dašak mediteranskog šarma.

Kroz ovu radionicu, otkrit ćemo njihove tajne, osjetiti miris ruže i  limuna koji ispunjavaju domove u ovo blagdansko vrijeme, te ćemo zajednički napraviti slastice koje ne samo da oduševljavaju okusom, već čuvaju priče i tradiciju naših krajeva.

 

Pripremite se za malo brašna, puno smijeha i još više inspiracije – jer najbolji recept uvijek uključuje ljubav i radost dijeljenja! 

 

Sudjelovanje je besplatno, uz prethodnu rezervaciju na broj telefona 311-625 ili putem maila: info@desa-dubrovnik.hr

Broj mjesta je ograničen.

18. prosinac 2024 11:02