StoryEditorOCM
KošarkaBITKA ZA PREMIJER LIGU

Večeras otvaranje Lige za prvaka u Gospinom polju, Ivan Perinčić, Zadranin na klupi Dubrovnika: ‘Ne bih došao da klub nema tu ambiciju!‘

Piše Tonči Vlašić Foto: Tonči Vlašić
23. ožujka 2022. - 11:01

Vežite se, polijećemo – kreću košarkaši Dubrovnika. Hoće li sletjeti u najveći rang, Premijer ligu? Bio je dubrovački klub već tamo gdje ga nema devet sezona.

Četiri su kruga sezone. Tek je prvi završen. Istina najduži. Dubrovnik je u njemu ostvario cilj. U drugom krugu igra za veći rang. Hoće li i u trećem, te eventualnom četvrtom? Za ući u treći krug treba biti među dva najbolja. U drugi krug je prenio sve rezultate. Uoči drugog kruga je poredak Lige za prvaka drugog razreda: 1. Dinamo 18/4, 2. Bosco 17/5, 3. Hermes 17/3, 4. Dubrovnik 16/6, 5. Ribola Kaštela 15/7, te 6. Omiš 14/8.

- Možemo biti zadovoljni kako smo odradili drugi dio prvog kruga. Ostvarili smo dva cilja, ušli smo u Ligu za prvaka, a drugi, blizu smo ekipama koje su na prva dva mjesta, a što lovimo u drugom krugu u kojem će nam svaka utakmica biti finale – istaknuo je Ivan Perinčić, 45-godišnji Zadranin na klupi Dubrovnika.

image

Ivan Perinčić, trener košarkaša Dubrovnika

Tonči Vlašić

S njim je Dubrovnik dobio devet od jedanaest utakmica u nastavku prvog kruga. Zadovoljan?

- Čestitke igračima na dosadašnjim rezultatima. Oni su najzaslužniji za ostvareno. Ponavljam od prvog dana od kad sam došao u Dubrovnik, a stigao sam uoči drugog dijela prvog kruga, kako mi je gušt raditi s ovom grupom igrača, 'kliknuli' smo na prvu. Dobra je sinergija uprave kluba, struke i igrača. To se na kraju reflektiralo na parketu. Jako brzo su pohvatali neke moje taktičke zamisli. Čak je i mene iznenadilo kako su oni to brzo pohvatali. U drugim klubovima je taj period duži. Nije zavraga da ekipe počinju s pripremama za sezonu u kolovozu, a prva utakmica je u listopadu, te se prva dva mjeseca uigravaš, dakle, tri, četiri mjeseca radiš za doći do željenog, da legne onako kako svaki trener zamišlja. Zato sam stvarno zadovoljan koliko su pokazali želje i volje, truda da pohvataju što prije tu moju košarkašku ideju. Rezultat to potvrđuje. S tih 9 pobjeda i 2 poraza u nastavku prvog kruga napravili smo dobar temelj za dalje. Međutim, tako vam je to u sportu, što si napravio jučer, to se danas zaboravlja, došao je novi dan. Drago mi je da su dobili samopouzdanje. Neke utakmice nisu bile na način koji smo zamislili, ali smo ih dobili relativno uvjerljivo. Igrači su shvatili u ovom proteklom periodu kako mogu igrati sa svim ekipama, kako i ove dvije utakmice, koje smo izgubili, kako smo bili u samo jednu loptu, da su obje mogle otići na našu stranu, a ove što smo dobili, dobili smo uvjerljivo. To stvara pobjednički mentalitet, koji će po meni biti itekako važan u ovoj Ligi za prvaka.

Deset utakmica vas čeka u drugom krugu. Kad se zna poredak, prva 'para gaće'. Čeka vas Hermes Analitica, koja ima pobjedu više.

- Nema više laganih utakmica. Sve ekipa u Ligi za prvaka su više nego zasluženo tu, i svaka utakmica će biti svojevrsno finale. Računica je jasna. Moraš doma dobiti sve utakmice, a na strani uhvatiti što više pobjeda. Mi smo u Ligu za prvaka ušli kasneći za vodećim Dinamom dvije, a za Boscom i Hermes Analitikom jednu pobjedu. Ne volim u sportu pričati puno unaprijed, već isključivo o prvoj slijedećoj utakmici. Apsolutno smo fokusirani na Hermes. Ne moram vam isticati koliko je važno otvoriti Ligu za prvaka pobjedom.

image

Petar Dubelj (Dubrovnik)

Tonči Vlašić

Hermes Analitika je jedini sastav koji ima 2/0 protiv Dubrovnika (101:100 u Zagrebu, 93:90 u Dubrovniku).

- Da, a obje utakmice su odlučena u jedan posjed, jedan napad. Obje su mogle otići i na našu stranu. Obje te utakmice su odigrane prije nego sam došao. Iako su Darko Kunce i Maro Lučić odradili jako dobar posao u tom prvom dijelu istaknut ću kako smo sad napravili iskorak u obrani, koja bi trebala biti ključ u hvatanju prve dvije pozicije. Obrana će biti najvažniji segment košarkaške igre da ostvarimo svoj cilj. Pokušavam uvijek objasniti igračima: napad je relativan. Danas možeš imati sjajan šuterski dan, drugi dan će biti drugačije, može biti loše, ali obrana mora biti konstantna. Pokazali smo dobru razinu obrane, niti jedna momčad nam nije postigla više od 73 koša. Kvarner nas je s tim učinkom uspio dobiti u Rijeci, ne i u Dubrovniku, kao ni Bosco, dok smo ostale ekipe ostavili ispod toga, pa dosta njih i ispod 70 koševa. Ponavljam, obrana će biti ključ osiguravanja jedne od prve dvije pozicije. Napadački smo talentirani, vjerujem kako ćemo uvijek naći način da postignemo 75 i više koševa. Ako zadržimo ovaj obrambeni nivo, imamo se pravo nadati uspjehu.

Dinamo slovi za favorita. Bio je uspješan na startu. Dobio je uvjerljivo Omiša. Ribola Kaštela je dobila Bosco u Zagrebu (Dubrovnik je trebao biti u nedjelju, 20. ožujka, gost Hermesa na startu, ali se nije igralo zbog bolesti igrača zagrebačkog sastava. Na kraju je došlo do promjene domaćinstva jer Hermes nije imao na raspolaganju dvoranu ove srijede, 23. ožujka, za odgođenu utakmicu).

- Dinamo od početka sezone slovi za najbolju momčad lige. Dinamo nije skrivao ambicije kako mu je cilj izboriti veći rang, Premijer ligu. Složili su stvarno respektabilnu momčad. Dovođenjem Damira Markote, ne trebamo pričati o kvalitetama Markote, pokazali su još veću ambiciju. Nema laganih protivnika, ali mislim kako će nam Dinamo biti najveći konkurent u borbi za izravan plasman u Premijer ligu. Svaka čast i Boscu, i Hermes Analitici, i Kaštelama, te Omišu, ali Dinamo je tu najjači, te kao takav najveći naš suparnik. Nama je želja izravan plasman u Premijer ligu. Tko izgubi u finalu u kojem će igrati dva najuspješnija sastava Lige za prvaka, imat će još jednu priliku, ali ga čeka predzadnji iz Premjer lige. Bez obzira tko će biti predzadnji, igrati protiv momčadi iz većeg ranga nikako neće biti lagan zadatak.

image

Dinamo je u Zagrebu dobio Dubrovnik sa 79:68, a u Gospinom polju 75:71 za Dubrovnik (na slici)

Tonči Vlašić

Dinamo ističe kako mu je cilj Premijer liga. Dubrovnik također. Tko još?

- Iskreno, nisam stekao dojam od drugih kako imaju taj cilj. Možda Bosco ima skrivene ambicije, ali ako im se ukaže prilika, ne vjerujem kako je neće nastojat iskoristiti. Igranje Premijer lige zahtjeva drugačiji pristup, zahtjeva dosta više toga, financijski je zahtjevnija. Dubrovnik da nema tu ambiciju, ja ne bih došao. Ne volim biti u ekipi koja igra da nešto odradi. Volim pritisak, meni je on dodatni motiv, a nadam se kako isto razmišljaju i igrači, kako i njih vodi želja – idemo nešto napraviti, nešto veliko, a to je igranje s najboljim hrvatskim ekipama u idućoj sezoni. Meni je to veliki izazov. To je glavni razlog zbog čega sam došao u Dubrovnik. Ne bježim od cilja. Prvi korak smo uspješno napravili, ostaje isto tako da i ovaj završni korak, koji nas čeka u Ligi za prvaka, napravimo isto tako uspješno.

Upoznali ste sve ekipe, gdje su prednosti Dubrovnika?

- Nijanse će odlučivati, neke ekipe imaju iskusnije igrače, primjer su Delaš u Kaštelama, Markota u Dinamu, dok mi imamo jednu dobru sinergiju unutar momčadi. Imamo poprilično dobru širinu, pokriveni smo na svim pozicijama. Ako nam Ukrajinac donese dodatnu širinu, a vjerujem kako hoće jer je došao s puno veće razine, s njim bi trebali dobiti čvrstinu pod košem, popraviti obrambeni skok, plus napadačku širinu, onda smo konkurentni sa svima. Pitanje je samo, koliko će nam trebati uigrati se s Belikovim. To je taj problem kad se dogodi ovako nešto uoči same završnice sezone, kad dobijete novog igrača. Ali, s igračem koji je igrao puno veći rang košarke, a on je igrao FIBA Ligu prvaka, to uklapanje u momčad bi trebalo biti puno lakše. Dinamo ima najviše iskustva, mi imamo zajedništvo, dobru kemiju, sjajnu atmosferu. Pokazali smo svima kako možemo, te priželjkujem kako ćemo se na kraju radovati – naglasio je Perinčić, trener Dubrovnika.

image

Ivan Perinčić, trener košarkaša Dubrovnika

Tonči Vlašić

Utakmica 1. kola Lige za prvaka drugog razreda između Dubrovnika i Hermes Analitice igra se ove srijede, 23. ožujka, s početkom u 19 sati.

02. svibanj 2024 02:06