StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKAOS NA KOSOVU

Jedan policajac je ubijen, a drugi je ozlijeđen u pucnjavi u selu Banjska.Ubijen i jedan od 30 maskiranih napadača: ‘Radi se o profesionalcima‘

Piše dv
24. rujna 2023. - 15:18

Jedan kosovski policajac je ubijen, a drugi je ozlijeđen u pucnjavi na području sela Banjska na sjeveru Kosova rano u nedjelju, potvrdio je premijer Albin Kurti.

-Ima najmanje 30 profesionalnih, vojnih ili policijskih naoružanih napadača koji su okružili naše policijske snage, a koje pozivam da se predaju sigurnosnim agencijama- kazao je Kurti tijekom konferencije za medije, dok je kosovska policija potvrdila jda je u razmjeni vatre ubijen jedan od napadača.

- Situacija na sjeveru zemlje, točnije u selu Banjska, i dalje je napeta, kriminalne skupine s vremena na vrijeme napadaju policijske jedinice na terenu, koje unatoč napadima na njih nastavljaju raditi na stvaranju sigurnosnog perimetra, u interesu smirivanja situacije, osiguranja sigurnosti i vladavine reda i zakona na Kosovu - navodi se u priopćenju.

- Na fotografiji objavljenoj na profilu manastira Visoki Dečani vidi se najmanje jedno oklopno vozilo, kao i dvojica maskiranih muškaraca u blzini manastira Banjska.

Naglasio je da se skupina nalazi u i oko manastira u selu Banjska gdje je ranije u nedjelju napadnuta ophodnja.

Srpska pravoslavna crkva potvrdila je da su napadači upali u manastir u kojem su boravili hodočasnici iz Novog Sada.

-Vidimo naoružane ljude u uniformama, pucaju na nas, a mi uzvraćamo paljbu- rekao je kosovski policajac Veton Eslhan za agenciju France Presse.

O cijeloj situaciji se oglasio i KFOR. - KFOR nastavlja pratiti situaciju u Banjskoj, a trupe KFOR-a su prisutne u tom području i spremne su odgovoriti ako bude potrebno, navodi se u priopćenju.

Predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić izjavio je u nedjelju, komentirajući vijest o ubojstvu policajca na sjeveru Kosova, da treba prvo vidjeti "šta se točno dogodilo", ocijenivši da je u svom regiranju kosovski premijer Albin Kurti "požurio da optuži Srbe".

Jedan kosovski policajac je ubijen, a drugi je ozlijeđen u pucnjavi u selu Banjska na sjeveru Kosova rano u nedjelju, priopćila je ranije Kosovska policija (KP), a ubojstvo je objavom na Facebooku potvrdio i premijer Albin Kurti, koji je u bolnici posjetio ranjenog policajca. - Svatko ozbiljan bi rekao: da vidimo šta se točno dogodilo pa da komentiramo. Optužujući Srbe rekao je kako je to "neka organizirana akcija" i "da su je izveli neki profesionalci"... "Sigurno ih je u međuvremenu već osobno legitimirao pa zna tko su i što su- izjavio je Orlić za TV Prva i oštro optuži Kurtija da baš njemu u prilog ide nasilje. - Nasilje, bilo kakvo odgovara "isključivo Albinu Kurtiju" i "to svi znaju", ustvrdio je pa nanizao optužbe na račun kosovskog premijera.- I sve što je (Kurti) radio prethodnih mjeseci, sa najbrutalnijim mogućnim terorom koji je provodio nad golorukim srpskim narodom radio je upravo zato što je želio otvorenu eskalaciju i zato što je htio da dovede do nekog nasilja"- rekao je Orlić pa pojačao kazavaši da se to vidjelo "iz svakog poteza" Albina Kurtija.

Osim Orlićeve izjave, za sada nema drugih komentara i reagiranja službenog Beograda, no napad su osudila veleposlanstvo Sjedinjenih Država i veleposlanstvo Njemačke koje poziva da odgovorni budu privedeni na odgovornost.

Specijalna predstavnica glavnog tajnika Misije privremene administracije UN na Kosovu (UNMIK) Caroline Ziadeh izrazila je sućut i pozvala sve strane na suzdržanost.

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani u objavi na društvenim mrežama ocijenila je da je incident "napad na Kosovo" i optužila je za to "srpske kriminalne skupine".

Za sada se sa srpske strane nije oglasio ni Ured za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, koji u incidentnim situacijama na Kosovu, napose na sjeveru, među prvima reagira službenim priopćenjem.

Nije reagirala ni vodeća politička organizacija kosovskih Srba - Srpska lista, sestrinska stranka vladajućih naprednjaka (SNS).

Podsjetino, napetosti su visoke na Kosovu nakon sukoba u svibnju u kojima je bilo ozlijeđeno više od 90 pripadnika mirovnih snaga NATO-a i nekih 50 srpskih prosvjednika na sjeveru Kosova.

Novi krug pregovora održan prošli tjedan pod okriljem Europske unije o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije donio napredak.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell optužio je premijera Kurtija da nije spreman prihvatiti kompromisni prijedlog o tome kako pristupiti provedbi sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom iz veljače i ožujka ove godine o uspostavi zajednice općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.

29. travanj 2024 02:24