StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNeizvjesna je i ova sezona

Krenulo je odlično, a sad je sve stalo; omikron je ‘zamrznuo‘ rezervacije! Unatoč tomu, turistički radnici poručuju iznajmljivačima: ‘Ne spuštajte cijene!‘

Piše Ružica Mikačić/SD
14. siječnja 2022. - 20:17

Tek što su se vratili s blagdanskih odmora na svoja radna mjesta, naše turističke manadžere dočekale su neugodne brojke stanja rezervacija za 2022. godinu. Umjesto nastavka odličnog trenda koji je još polovinom prosinca nagovještavao izvrsne rane rezervacije za ovogodišnju sezonu, sve je - stalo, piše Slobodna Dalmacija.

Što je rezervirano do tada, rezervirano je. Malo i ništa se nije dogodilo u bukiranju odmora tijekom druge polovine prosinca i u prvoj polovini siječnja, u kojoj rezervacije za dolazak turista u Hrvatsku stižu na kapaljku.

Širenje omikrona, koje je značajnije u Europi započelo baš tada, unijelo je opet pomutnju u godišnje poslovne planove naših turističkih profesionalaca i stvorilo zebnju i neizvjesnost, umjesto novih rezervacija. Nema još ničega dramatičnog u tome, slažu se svi sugovornici iz turističkog sektora, ali da je dobro, nije.

'Ne treba paničariti'

- Prije samo mjesec dana imali smo Kongres hotelijera Hrvatske, na kojemu je sve prštalo od optimizma i najava da ćemo u 2022. godini gotovo ponoviti rezultate iz 2019. u turističkom prometu hotelijerstva. Sve se to temeljilo na odličnom početnom bukingu. Sada, mjesec dana poslije, brojke su zabrinjavajuće. Malo tko od kolega će vam to sada priznati, ali to su činjenice.

Procjenjuje se da će ovakvo stanje usporenih rezervacija potrajati možda i cijelu veljaču dok se omikron virus ne "istutnji", a onda će valjda krenuti rezervacije. U protivnom nam dolazi u pitanje cijeli kongresni dio u ožujku i MICE segment, koji je već ugovoren za predsezonu - kaže nam dalmatinski hotelijer.

Očekivalo se, naime, da se odlična dinamika rezervacija, koja je krenula u studenom iznad svih očekivanja, nastavi nešto usporenijim tempom cijelog siječnja, potpomognuta "first minute" popustima i olakšicama koje daju gotovo svi u turizmu za rane rezervacije. No, to se nije dogodilo i ako je suditi po početku siječnja, ponavlja se 2021. godina, kažu turistički profesionalci.

- Rezervacije su apsolutno usporene, isto kao lani u ovo vrijeme. Krenulo je odlično krajem godine, ali sada je stalo. Ima nešto rezervacija za kolovoz, kuće za odmor koje primaju veće grupe gostiju su isto bolje rezervirane. I termini za Ultru u srpnju popunjavaju se već sada.

Sve ostalo je za sada otvoreno kod većine iznajmljivača. Trenutačno svi čekaju razvoj situacije, ali kada znamo da su stotine milijuna Europljana trenutačno preokupirane borbom s omikronom, jasno je da nije trenutak za razmišljanje o putovanjima.

Apeliram na iznajmljivače u obiteljskom smještaju da na to stanje ne reagiraju nervozno i impulzivno spuštanjem cijena čim su se usporile prodaje i rezervacije. To nije rješenje, treba imati realnu cjenovnu politiku i odgovarajuću cijenu za svoju uslugu zadržati bez obzira na trenutačni zastoj - kaže Barbara Marković iz Hrvatske udruge obiteljskog smještaja.

Iz svih razgovora s turističkim radnicima vidljivo je da čak i u potpuno usporenom bukingu u siječnju još uvijek rezervacije stižu za hotele najviše kategorije jer se kvaliteta i u ovim neizvjesnim okolnostima dobro prodaje.

- Nama su ulazne rezervacije još uvijek dobre za hotele s 4 zvjezdice i usluge od pet zvjezdica. Gosti takvu kvalitetu traže i točno znaju što mogu očekivati u takvim objektima pa u prvim danima siječnja imamo jednaku dinamiku ulaznih rezervacija. Ali, ne može se ignorirati omikron, tu je i pravi probleme svima u poslovnim planovima jer sve se može promijeniti u posljednji trenutak. Mi imamo optimistične planove za ovu godinu i ne mijenjamo ih jer se nadamo da će do ožujka stvari biti bolje - kaže nam Darko Bastić iz hotela "Olympia Sky" u Vodicama.

image
Na fotografiji: Darko Bastić, direktor hotela
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Oprezni Britanci i Nijemci

Njemački Institut za metriku i procjene u zdravstvu prognozira da će više od 50 posto populacije u Europi biti zaraženo omikronom u idućih šest do osam tjedana. Najveći opći trend u Europi je zabrinutost zbog prekomjernih ograničenja putovanja i zdravstvenih protokola.

Zabrinutost zbog omikron-varijante oslabila je potražnju za odmorima ove zime, upozorava turistička grupa TUI, koja razmatra hoće li prekinuti ostatak svog zimskog programa zbog širenja omikrona i četvrtog vala pandemije.

- I dalje je teško predvidjeti budući tijek pandemije i njezin utjecaj na ponašanje kupaca. S obzirom na neizvjesno okruženje, TUI smatra da u ovom trenutku ne bi bilo prikladno izdavati bilo kakvu konkretnu prognozu za novu poslovnu godinu 2022. - poručuju iz najvećeg svjetskog turoperatora, od kojega su još u prosincu stizale najave o dvoznamenkastom rastu prometa u ovoj godini.

Trenutačno se najveći zastoj u rezervacijama osjeća iz Velike Britanije i Njemačke, koje su "zadržale dah", kaže nam Davina Ljubičić Đirlić iz splitskog boutique hotela "Fermai". Mnogi bi sada željeli rezervirati svoj godišnji odmor, ali omikron uznemiruje one koji su voljni putovati.

image
Na fotografiji: Davina Ljubičić Đirlić iz strukovne grupacije hotelijera
Duje Klarić/Cropix

- Turoperatori i veliki hoteli imaju puno veće probleme sa zastojem u rezervacijama nego manji hoteli visoke kategorije. Rezervacije i nama jesu usporene, ali dolaze. U ovo vrijeme bi Britanci tradicionalno rezervirali dolaske, a sada i oni čekaju baš kao i Nijemci.

'Za pet eura ne isplati se izgubiti gosta'

- Amerikanci su vrlo aktivni i njihove rezervacije stižu ovih dana. Mislim da su neki kolege povećanjem cijena odbili dio partnera, a mi smo zadržali cijene na razini lanjske godine, ali su smanjene akcije i popusti koji su bili lani. Zbog pet eura ne isplati se izgubiti partnera - kaže Davina Ljubičić Đirlić .

Koje će zemlje za odmor uopće moći zadobiti povjerenje putnika u 2022., ovisit će i o tome kako će se lokalna uprava i turistička industrija nositi s omikronom, a sve važniji je i status cijepljenja samih turista i domaćina, poručuju iz europskih turističkih organizacija. Ista je teza izrečena ovih dana i u Hrvatskoj, gdje je prvi put najavljena mogućnost da Europska komisija uvjete putovanja u 2022. odredi temeljem postotka cijepljenih u nekoj zemlji domaćinu.

Sve su to djelići mozaika koje u svoje poslovne planove idućih mjeseci moraju uvrstiti naši turistički manadžeri, koji se, očigledno, moraju pripremiti na još jednu neizvjesnu turističku godinu.

16. travanj 2024 19:30