StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUhićeni nastavnik

‘Moram prestati s pivicama, ali u razredu nisam bio pijan. Incident? Jedan je puštao glazbu, drugi bacao kuglice s bora‘

Piše JL
20. prosinca 2023. - 19:54

U krivu sam. Znam da moram prestati s povremenim pivicama. I znam da nisam trebao tako reagirati jer sam ipak ja profesor i zbog toga mi je jako žao. Ali poričem da sam bio u razredu pod utjecajem alkohola. Bilo je to na četvrtom satu nastave. (...) Jedan učenik je puštao glazbu na satu, drugi je bacao kuglice koje je ukrao s novogodišnjeg bora.

Onda je jedan digao tri prsta i rekao mi da sam četnički vojvoda. Pitao sam ih: ‘Tko vas je tako odgojio!?‘ (...) S police je pala remenica i udarila đaka.

Nastavili su me dalje provocirati, a jedan učenik mi je rekao: ‘Ajmo popiti bombicu van‘. Tom jednom đaku koji se ozlijedio rekao sam da se makne od mene te sam ga odgurnuo i pali smo.

A ostali đaci su to sve gledali i doslovno navijali - to je dio obrane dugogodišnjeg profesora (61) zagrebačke Strojarske tehničke škole Frana Bošnjakovića, koji je tijekom incidenta od prošlog petka na nastavi dvojicu 16-godišnjaka lakše ozlijedio.

Kaznena prijava

Policija ga je predala pritvorskom nadzorniku i kazneno prijavila zbog pokušaja nanošenja teških tjelesnih ozljeda te nanošenja tjelesnih ozljeda, kao i za dva kaznena djela povrede djetetovih prava.

Ujedno je i ispitan u tužiteljstvu, gdje je, kako doznajemo, otkrio i da je poslije tog spornog četvrtog sata otišao u zbornicu i potom odradio još jedan sat nastave nakon kojeg je u miru sa svojim mislima otišao kući gdje je oko 15.30 sati, pojeo ručak te popio dvije, tri pive, piše Jutarnji.

O svojim potezima i ostavci u idućih će mjesec dana taj diplomirani inženjer i predavač strukovnih predmeta razmišljati iza rešetaka remetinečkog zatvora jer mu je sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu tijekom vikenda odredio jednomjesečni istražni zatvor s obzirom na to da tužiteljstvo smatra da postoji opasnost od ponavljanja djela.

Za razliku od profesora, neposredni su svjedoci obračuna, među ostalim, ustvrdili da je profesor na nastavi bio pod utjecajem alkohola i da je bazdio na alkohol te da toga dana nije mogao čak ni otključati ključem vrata učionice. Finalnu riječ o slučaju dat će nadležni sud, a profesoru prijeti zatvorska kazna.

Za taj incident se doznalo nakon što se u javnosti pojavila snimka na kojoj se fizički sukobljavaju nastavnik i učenik i malo je reći da je incident šokirao i najiskusnije prosvjetare.

Slučaj u kojemu nastavnik nasrće na učenika, dok dio razreda navija, a neki snimaju mobitelima, otvorio je niz pitanja.

Kakve će biti sankcije?

Jedno od njih je hoće li i kako škola sankcionirati učenike? Kao što je poznato, nastavnik je priveden u policiju, a Bosiljka Galenić, ravnateljica škole u petoj godini prvog mandata, najavila je za raskid njegova ugovora o radu.

Nadalje, pitanje je i je li uprava škole mogla spriječiti profesorov agresivni ispad u razredu, kao i neprimjereno ponašanje pojedinih učenika, pogotovo ako je bilo naznaka o već narušenim odnosima? Zašto nastavnik, koji je, prema neslužbenim informacijama, već neko vrijeme bio u rastrojenom stanju zbog teške životne situacije nije upućen na bolovanje ili, ako je to odbijao, na procjenu radne sposobnosti?

Na koncu, je li predmetu za kojim je posegnuo nastavnik tijekom napada na učenika, a za koji se pretpostavlja da je remenica, bilo mjesto na polici u učionici, gdje je bio dostupan i učenicima? Ne manje važno, zašto je snimka i dalje dostupna na popularnom kanalu? Zašto nije obrisana, jer ne samo da je riječ o snimci nasilja nego se na njoj vide i (dijelovi) lica maloljetnika?

Predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec, ujedno dugogodišnja ravnateljica zagrebačke Upravne škole, ponudila je neke od odgovora.

- Jako je teško gledati takvu snimku i nije dobro da je podijeljena na internetu, ali sada sve okolnosti slučaja treba pomno preispitati. Ono što se čini jest da su odnosi između nastavnika i učenika bili dulje vrijeme narušeni, a upitno je i je li ovo bilo prvi put da je došlo do sukoba između učenika i nastavnika. Jako je važno u takvim situacijama koje odstupaju od očekivanoga da se, kada učenici primijete neprimjereno ponašanje profesora, odmah obrate ravnatelju škole, stručnim suradnicima ili razredniku. Vrijedi i obrnuto, za slučaj kada nastavnici uoče neprimjereno ponašanje učenika - kaže Hitrec.

Kako je trebalo s nastavnikom?

Ako se znalo da je nastavnik u težoj zdravstvenoj situaciji, tada mu je trebalo pružiti podršku i potaknuti ga da ide na bolovanje i na njemu ostane dok se situacija ne riješi. Druga je mogućnost, podsjeća Hitrec, da ga škola uputi na procjenu radne sposobnosti.

- Mislim da je jako važno u svakoj školi raditi na unapređenju komunikacije između svih zaposlenih, učenika i roditelja te pravodobno izmjenjivati informacije kako se ovakve i slične situacije ne bi ponavljale. Ono što je važno iz pozicije ravnatelja jest da kada dobijemo neke informacije o pojavi situacije koja nije primjerena u nastavi, tada ravnatelj ili stručni suradnici škole trebaju pojačano odlaziti na nastavne sate. Time je moguće utvrditi jesu li određena ponašanja bilo nastavnika, bilo učenika izolirani slučaj ili nešto što se ponavlja - objašnjava Hitrec.

Prema njezinu mišljenju, osim neprihvatljivog ponašanja nastavnika, u ovom je slučaju došlo i do neprihvatljivog ponašanja učenika, koje bi trebalo sankcionirati u skladu s Pravilnikom o kriterijima za izricanje pedagoških mjera.

- Škola mora postupati i prema učenicima. Naravno, i preventivno raditi s ostalim razredima vezano uz nenasilno rješavanje sukoba i primjerenu komunikaciju učenika i nastavnika - kaže predsjednica Udruge ravnatelja.

Kad je riječ o predmetu koji je nastavnik uzeo s police i njime udarao učenika, Hitrec je uvjerena da bi svaki moguće opasan ili težak predmet trebao biti pod ključem, a nikako na mjestu na kojem je nadohvat svima.

29. travanj 2024 08:11