StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetostali bez ičega

Obitelj milijunašice šokirana nakon njene smrti, ne mogu vjerovati kome je odlučila ostaviti svu imovinu

Piše dv
26. veljače 2023. - 15:39

Pitanja oporuke i nasljeđivanja imovine znaju biti puna iznenađenje, drame i emocija i mogu donijeti ozbiljne trzavice i šokove među nasljednicima.

Jedan od takvih je i slučaj dementne Austrijanke koja je svoje bogatstvo, što se procjenjuje na više od tri milijuna eura, ostavila vodoinstalateru. Prije četiri godine nakon smrti njenog supruga, s kojim nije imala djece, vodoinstalater joj je počeo pomagati u održavanju njene kuće u Klosterneuburgu. Poslije dvije godine svu svoju imovinu (ukupne površine oko 3.000 četvornih metara) prepisala je na njega darovnicom. Ostatak mu je kao jedinom nasljedniku, koji je bio i kontakt u hitnim medicinskim slučajevima obećala u oporuci, piše Kronen Zeitung, prenose njemački mediji i Fenix-magazin.

Njena rodbina ostala je šokirana i bijesna. "Nikada ne bih pomislio kako je lako dobiti nasljedstvo, a da nisi dio obitelji", požalio se nećak Christian T. Međutim odvjetnici ističu da rodbina ne može učiniti ništa sve dok nema kaznenog djela poput prijevare, prisile ili obmane.

image

Kućnom majstoru je dementna gospođe imovinu već pripisala darovnicom (ilustracija)

AFP

Ali odvjetnici tvrde da sve je legalno.

"Ova procedura je potpuno legalna. Da bi ovo bilo valjano, dovoljno je da je pokojnik u psihičkom stanju djeteta od 12 do 14 godina. Postoje mnogi slučajevi u kojima je prikladno da članovi obitelji budu prepušteni kao nasljednici – iako su drugi ljudi više brinuli za pokojnika tijekom njihova života ", rekao je za Kronen Lorenz Kirschner, odvjetnik specijaliziran za ostavinska pitanja, prenosi Fenix-magazin.

Budući da su kućnom majstoru pripale i obiteljske fotografije, članovi obitelji doslovno se mogu slikat‘. I preispitati svoje odnose s preminulom te nastaviti živjeti svoje živote i stjecati vlastitu imovinu.

08. svibanj 2024 01:35