StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetproizvođači očajni

Svinjska kuga ne posustaje: "Hrvatska će ostati bez i jedne svinje"

Piše Stanislav Soldo
14. listopada 2023. - 08:00

Stanje oko afričke svinjske kuge u RH dodatno se komplicira i situacija je alarmantna. ASK je ušla u područje Osječko-baranjske županije, koja ima dvostruko više svinja od Vukovarsko-srijemske i ima najveću proizvodnju svinja u RH.

Sva naša upozorenja i prijedlozi MPS-u nisu dali rezultata. ASK u Republici Hrvatskoj nije pod kontrolom. Ovakvo stanje prijeti uništenjem svinjogojstva u Slavoniji i Hrvatskoj. Kako dosadašnji rezultati u provedbi preventivnih radnji, kao i u mjerama kontrole i suzbijanja ASK-a od strane MPS-a imaju negativan rezultat, a da bi izbjegli scenarij uništenja svinjogojstva u Hrvatskoj, molimo Vladu RH za uključivanje u rješavanje problema te sazivanje hitne tematske sjednice Vlade s temom "Zaustavljanje širenja afričke svinjske kuge i mjere za oporavak svinjogojstva", apeliraju proizvođači svinja.

Ograničeni kapaciteti

U samo dva i pol mjeseca ASK kod domaćih svinja se proširila s dva slučaja i dvije općine na više od 1000 dvorišta i 22 jedinica lokalne samouprave. Kod divljih svinja provedeno je više od 17.000 analiza (od 2019.) koje su bile negativne, a devet novih pozitivnih utvrđeno je također u tri mjeseca na području županija uz rijeku Savu i dijelove Karlovačke i Ličko-senjske i Zadarske županije.

Ovakav razvoj događanja pokazuje nam da situacija nije pod kontrolom, da poduzete pripremne radnje za obranu od ASK-a i operativno postupanje nakon utvrđenja bolesti u RH nisu odgovarajući te ne daju rezultate i da je potrebna hitno promjena operativnoga postupanja.

Problematika pojave i širenja ASK-a je podcijenjena i zbog toga je izostala široka podrška Vlade RH. Brzina reakcije i odlučna provedba mjera koje su ključne za zaustavljanje širenja bolesti je spora i nedovoljno organizirana. Provedba uklanjanja svinja iz zaraženog područja je spora zbog nedostatnoga broja veterinarskih djelatnika u ovlaštenim organizacijama koji su i slabo opremljeni za provedbu, a dodatni poslovi, kao što je popis svinja na gospodarstvu i pravila o provedbi biosigurnosti, ograničavaju efikasnu organizaciju djelatnika koji su i slabo motivirani za ovakve akcije.

Broj veterinarskih inspektora u DIRH-u u također je nedostatan, a poseban je i problem u komunikaciji i nadležnosti između inspektora DIRH-a i Veterinarske uprave MPS-a, nastao zbog razdvajanja iz vremena formiranja DIRH-a.

Kapaciteti zbrinjavanja Agroproteinke su ograničeni i sama logistika ne odgovara na potrebe alarmantne situacije i brze reakcije na terenu. Kapaciteti klaonica za klanje svinja iz zaraženih područja su nedovoljni za sadašnje akutno stanje širenja bolesti te svinjogojci koji imaju sve uvjete, 3. i 4. kategorija biosigurnosti, za kvalitetnu i konkurentnu proizvodnju trpe velike indirektne štete od ASK-a.

Nedovoljna sredstva

Posebni problemi su s prometom svinja na zaraženim područjima, a financijska sredstva za ovako široku akciju nisu dovoljna – rezolutni su proizvođači svinja.

Posebno napominjemo da financije za kompenzaciju cijene svinjogojcima još nisu dostupne i isplaćene od početka krize s ASK-om, unatoč obećanjima ministrice Vučković. Proračun koji je predviđen od strane MPS-a već je premali za dosadašnje štete, a sadašnje širenje na županiju s dvostruko većom proizvodnjom zahtijeva višestruko veće okvire i brzinu isplate proizvođačima.

Normalna likvidnost proizvođača u zaraženome području značajno se narušava, a pojedini slučajevi upozoravaju i na mogući prestanak proizvodnje svinja. Ukoliko se želi zaustaviti daljnje širenje bolesti, sadašnje operativno postupanje potrebno je hitno mijenjati po svim problematičnim točkama.

Za sve navedeno potrebna je koordinacija Vlade te uključivanje MUP-a i Ministarstva obrane u pomoć saniranja stanja na terenu, ističe se u priopćenju koje u ime udruge uzgajivača svinja potpisuje Krešimir Kuterovac.

06. svibanj 2024 20:11