StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTraga se za 5 osoba

U nestaloj podmornici za razgledavanje Titanika bio je i britanski bogataš; traje grčevita utrka s vremenom...

Piše dv
20. lipnja 2023. - 00:02

NOVIJE: 
Sky News objavio je identitet jedne od pet nestalih osoba koje su se ukrcale u nestalu podmornicu iznad mjesta na kojem počiva Titanik. U pitanju je britanski bogataš i istraživač Hamish Harding, vlasnik tvrtke Action Aviation, koja se bavi kupovinom i prodajom aviona.

Uostalom, ova avantura i nije za turiste plitkog džepa - obilazak mitskog broda u ovom aranžmanu stoji 250 tisuća dolara po osobi! 

U podmornici je bio i francuski pilot Paul-Henry Nargeolet te Stockton Rush, izvršni direktor i osnivač OceanGate Expeditionsa, tvrtke koja posluje s podmornicama s posadom kako bi istraživačima omogućila pristup golemim resursima oceana.

Rush je ujedno i osnivač te član upravnog odbora neprofitne organizacije OceanGate Foundation, koja razvija novu tehnologiju za daljnja otkrića u pomorskoj znanosti, povijesti i arheologiji.

O Paul-Henryju Nargeoletu zasad se zna da je bivši zapovjednik koji je u francuskoj mornarici služio 25 godina. U tom razdoblju postao je kapetan grupe za duboko ronjenje. Nakon što je napustio mornaricu, pridružio se Francuskom institutu za istraživanje i iskorištavanje mora (IFREMER).

Nargeolet je već vodio nekoliko ekspedicija do lokacije Titanika i bio je uključen u brojne znanstvene i tehničke ekspedicije diljem svijeta.


RANIJE:
Mala podmornica sa petoro ljudi koji su krenuli razgledati olupinu "Titanika“ na dnu Atlantskog oceana izgubila je kontakt sa matičnim brodom "Polarni princ“ jedan sat i 45 minuta nakon što je zaronila, priopćila je večeras američka Obalna straža.

Glasnogovornica Obalne straže Samantha Corcoran rekla je za CNN da se potraga odvija u blizini olupine Titanika, te da u područje nestanka pristiže i brod kanadske obalske straže jer taj dio pripada Kanadi.

U akciji potrage za podmornicom koja je nestala u nedjelju, sudjeluju dva američka i jedan kanadski vojni avion. Jedan od američkih aviona, P-8 Posejdon, ima opremu kojom može detektirati podmornice ispod vode.

"Tragamo za petoro ljudi“, rekla je Corcoran CNN-u i dodala da "ne zna tko su oni točno".

Prema podacima operatora turneje ka olupini Titanika, OceanGate Expeditions, podvodno plovilo može ponijeti pet osoba, i to pilota, zatim vodiča i tri putnika koji idu u obilazak kao turisti.

Operator također navodi kako ovo malo plovilo ima sistem za održavanje života koji omogućava disanje do 96 sati.

image
-/Afp

Na put se kreće brodom, a plaćena ruta traje osam dana. Od obale do olupine ima 400 nautičkih milja.

Kad se stigne u zonu iznad olupine, turisti se ukrcavaju na malu podmornicu zvanu "Titan“ i odlaze na dno oceana.

Podmornica zaroniti do 4.000 metara dubine, tvrdi operator turneje a prenosi AP.

Parks Stepenson, tehnički direktor filma "Titanic" Jamesa Camerona, kaže da je gubitak komunikacije s nestalom podmornicom vrlo neobičan. Gostujući na radiju rekao je da svaka podmornica ima različite karakteristike. Otkrio je i da su podmornici potrebna oko dva sata da dosegne dubinu na kojoj leži Titanik – i približno isto vrijeme da se vrati.

Na vek stranici OceanGatea podmornica koja se smatra nestalom ima sistem za praćenje plovila u stvarnom vremenu.

Titanik, svojevremeno najveći putnički brod na svijetu, sudario se 1912. godine s ledenom santom i potonuo na svom prvom putovanju. Olupina je prepolovljena i nalazi se na dubini od oko 3.800 metara. Otkrivena je 1985. godine.

Od 2.200 putnika i članova posade, više od 1.500 njih je poginulo u strašnoj nesreći koja ne prestaje intrigirati.

02. svibanj 2024 03:35