StoryEditorOCM

istraga implozijeObrat u priči o nesreći podmornice Titan: ‘Netko je to uradio dovoljno dobro da bude uvjerljivo‘

Piše L.G./JL
13. lipnja 2024. - 10:05

Tim istražitelja nije našao nikakve dokaze da je petero putnika podmornice Titan tog kobnog 18. lipnja bilo svjesno eksplozije koja će uslijediti, piše New York Times, prenosi Jutarnji list. Podsjećamo, nekoliko dana nakon nestanka ove podmornice u Atlantskom oceanu, na misiji prema Titanicu, internetom je počeo cirkulirati transkript koji je navodno detaljno prikazivao razgovore posade uoči implozije.

"Uvjeren sam da je to lažni transkript. Izmišljen je", tvrdi kapetan Jason Neubauer, umirovljeni pripadnik američke Obalne straže koja stoji iza istrage, predsjednik Istražnog odbora.

Podsjećamo, transkript koji je kružio internetom sugerirao je da su putnici podmornice bili svjesni brojnih alarma koji su se aktivirali u plovilu te da su o tome pravovremeno obavijestili i svoj matični brod. U međuvremenu su, saznaje se, američki istražitelji dobili i zapise o stvarnim komunikacijama između podmornice i matičnog broda "Polar Prince".

"Netko je to uradio dovoljno dobro da djeluje uvjerljivo", tvrdi Neubauer.

Nadalje, tvrdi i da je istraga implozije "Titana" bila jedna od najkompliciranijih na kojima je ikada radio, piše New York Times. Neke dijelove istrage zakompliciralo je više faktora, među kojima i participacija više međunarodnih agencija, tvrdi.

Da je tome zaista tako možda može potvrditi i nova teorija o podvodnoj imploziji podmornice "Titan". Naime, istraživači sa Sveučilišta u Houstonu objavili su studiju koja sugerira da je tzv. "mikro-izvijanje" moglo biti jedan od potencijalnih uzroka katastrofe.

Istraživači su proučavali kako nasumične nesavršenosti mogu izazvati katastrofalne kvarove izazvane izvijanjem na strukturama tankih zidova. Jedan od autora rada, Roberto Balarini, rekao je za New York Post da je njihova studija proučavala posude sličnog oblika i materijala.

"Kako najjednostavnije objasniti izvijanje? Uzmete dugačke špagete i pritisnete ih s dva prsta. Što će se dogoditi? Puknut će", kazao je Balarini, šef sveučilišnog odjeljenja za građevinarstvo i inženjering zaštite životne sredine na Sveučilištu u Houstonu.

Kako je izvijestio za New York Post - podrazumijeva se da su se sitne nesavršenosti na sfernoj ljusci podmornice Titan progresivno oštećivale svaki put kada bi podmornica otputovala do olupine Titanica, oslabljujući točke za podvodni pritisak dok naposljetku sve nije završilo katastrofom, prenosi Jutarnji list.

18. lipanj 2024 15:19