StoryEditorOCM
KulturaLAZARETI

Na Lerovoj sceni zaživjela nova premijera: Predstava ‘Toliko o pticama‘ posvećena je svim dugogodišnjim prijateljima i suradnicima Lera, ali i Vjeranu Zuppi

Piše B.L.
27. studenog 2023. - 22:40

Studentski teatar Lero na svojoj je sceni u Lazaretima izveo novi premijerni naslov "Toliko o pticama" u režiji Davora Mojaša. Komad, kojim Lerovci zaključuju još jednu godinu, preuzima naslov pjesme Milana Milišića koju je napisao 1972., iste godine kad je Ivica Kunčević u Studentskom teatru Lero režirao Aristofanovu "Lizistratu". Novi premijerni naslov Lero posvećuje uspomeni na svoje dugogodišnje prijatelje i suradnike koji su, svaki na svoj način, obilježili bogatu Lerovu kronologiju.

- Uspomene se ne mogu, kao ljudi, odseliti negdje i ne vratiti se. One u ovom Gradu žive u svakom uzdahu onih preostalih. U koracima koji su sve kraći i sve sporiji. Tišini u koju su skriveni i utihnuli. Među kamenim venama i pitarima punim čerošpanja i bosiljka. Golubova je sve više a sve manje onih koji ih hrane. Svi zajedno u teatru ostavljeni. U Gradu koji je i Lera iznjedrio. U kojem smo i publika i glumci i ptice koje neće poletjeti, stoji u popratnom tekstu.

Predstava je i posveta Vjeranu Zuppi koji je 1987. u Dubrovniku napisao "Edipovu sobu", nekoliko puta izgovorenu u Lerovim izvedbama. Režiju i dramatizaciju predstave potpisuje Davor Mojaš, kostimografiju Dubravka Lošić, autor glazbe je Petar Obradović, scenograf Mato Brnjić, maske je izradila Zjena Glamočanin, oblikovatelj svjetla je Antonio Ljubojević, za produkciju je zadužena Ksenija Medović dok je grafički dizajn napravila Nora Mojaš.

U predstavi igraju Jasna Held, Ksenija Medović, Zvončica Šimić, Barbara Damić, Dubravka Mrvelj, Barbara Horvat, Lući Sarić, a glas u offu je Nike Nagy.

Reprizna izvedba na rasporedu je 28. studenog u 18 sati, također na Lerovoj sceni u Lazaretima (osma lađa).

25. travanj 2024 16:55