StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU |

STARENJE SA STILOM Kad vam u mladosti jako važne teme postanu ‘ajde bogati, baš me briga‘...

Piše Mark Thomas
13. veljače 2021. - 10:33

- Prvi znak starenja je kad otkrijemo da se puca za zvuk može okrenuti i na lijevu stranu," rekao je jednom američki pisac Jerry M. Wright. U kući Thomasovih proslavljen je još jedan okrugli, obljetnički rođendan. Da, moja žena polako me ali sigurno stiže u godinama, ali sumnjam da će me i ulovit'.

Moram priznati da kad me pitaju za godine, u prvi momenat moram promislit koliko ih zapravo imam. To je vjerojatno još jedan znak starenja. Prije neki dan pisao sam članak o popularnosti pop glazbenika na društvenim mrežama. Čitajući popis zvijezda, bio sam totalno šokiran jer sam ustanovio da nikad nisam čuo za nikoga od njih. Nisam imao pojma što pjevaju, kako izgledaju, a radilo se o najutjecajnijim osobama današnjice.

I onda sam shvatio: zapravo, baš me briga tko su. Vjerujem da je to jedna od boljih stvari kod starenja, baš te briga za neke stvari. Imam problema i s pamćenjem pop glazbenika iz 80.-ih, tako da definitivno više nema mjesta za ove nove. A da ne spominjem još i silne influencere, youtubere, zvijezde Tik Toka i natjecatelje iz reality emisija. "Savršene" osobe s društvenih mreža "ispeglane" s filterima i prepune politički korektnih izjava, nažalost, moju generaciju apsolutno ne impresioniraju niti zanimaju.

A tek moj modni izričaj! Nekad prije, davno prije, znao sam ostavit' u butigama od robe pola plaće. A danas gledam obuć' nešto što me neće žuljat' dok sjedim. Napravio sam put od visoke mode do visoko komforne odjeće. Dok sam bio mlađi gubio sam jako puno vremena živcirajući se oko stvari nad kojima nisam imao kontrolu.

Ne više! Sjećate se prije kad smo cijeli petak provodili u planiranju savršenog vikenda i svake njegove minute, kako nam ništa ne bi promaklo, kako bismo vidjeli i bili viđeni. A danas, pod dobrim provodom smatram onaj kad već u 9 mogu biti u krevetu.

Dođete tako u neke godine kad shvatite što je zaista važno u životu, a što totalno nebitno, kao recimo spam. Vaš mozak stvari razvrstava na sljedeći način: a) važno (otprilike 10 posto) i b) nevažno/za brisanje. A svi starimo. Nema te količine Botoxa, estetskih operacija ili tableta koje će nas pomladiti.

Rijeka života kreće se samo u jednom smjeru i koliko god prepreka postavili, ona ide dalje, voda uvijek nađe put. Naravno, i dalje se možemo zabavljati, možda čak i više nego prije, i pritom stariti nedostojanstveno, što ja svakako namjeravam!

Godine ne pokazuju koliko ste stari, već koliko ste ih proveli zabavljajući se. A ja planiram još puno zabave. Kao što je veliki George Bernard Shaw rekao "Ne prestajete se smijati kad ostarite, nego ostarite kad se prestanete smijati." To je isti onaj čovjek koji je napisao "Ako tražite raj na zemlji, dođite u Dubrovnik." Ja ću pratiti negove savjete i nastavit' se smijati u raju na zemlji.

Naravno, u svojoj glavi još uvijek mislim da je moje tijelo u formi kao nekad. Nažalost, čim u nečemu pretjeram, tijelo me podsjeti na to koliko sam zapravo star. Ni ogledalo nije na mojoj strani, tako da ga sve više ignoriram. U ovom trenu puno je važnije održati um mladim i "očistiti" prašinu sa sivih ćelija.

Kažu da ako želite ostati mladi treba se družiti s mlađim ljudima što je vjerojatno i razlog zašto se profesori često žene svojim studenticama. Traže eliksir za vječnu mladost. Englezi kažu da si ostario kad policajac izgleda stariji od tebe. Iskreno, više se ne uspoređujem s policajcima, već s njihovim šefovima. A moja hrvatska avantura prošla je put od toga da mi ljudi govore "vi" umjesto "ti", tako da sam na pitanje "kako ste" često znao reagirati – ne, ne, slobodno mi govori "ti". A sad se mislim: "Ajde bogati, što me briga.

" Nedavno sam na dar dobio knjigu "Pretvarate li se u svog oca?". Prvo što sam promislio bilo je da ako netko misli da postajem poput svog oca, znači da mi je udijelio najbolji mogući kompliment. Listajući stranice spomenute knjige, shvatio sam da sam se odavno pretvorio u svog oca. Ostavljam vas s riječima iz knjige jedne i jedine Ingrid Bergman: "Starenje je poput planinarenja; malo se borite s disanjem, ali je pogled puno bolji!" Samo bih dodao: Amen!

16. travanj 2024 17:37