StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU

Tri, šest, dvanaest...ospice!

18. lipnja 2018. - 18:30

Tri, šest, dvanaest… ne, ovo nisu brojevi dobitne kombinacije na lotu nego broj osoba zaraženih ospicama u Dubrovniku. Broj oboljelih raste iz dana u dan. Koliko će još proći vremena prije nego se proglasi epidemija? Ospice su vjerojatno najtraženiji pojam na Googleu posljednjih dana u Dubrovniku.

Moram priznati da baš i ne znam puno o toj zarazi i opasnostima koju donosi. Znam samo da sam ih prebolio u djetinjstvu. Negdje u dalekom kutu sjećanja prizivam sliku sebe, prekrivenog malim crvenim točkicama. Ne sjećam se je li me tada nešto boljelo, ali se svakako sjećam da nisam išao u školu tjedan dana, što je svakako bila pozitivna strana bolesti.

Također se sjećam cijepljenja u školi. Kad kažem “sjećam se”, zapravo mislim na sliku dugačkog reda u kojem stoji stotine učenika, čekajući da uđu u ogromnu prostoriju i “padnu” u ruke mrzovoljnoj medicinskoj sestri koja je zabadala injekcije u ruku. Nitko nas nije pitao želimo li to ili ne. Bili smo ljudski kušinići za igle. Zapravo, nisam ni znao protiv čega me cijepe, nisam ni pitao, jednostavno sam s ostalim učenicima stajao u redu.



Naravno, kad su zarazne bolesti u pitanju, uvijek je situacija najgora u bolnicama. Zabranjuju se posjete, maske su obavezne za sve one koji iz nekog razloga ipak moraju biti u bolnici, na snazi je stroga izolacija. Zarazni virus koji je k nama stigao s Kosova, vreba u bolničkim hodnicima. Naravno da se već lagano širi panika pa se tako i opeklina od sunca i migrena dovode u vezu s mogućim virusom ospica.

Prije nekoliko dana stigla mi je poruka od prijatelja s kojim sam se trebao naći na sastanku: “Nisam te zvao jer sam u izolaciji zbog ospica. Vjerujem da će sve biti u redu, samo moram slijediti “protokol”...” Tko kaže da mi u Hrvatskoj nemamo protokol za ospice? I sad, da sam hipohondar, a nisam, zbrojio bih dva i dva i dobio PET! I tada sam, u totalnoj odsutnosti zdrave pameti, napravio kardinalnu grešku: u tražilicu Googlea upisao sam “koliko su ospice opasne za odrasle osobe?” Jedan brzi savjet: nikad ne pretražuj zdravstvene probleme na Googleu.


Odgovori koje sam dobio bili su u rasponu od najgorih mogućih scenarija do nešto manje strašnih ishoda. Odjednom sam se počeo češkati. Prijatelja koji se razbolio vidio sam negdje tjedan dana, ili tako nešto, prije nego su mu izbile ospice. Sreli smo se slučajno i to, pa naravno, u bolnici! Uh, sad me već počinju svrbiti leđa. I noge, i one me svrbe.



I onda mi je sinulo. Svjetsko prvenstvo u nogometu počelo je prošli tjedan. Šanse da pogledam više od tri utakmice prilično su male. Možda, ako nađem načina da me stave u karantenu. Postoji li mogućnost da me zadrže u krevetu nekoliko tjedana? Ili možda čak hospitaliziraju? U tom slučaju, otvorila bi mi se šansa da pogledam sve utakmice do finala u Moskvi. Bez obzira dobio ospice ili ne, ulovio bih priliku odgledati sve utakmice koje igraju Englezi. Ne zato što bih imao vremena, nego zato što se Englezi neće dugo zadržati u Rusiji. Iskreno, radujem se utakmicama Svjetskog prvenstva, iako je malo vjerojatno da će se dogoditi susret Engleske i Hrvatske.

Da bi se to ostvarilo, potrebno je da oba tima dođu do finala, što je (gotovo) nemoguće. Često me pitaju za koga ću navijati? Kad bi vas netko upitao to isto pitanje, odgovor bi bio jasan! Kada biste se sutra odselili u Njemačku i tamo živjeli dvadeset godina, biste li i dalje navijali za Hrvatsku? Naravno da je tako. Navijali biste i za Njemačku, ali kada bi se igrala utakmica između Njemačke i Hrvatske sigurno bi pjevali himnu Vatrenih!

Tako da ću svim srcem navijati za Engleze, ali također svu sreću želim hrvatskoj reprezentaciji. I dok govorim o Engleskoj, želio bih raščistiti još jednu stvar: nadimak za englesku reprezentaciju je “Tri lava”, a za nadimak koji se također koristi, “Gordi Albion”, čuo sam tek kad sam došao u Hrvatsku. O porijeklu tog nadimka postoji nekoliko, prilično nejasnih objašnjenja. Moja obitelj i prijatelji koji žive u Engleskoj također ne znaju ništa preciznije o porijeklu tog nadimka. Joj, mislim da me sad svrbe obje noge. Ali, sad šalu na stranu, uozbiljimo se na tren: čuvajte se, cijepite i izbjegavajte bolnice ako je ikako moguće.




 

02. svibanj 2024 21:51