StoryEditorOCM

Evo koja su najtraženija zanimanja u Hrvatskoj u oglasima za posao!

Piše D. M. L.
21. kolovoza 2024. - 11:43

U Hrvatskoj je u prvih šest mjeseci objavljeno više od 174.000 oglasa za posao, što predstavlja pad od 2,1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, otkriva analiza tržišta rada provedena od strane Alma Career Croatia, koja upravlja portalom MojPosao.

Najveći rast broja oglasa primjećuju u kategoriji Skrb (o djeci, starijima…) gdje je zabilježeno povećanje od 28% u broju objavljenih natječaja za posao. S druge strane, najizraženiji pad potražnje za radnom snagom zabilježen je u Dizajnu i umjetnosti (-15%), Turizmu i ugostiteljstvu (-12 %), Prodaji (-10%) i Proizvodnji (-10%), izvještavaju.

Nastavljen je rast zapošljavanja na neodređeno.

Poslodavci su u čak 80% oglasa za posao objavljenih u prvih 6 mjeseci nudili stalno zaposlenje, što je rast od 4% u usporedbi s 2023. godinom. 

Najtraženija zanimanja u prvih šest mjeseci bila su: Prodavač/Trgovac, Konobar/Barmen, Kuhar, Skladištar i Vozač.

Više od polovice oglasa za posao (55%) objavljenih u prvoj polovici godine odnosila se na rad u Zagrebu i zagrebačkoj županiji.

Oglasa za rad na određeno bilo je 47%, što je 4% manje nego godinu prije. Djelatnici za sezonski posao tražili su se u 7% oglasa, dok se 2% oglasa odnosilo na studentske poslove.

17. rujan 2024 18:32