StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoNE ZANIMA IH SAMO SEZONA

Javljaju se radnici od Tajlanda do Čilea! Evo koliko je zahtjeva za radne dozvole u Dubrovniku pristiglo u zadnja dva mjeseca

Piše Maja Rilović Koprivec
29. studenog 2023. - 07:32

Na dubrovačkom Zavodu za zapošljavanje trenutno je 7569 aktivnih oglasa, no ovih dana, izvan turističke sezone, najviše je oglasa za poslove u javnim službama za odgojitelje, asistente u nastavi, učitelje, zatim trgovce, vozače, dostavljače i naravno u svakoj sezoni tražene građevinske radnike. Što se tiče radnika u turizmu i ugostiteljstvu sad je vrijeme kada se poslodavci moraju iskazati ponudama za turističku sezonu 2024. Kad je Dubrovnik u pitanju to znači uvoz radne snage iz trećih zemalja.

No ne samo za ljetnu sezonu, u Dubrovniku stranci traže posao i sada – samo od 1. listopada do 21. studenoga u Policijskoj upravi dubrovačko neretvanskoj zaprimljeno je 1263 zahtjeva za izdavanjem dozvola za boravak i rad!

Sajmovi poslova

Kraj studenog vrijeme je kada profesionalci iz sektora ljudskih resursa hotelskih i ugostiteljskih tvrtki obilaze ključne hotelske sajmove poslova koji se održavaju u glavnim gradovima zemalja istočno od nas. Dok na turističkim sajmovima diljem svijeta turistički djelatnici promoviraju naše destinacije i kapacitete za ljeto, njihove kolege obavljaju poslove traženja radnika koji će iznijeti novu sezonu.

image


Strani radnici na gradilištu Lapadske obale.
Foto: Bozo Radic/CROPIX

Bozo Radic/Cropix

Upravo ovoga tjedna održavaju se sajmovi poslova Hotel Job Fair u Beogradu, Skopju, Tirani i Podgorici. Ovaj sajam poslova privukao je, navode organizatori rekordnih 3400 prijavljenih kandidata i više od 25 renomiranih hotelskih kuća iz regije.

Hotelski poslodavci planiraju popuniti svoje timove i smanjiti troškove zapošljavanja, a poučeni iskustvom ranijih sezona znaju, ne dogovore li sezonce do Božića, sve kasnije šanse su im slabije i ponuda kvalificirane rade snage manja.

Među tim je poslodavcima su i Jadranski luksuzi hoteli koji su prethodnih godina ostvarili dobru poslovnu suradnju s partnerima u Sjevernoj Makedoniji pa potvrđuju i kako će biti prisutni i na sajmovima u Skoplju.

- Ponude za rad potencijalnim radnicima u drugim državama iz okruženja uglavnom upućujemo putem specijaliziranih agencija. Značajan broj stranih državljana se i samostalno prijavljuje na naše oglase. Najveći broj sezonskih radnika u JLH, a koji su iz država u okruženju, dolazi iz Sjeverne Makedonije i BiH – navode iz JLH. - JLH će u sljedećoj godini zaposliti između 40 i 50 stranih radnika koji uglavnom dolaze s Tajlanda i Filipina. U ovoj godini interes za rad u našoj kompaniji pokazali su i državljani Argentine te Čilea tako da u 2024.godini očekujemo određeni broj zaposlenika i iz tih država.

image

Lapadsku obalu radili su građevinari iz Bangladeša i indijeBozo Radic/Cropix

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

1651 zahtjev za produljenjem

Ukupan postotak stranih državljana, uključivši one iz regije kao i s dalekih tržišta rada koji će biti zaposlen sljedeće godine u JLH bi trebao biti nešto iznad 15% od planiranog ukupnog broja svih djelatnika u našim hotelima – odgovaraju iz ove dubrovačke hotelske kuće. Proveli su i ankete među sezonskim radnicima ove godine, koji su iskazali značajan interes za povratak na rad u JLH u sljedećoj sezoni. - U odnosu na prethodnu godinu imamo i pojačani interes hrvatskih radnika za ugovaranje radnog odnosa putem ugovora za stalne sezonske poslove uz potporu Zavoda za zapošljavanje. JLH ne očekuje značajne poteškoće u zapošljavanju potrebnog broja radnika i iz razloga jer ćemo u sezoni 2024., a radi obnove hotela Grand Villa Argentina, imati manje potrebe za zapošljavanjem sezonskih radnika - ističu.

Na području naše Županije, odnosno Policijske uprave ove je godine do 1. studenoga izdano 9266 dozvola za boravak i rad, od čega 5900 dozvola za novo zapošljavanje, a bilo je i 1651 produljenja dozvola za rad te 1715 dozvola za sezonsko zapošljavanje, navode iz PU dubrovačko neretvanske.

image

U dubrovačkim hotelima rade mnogi radnici s Dalekog istoka

Pinoj385/

Bosanci, Srbi pa Nepalci i Indijci

Na razini države, mjesečne statistike izdanih dozvola za boravak i rad bilježe do 31. listopada ove godine ukupno 147.301 dozvola za boravak i rad.

Sukladno Zakonu o strancima, u razdoblju od 1. siječnja do 31. listopada 2023. godine, dozvole za boravak i rad izdavane su najviše u djelatnosti građevine gdje su izdane čak 57.353 dozvole, a tek poslije toga slijedi djelatnost turizma i ugostiteljstva s 42.355 izdane dozvole. Nakon tih djelatnosti s najvećim brojem stranih radnika slijedi industrija s 19.934 dozvole, pa djelatnost prometa i veza s 9.193 dozvole i trgovina s 4.247 Izdanih dozvola.

Od ukupnog broja izdanih dozvola za boravak i rad izdano je za novo zapošljavanje 95.363 dozvola, 33.442 za produljenje dozvola, te 18.496 za sezonske radnike, od toga najviše u djelatnosti turizma i ugostiteljstva koji su uposlili 16.574 radnika.

Najveći broj dozvola za boravak i rad do 31. listopada 2023. godine izdan je državljanima Bosne i Hercegovine – 33.422 dozvola, zatim Srbije – 21.757 dozvole, a onda Nepala – 18.603 dozvola, Indije – 12.686 dozvola, Sjeverne Makedonije – 12.319 dozvole, Filipina - 9.187, Kosova - 8.742, Bangladeša – 6.961, Turske – 4.269 i Albanije – 3.599 dozvola.

27. travanj 2024 13:11