StoryEditorOCM
DubrovnikSUĐENJE U SLUČAJU HIDROELEKTRANE DUBROVNIK

Danas o događajima i okolnostima koje su 10. siječnja 2019. godine dovele do tragedije svjedoči Ivo Miletić

Piše Ahmet Kalajdžić
23. siječnja 2024. - 10:03
Nastavak suđenja na Županjiskom sudu u Dubrovniku zbog tragedije u HE Dubrovnik u Platu/ilustracijaTonci Plazibat/Cropix

Na Županijskom sudu u Dubrovniku danas je nastavljena rasprava u kaznenom postupku petorici optuženika za tragediju u Hidroelektrani Dubrovnik. S izuzetkom četvrtooptuženog Ivice Nuića, danas su nazočni svi ostali optuženici kao i predstavnica optužene tvrtke HEP proizvodnja d.o.o. Podsjetimo, u tragediji unutar postrojenja u Platu živote su izgubili mladi radnici Mato Maškarić, Ivica Zvrko i Davor Pozniak. 

Sudac Nikša Lučić je kao predsjednik Sudskog vijeća naglasio kako se i na dubrovačkom Županijskom sudu provodi odluka o "bijelom štrajku" ali se rasprava ipak održava jer je odluka o štrajku upozorenja donesena kasno da bi se svim sudionicima postupka javilo za odgodu.

Inače, optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Dubrovniku tereti dipl.inž. elektrotehnike Mata Miškovića (71) iz Cavtata, dipl.inž. strojarstva Nikolu Rukavinu (64) iz Zagreba i dipl. inž. elektrotehnike Željka Starmana (68) iz Zaprešića za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, odnosno da su nezakonitim postupanjem izazvali opasnost po život ljudi i imovine većeg opsega, čime su prouzročeni smrt više osoba te je nastala imovinska šteta velikih razmjera. Četvrtookrivljeni elektroinžinjer Ivica Nujić (48) iz Zagreba se tereti da je iz nehaja nezakonito postupao te izazvao opasnost za život i tijelo ljudi, a građ.inž. Miljenko Vučić (76) iz Slanog da je iz nehaja, pri građenju, nepropisno postupajući izazvao opasnost za život i tijelo ljudi, te su posljedično, prouzročili smrt više osoba i imovinsku štetu velikih razmjera. Hrvatska elektroprivreda, odnosno HEP proizvodnja se kao šestookrivljena pravna osoba tereti da je povrijedila zakonske dužnosti pravne osobe te je stoga odgovorna za kazneno djelo protiv opće sigurnosti. 

Danas će o događajima i okolnostima koje su 10. siječnja 2019 godine dovele do tragedije pred Sudskim vijećem svjedočiti Ivo Miletić.

28. travanj 2024 07:31