StoryEditorOCM
DubrovnikMeđunarodni dan kave

Dubrovačka nutricionistica otkriva koliko je šalica dnevno ‘taman‘ i tko posebno treba paziti na unos kofeina

Piše Gabrijela Bijelić
1. listopada 2024. - 18:27

Listopad smo načeli uz Međunarodni dan kave koja nam je postala nezaobilazan pratitelj gdje god se našli i u kakvom god raspoloženju. Rituali su se kroz godine upotpunili, a ‘asortiman‘ proširio pa su tako i ovog utorka, 1. listopada, neki posegnuli za klasičnom šalicom crne kave, dok su neki drugi radije birali kikaru cappuccina, espressa, macchiata....izbor je bogat, ali kolika je količina preporučljiva kako bismo zadržali naviku ispijanja, a da pritom ne naškodimo zdravlju?

image
Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Na upit koliko je kave dosta, a koliko previše, diplomirana nutricionistica iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Marija Vezilić kaže kako dnevni unos varira, ovisi o osobi, odnosno njegovoj tjelesnoj težini i zdravstvenom stanju osobe:

- Važno je znati ima li pojedinac visoki krvni tlak ili srčanih problema, a ovisi i o dnevnom unosu kofeina iz drugih izvora, točnije je li osoba taj dan pila čaj, gazirana pića, jela čokoladu... Siguran unos za odraslu osobu smatra se 400 mg kofeina što odgovara otprilike tri po četiri šalice kave – ističe dubrovačka nutricionistica.

Upozorava i na neke detalje koje svakako treba uzeti u obzir kad je riječ o omijenom napitku većine populacije:

- Trudnice i dojilje trebaju unos kave prepoloviti, dakle na 200 mg kofeina, odnosno dvije šalice kave ukoliko ne unose kofein iz drugih izvora. Veće količine kofeina opasne su zbog negativnog djelovanja na kardiovaskularni sustav, centralni živčani sustav, budući da se javljaju nesanica i nervoza, kao i da može doći do negativnih posljedica po zdravlje fetusa kod trudnica – kaže nam Marija Vezilić na temu Svjetskog dana kave koji je 2015. godine ‘proglasila‘ Međunarodna organizacija za kavu (ICO) s ciljem popularizacije kave i podizanja svijesti o njezinoj kulturnoj i ekonomskoj važnosti, te tradiciji i problemima proizvođača ovog napitka.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Iako se kavu doživljava kao svakodnevnu naviku, kod kuće, na poslu i u kafiću, ispijanje je kroz godine preraslo u pravu malu subkulturu. Svatko ima svoj recept za kućnu pripravu, a jedna je Dubrovkinja s nama podijelila ‘recept‘ za ukuhanu. Kaže da u ibrik treba uliti hladnu vodu, pa staviti kuhati dok voda ne uzavri. Onda je maknete s vatre, a u ovisnosti od željene jačine, za jaču kavu trebat će vam 4 do 5 žličica kave na 2 decilitra vode, dok je za slabiju ‘varijantu‘ dostajati dvije do tri žličice na istu količinu.

 

 

 

 

 

 

01. listopad 2024 18:27