StoryEditorOCM
DubrovnikKakva aroma

Omiljena voćka iz djetinjstva: otkrili smo kako se priprema liker od košćele

Piše Gabrijela Bijelić
1. rujna 2024. - 18:38

Vijest o 15. izdanju tradicionalnog Rutovići Open turnira na Male bare na igralištu Muškog učeničkog doma u Gružu sigurno bi otišla pod rubriku sporta, da nije bilo tratamenta za sudionike i goste koji su nazdravljali domaćim likerom od košćele:

O ovoj tekućoj poslastici više nam je rekao koautor Boris Bukvić koji je s prijateljem Matom Bajurinom pripravio piće s okusom omiljene voćke njihova djetinjstva:

Litra loze, malo cukara

- Kad smo organizirali turnir, sjetili smo se kako je košćela bila tu u Gružu kod Đačkog doma gdje smo se na njoj ko djeca igrali, postala je zaštitni znak, pa smo pomislili, što od nje ne bismo napravili liker! Košćela i inače ima lijepi likerasto suhi okus, nakon desetak,15 sekundi kad se osuši okus na usnama, osjetite tu aromu – kaže nam Boris, konobar koji radi u povijesnoj jezgri i razumije se u ‘materiju‘. Otkriva brzo i recept za liker:

- Treba vam kilo košćele, litra loze i 20 deka cukara maksimalno, jer je košćela sama po sebi već dovoljno slatka pa piće ne treba dodatno zaslađivati, tek da dobije malo gustoće i notu likera. ‘Smjesu‘ onda držite nekih mjesec i pol do dva a kasnije sve treba par puta procijediti. Liker se čuva u uvjetima mraka, nikako na sunce ne smije blizu. I svaki dan dok se cukar ne izgubi treba okrenuti teglu par puta i dobro je prethodno zatvoriti da ne ulazi zrak. Dok se čini, ne smije se otvarati tegla da alkohol ne bi ishlapio. Otvoriti se može tek kad idemo procijediti – tumači nam Boris.

Baš za užitak

Kad nije sezona, ima mnogo hobija, a priprema likera je među omiljenima:

- Mrča, orah, maslina, šipak, sve su to odlični sastojci. Za liker od masline sam doznao tek prije par godina, rade ga ljudi na Korčuli, kod njih je samo malo drugačiji omjer. Ide umjesto kila, pola kila masline na litru, koliko masline toliko i cukara, a tu se stavljaju još i klinčići da ubije sam miris masline. Taj je jako dobar za želučane tegobe, dok je mrča ili mirta dobra protiv prehlade. Mirtu je kao i većinu likera dobro držati hladnu ljeti i zimi dok je košćelu najbolje piti kao konjak, znači u ugrijanu čašu pustiti da pusti aromu. Košćela je baš za užitak, a ne za ljekovite svrhe. Osobno mi je najdraža mirta – govori nam Boris čija je ekipa Mane hastra (Nema straha op.a.), inače pobjednica nedavnog gruškog turnira. Hvali sve sudionike, a o svom suradniku na izradi likera od košćele, montažeru namještaja Matu Bajurinu kaže:

- Mato je preselio u Župu, ja sam došao u Mokošicu ali smo u duši još ostali Gružani, stari prijatelji. U budućnosti planiram liker u koji bi zajedno stavio kokos i mentu, ljetni đir. Probavat ću ga malo pomalo dok ne nađem neku pravu kombinaciju.. Sve je ovo za degustaciju i dar, nije za prodaju, za dar gostima i tako – kaže skromno gruški meštar od likera, član pobjedničke momčadi s Rutovića Open.

image

Liker od košćele osmislili su gruški prijatelji Boris Bukvić i Mato Bajurin

Privatni arhiv
image

Različiti sastojci daju vrsne likere

Privatni Arhiv/
image

Košćela je izvrstan dodatak svakom likeru

Privatni Arhiv/
image

Liker od košćele 

Privatni Arhiv/
image

Liker od košćele 

Privatni Arhiv/
image

Zdravica uz domaći liker od gruške košćele

Privatni Arhiv/
06. rujan 2024 12:56