StoryEditorOCM
DubrovnikMOSTOVCI O BRZOJ CESTI

Predložena trasa sjevernom stranom Rijeke dubrovačke je loša, postoji mnogo bolja varijanta

Piše DV
26. kolovoza 2023. - 11:13

Gradska koordinacija MOST-a grada Dubrovnika navela je više razloga protiv predložene trase brze ceste sjevernom stranom Rijeke dubrovačke.

Osim što smatraju da će ta trasa ugroziti izvorišta pitke vode Ombla, Vrelo i Račevica, još desetak manjih izvorišta, ‘mostovci‘ drže kako će štetiti zdravlju i kvaliteti života lokalnog stanovništva zbog buduće bitno povećane razine buke i razine zagađenja ispušnim plinovima i drugim štetnim tvarima zbog prometa.

image

Pogled na Rožat

Ahmet Kalajdžić

Most upozorava i kako će trasa svojim brojnim usjecima, vijaduktima i visokim i ružnim mostom u neposrednoj blizini izvorišta Omble bitno nagrditi krajobraz i vizure zaštićene Rijeke dubrovačke. Dodatan problem vide i u tome što bi buduća trasa sjekla brojna poljoprivrednih imanja, vrijedne arheološke zone u Petrovu Selu i Prijevoru, te bi ugrozila faunu.

Boje se ‘mostovci‘ i mogućih posljedica na vodotoke oborinske odvodnje, velikih klizišta zemljišta i nasipa (gomila) od šljunka, te odrona:

- Trasa je prometno nepotrebna za stanovnike Grada Dubrovnika i uglavnom u funkciji tranzitnog i teškog tranzitnog prometa, a i Gradsko je vijeće Grada Dubrovnika već jednoglasno odlučilo 2021.g u "Deklaraciji o zaštiti Omble" - napominje Gradski koordinacijski tim MOST-a Dubrovnik i predlaže varijantu predmetne ceste od čvora "Dubrovnik zapad" priključnom cestom na most dr. Franja Tuđmana pa dalje tunelom kroz brdo Srđ prema Šumetu i Brgatu i/ili tunelom prema čvoru "Ilijina glavica" i budućem tunelu Bosanka.

 

 

29. travanj 2024 11:48