Rujan je mjesec za spremanje zimnice a nema dobre zimnice bez ajvara. Mnogi se nostalgično prisjećaju mirisa pečenih paprika i početka školske godine, koji se nekako poklope.
Prevladava mišljenje da je pravljenje ajvara kompliciran i zahtjevan posao. No, onima što ga godina prave to i nije neki problem. Samo se treba naoružati strpljenjem i sa puno slobodnog vremena.
Temeljni recept za ajvar je isti kod svih, u Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj, Bosni. Ipak, ima i nekih razlika. "malih tajni" koje se prenose sa koljena na koljeno.
Osnova za dobar ajvar je kvalitetna crvena paprika sorte rog u nekim krajevima poznatija kao "ajvaruša".
Paprika se najprije dobro opere i osuši. Zatim se peče može u pećnici ili na grilu, a dobro posluži i običan preklopni toster. To je prvi korak u pripremi ajvara.
Kada se paprika ispeče očisti se od sjemenki i oguli joj se kožica. Svaka domaćica ima svoju tajnu a jedan od načina za uspješno guljenje tanke kože je ostaviti paprike nakon pečenja pola sata u PVC vrećici. Poslije će kožica poskočiti i lako će se skidati.
Zatim se paprika očišćena i oguljena stavlja u mrežaste vrećice (one u kojima se kupuje krumpir) i ostavlja se cijediti čitavu noć.
Zatim se melje sa mašinom za mljevenje mesa. Može se mljeti i u blenderu da se dobije finija tekstura namaza. Ovisno kako tko voli.
U tako samljevenu papriku dodaju se patlidžani (balancane), po želji čili papričice i sve se ponovno prži na ulju. Kako bi se dobio pravi uprženi ajvar mora se pržiti nekoliko sati uz stalno miješanje da ne zagori. Kada sva tekućina ispari i ajvar dobije gustu teksturu prelazi se na završnu fazu a to je punjenje teglica, koje je potrebno prethodno zagrijati u rerni. Nakon punjenja, teglice se zatvaraju i ponovno stavljaju u rernu na 200 stupnjeva pola sata kako bi se ajvar pasterizirao. Zatim se izvade i umotaju u deku kako bi im se uspori proces hlađenja. Takav ajvar može stajati dugo vremena bez da se pokvari ili promijeni izgled i okus.
Nutricionisti kažu da ajvar spada u hranu sa malo kalorija pa je pogodan za konzumaciju bez straha od debljanja i povećanja tjelesne težine.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....