StoryEditorOCM
NeretvaKreće jematva ali…

Peronospora obrala jezerske vinograde, nema grožđa ni naknade štete od države

Piše Stanislav Soldo
12. rujna 2023. - 10:14

Zbog katastrofalnih proljetošnjih poplava i dugotrajnog kišnog vremena koje je zatim uslijedilo urod grožđa u jezersko-vrgorskom kraju biti će značajno slabiji u usporedbi sa prethodnim godinama. Neke vinograde u kojima se prošle jeseni bralo i do četrdeset tona grožđa ove jeseni uopće nema grozdova-obrala ih je peronospora. Berba grožđa trebala bi krenuti idućeg tjedna, a koliko će jezerski vinogradari ubrati i hoće li moći pokriti uložene troškove vrijeme će pokazati. Vinogradari su se mučili, prskali trsove različitim zaštitnim sredstvima ali uzalud. U kritičnim razdobljima za razvoj peronospore kiša je padala gotovo svaki dan pa je zaštitno sredstvo isprano sa listova loze i nije moglo pružiti očekivanu zaštitu.

image
HANZA MEDIA

Kako doznajemo 163 vinogradara iz općine Pojezerje podnijela su zahtjeve za naknadu štete od prirodne nepogode u svibnju ali nitko nije dobio niti jedne kune zbog propusta općinskog povjerenstva koje nije na vrijeme unijelo prijave u registar šteta. Naime, Državno povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda nije prihvatilo prijave iz Pojezerja jer su pristigle izvan zakonskog roka. Poljoprivrednici iz Pojezerja ostali su tako bez novčane odštete od prirodnih nepogoda iako ih je sredinom svibnja pogodila katastrofalna poplava.

Nemaju pravo na žalbu jer je Državno povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda odbilo zahtjev općine Pojezerje da im produži rok unosa podataka u registar šteta. Situaciju na terenu bi mogla spasiti samo dobra cijena grožđa jer ako je manji urod po zakonima ponude i potražnje cijena bi trebala biti veća. Ali ni to nitko ne garantira jer uvozno grožđe iz Makedonije vrlo brzo preplavi domaće tržnice, obori cijenu i poremeti prodaju grožđa.

image
HANZA MEDIA
27. travanj 2024 08:12