StoryEditorOCM
NeretvaU Pločama

Ujedinjena oporba traži tematsku sjednicu Gradskog vijeća na temu zakupa poljoprivrednog zemljišta

Piše dv
20. lipnja 2023. - 12:10

Skupina gradskih vijećnika Grada Ploča uputila je priopćenje za javnost u kojem zahtjevaju sazivanje tematske sjednice pločanskog Gradskog vijeća na temu poljoprivrednog zemljišta. Smatraju kako je ‘potrebno okupiti članove Povjerenstva za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Ploča, predstavnike Grada, predstavnike tvrtke Agrodet d.o.o. iz Zagreba (konzultanti angažirani od strane Grada), predstavnike Ministarstva poljoprivrede te ponuditelje kako bi se rasvijetlio cjelokupni proces provedbe javnog natječaja i odabira najpovoljnijih ponuda‘.

Priopćenje pločanske oporbe prenosimo u cjelosti:

- Previše pitanja a premalo odgovora uz konstantno prebacivanje odgovornosti dovelo nas je do toga da se među ljudima koji su se prijavili na natječaj stvaraju negativne emocije a od gradskih vijećnika se očekuje bezuvjetna potpora takvom načinu rada. Prije više od 20 dana gradska vijećnica Ana Batinović (HDZ) je tražila na uvid cjelokupnu dokumentaciju koja je povezana s provedbom natječaja međutim do dana današnjeg odgovor nije dobila iako je propisani rok 15 dana od dana zaprimanja upita.

Kako bi se rasvijetlio cjelokupan proces vijećnici HDZ-a u suradnji s vijećnicima Pločanske stranke Darjanom Barbirom, Sarom Žderić Kramar i vijećnikom HSS-a Zdenkom Mateljkom, a sukladno članku 94. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Ploča jučer su uputili zahtjev za sazivanje tematske sjednice Gradskog vijeća s jednom točkom dnevnog reda – Javni natječaji za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Ploča.

Svjesni složenosti situacije i neizvjesnosti koju nosi cjelokupni proces provedbe javnih natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Ploča kao i važnosti istih za Grad i poljoprivrednike, smatramo da je potrebno okupiti članove Povjerenstva za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Ploča, predstavnike Grada, predstavnike tvrtke Agrodet d.o.o. iz Zagreba (konzultanti angažirani od strane Grada), Ministarstva poljoprivrede te ponuditelje kako bi se rasvijetlio cjelokupni proces provedbe javnog natječaja i odabira najpovoljnijih ponuda.

Na tematskoj sjednici očekujemo odgovore na pitanja gradskih vijećnika i ponuditelja kako bi se barem jednom u ovom procesu ispoštovala transparentnost koju zaslužuju svi sudionici javnog natječaja. Spomenuta dokumentacija koja je tražena od strane gradske vijećnice Batinović i koju se nadamo dobiti na tematskoj sjednici je slijedeća:

1. Zapisnici Povjerenstva za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Ploča s javnog otvaranja ponuda za oba natječaja,

2. Tablice s otvaranja ponuda sa svim informacijama propisanim Pravilnikom o provođenju javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta i zakup za ribnjake u vlasništvu Republike Hrvatske 47/19 za oba natječaja,

3. Sve zapisnike sjednica Povjerenstva za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Ploča za oba natječaja,

4. Tablicu 1 (propisanu Pravilnikom) koja uključuje sve ponuditelje iz koje se jasno vidi način ocjenjivanja ponuda, kriteriji ocjenjivanja i objašnjenje odabira najboljeg ponuđača za svaki PTC za oba natječaja,

5. Svu službenu komunikaciju i dokumentaciju vezanu za provedbu natječaja o zakupu poljoprivrednog zemljišta, za oba Javna natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Ploča, a koja je vezana za tumačenje svih nedoumica vezanih za analizu ponuda i provođenja samog natječaja upućenih od strane Povjerenstva prema Ministarstvu poljoprivrede, Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske i angažirane tvrtke Agrodet iz Zagreba i obrnuto.

Konačno, smatramo da nas predstavnici gradske vlasti nisu ni trebali dovesti do ove situacije, budući da su svi vijećnici trebali dobiti spomenutu dokumentaciju na prošloj sjednici Gradskog vijeća kada se odlučivalo o jednom od natječaja. Tako to barem rade gradske vlasti koje nemaju figu u džepu - navodi se u priopćenju.

27. travanj 2024 09:09