StoryEditorOCM
EU izbori 2024iza rešetaka

Može li bizarnije: U EU parlament ušao i pripadnik grčke manjine iz Albanije, koji je u zatvoru!

Piše Augustin Palokaj/JL
10. lipnja 2024. - 11:42

Zanimljiva i potencijalno kontroverzna priča ovih europskih izbora je ona kandidata iz redova grčke Nove Demokracije Fredija Belerija. Prema trenutnim rezultatima čini se kako je zahvaljujući preferencijalnim glasovima dobio zastupničko mjesto u Europskom parlamentu s liste stranke premijera Mitsotakisa, članice pobjedničke Europske pučke stranke.

No problem je u tome što se trenutno on nalazi u albanskom zatvoru gdje služi dvogodišnju kaznu zatvora zbog korupcije. Beleri je pripadnik grčke manjine iz Albanije gdje je bio kandidat za gradonačelnika grada Himara na obali. Pobijedio je sa samo 19 glasova razlike, ali je dva dana prije izbora uhićen zbog optužbe da kupuje glasove.

Iako je pobijedio na izborima, albanske vlasti nisu mu dopustile izlazak iz pritvora na prilaganje prisege niti da to učini u prostorijama pritvora. Beleri je i ranije sumnjičen za razna krivična dijela u Grčkoj i Albaniji. Grčka vlada njegov je slučaj smatrala primjerom kršenja prava manjina u Albaniji pa je zbog toga blokirala pristupne pregovore Albanije s Europskom unijom.

Pritisak Grčke na Albaniju nije imalo utjecaja na slučaj Beleri jer je sud utvrdio da postoje dokazi u njegovoj krivici pa ga kaznio s dvije godine zatvora. Albanija smatra da je ovaj slučaj „isključivo stvar suda“, štoviše Tirana navodi da upravo EU insistira da ne bude političkog utjecaja na sudske postupke, piše Jutarnji list. 

Pritisak drugih zemalja EU-a na Grčku da ne blokira integracijski put Albanije nije imao rezultata pa je taj put blokiran, bez obzira na sjajan imidž koji Albanija trenutno uživa u EU. Grčki premijer Mitsotakis, očito pod pritiskom nacionalističkog dijela javnosti, odlučio je Belerija staviti na listu njegove stranke za europske izbore. I sada je, čini se dobio zastupničko mjesto u Bruxellesu.

Postavlja se pitanje hoće li Nea Demokratia ustrajati da on bude eurozastupnik. Ako da, hoće li ga Albanija pusti iz zatvora? Može li EU uopće od Albanije tražiti da osuđenika pusti iz zatvora da bi bio eurozastupnik. To postaje neugodno pitanje i za EU jer upravo borbu protiv korupcije, neovisnost sudstva i vladavinu prava smatra ključnom za napredak država kandidata prema EU.

Grad Himara je bitan jer se u okviru te općine nalaze gradići i sela u najljepšem dijelu Albanske obale. A lokalna vlast ima ulogu u dodjeli građevinskih dozvola. Trenutno se u tom dijelu odvijaju veliki projekti gradnje turističkih kompleksa. Čak je i protivnik Belerija na izborima za gradonačelnika Himare Jorgo Goro nedavno uhićen pod optužbom za malverzacije sa zemljišnim papirima i građevinskom dozvolama.

Sada će se voditi bitka hoće li Fredi Beleri iz albanskog zatvora otići u Europski parlament ili će ostati zatvorenik u Albaniji koji je izabran za eurozastupnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2024 10:43