StoryEditorOCM
Film & TV‘PROSLAVA‘

Nestrpljivo očekivana ekranizacija romana Damira Karakaša dobila prvi ‘teaser‘: broji se sitno do svjetske premijere

Piše Marko Njegić
22. lipnja 2024. - 15:08

Ostalo je još manje od deset dana do početka novog, 58. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima na kojem će, u glavnoj konkurenciji, svjetsku premijeru imati hrvatski film “Proslava” prema istoimenom romanu Damira Karakaša.

"Proslava" je upravo dobila prvi "teaser" i treba reći da dugometražni redateljski prvijenac Bruna Ankovića izgleda prilično obećavajuće. Anković i scenaristica Jelena Paljan su, čini se, pogodili ton Karakaševa izvrsnog i nagrađivanog romana.

Službeni sinopsis filma koji "prati dvadesetak godina u životu glavnog junaka i njegove obitelji u siromašnom ličkom selu" glasi ovako... "Na kraju Drugog svjetskog rata, umoran i poražen, vojnik Mijo skriva se u šumi. Iz skrovišta promatra rodno selo u koje se ne smije vratiti. Mijo nas vodi na putovanje u prošlost, a kroz tri ključna trenutka njegova života istražujemo okolnosti koje dovode do ekspanzije ekstremizma u društvu."

Trojica glumaca našli su se u liku Mije (Bernard Tomić, Lars Štern i Jan Doležal), njegovu ženu Drenku igra Klara Fiolić, otac je Krešimir Mikić, plus tu su još i Tanja Smoje, Nedim Nezirović, David Tasić Daf i Izudin Bajrović.

Hrvatsku premijeru film će imati na 71. Pulskom filmskom festivalu, a u kina stiže u studenome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 15:38