stdClass Object ( [id] => 1188806 [title] => Posjetili smo Kijevo, općinu od svega 400 stanovnika, u kojoj kuca nešto neprocjenjivo: ‘Naš društveni centar, to je tkanje, ples, glazba, kuhinja, krajobrazna arhitektura i još puno toga‘ [alias] => posjetili-smo-kijevo-opcinu-od-svega-400-stanovnika-u-kojoj-kuca-nesto-neprocjenjivo-nas-drustveni-centar-to-je-tkanje-ples-glazba-kuhinja-krajobrazna-arhitektura-i-jos-puno-toga [catid] => 291 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kijevo, mala općina u Šibensko-kninskoj županiji nedaleko od Knina, smještena podno župne crkve sv. Mihovila, danas broji svega četristotinjak stanovnika, ali na području općine djeluje čak 10 udruga.

Jedna od njih je Kulturno-umjetničko društvo “Dinara”, koje je u svibnju 2020. godine dovelo prvi EU projekt u Kijevo. Zahvaljujući suradnji KUD-a “Dinara”, Općine Kijevo i udruge GTF – Inicijativa za održivi rast, naselje podno Dinare dobilo je Društveni centar “Dinarsko srce”.

Pišući o Kijevu, obećali smo sami sebi da ćemo uvijek ponavljati bitne podatke. Naime, u Prvom svjetskom ratu Kijevljana je poginulo 53, u Drugom 463, a u Domovinskom ratu je ubijeno 25 Kijevljana, mahom od jugoslavenske vojske i njihovih četničkih pomagača. Sada Društveni centar u Kijevu okuplja brojne udruge s kojima ovo mitsko mjesto ide dalje, s novim projektima za budućnost.

---

image

Lorena Kereta, voditeljica projekta ‘Dinarsko srce’ za tkalačkim stanom

Josko Supic/Cropix
---

– Sada će biti ni dvije godine da “Dinarsko srce” posluje. Dobili smo sredstva Europske unije za uređenje prostorije “Dinarskog srca” i za održavanje aktivnosti, kao i za održavanje radionica za očuvanje tradicijske kulture – kaže nam ekonomistica Lorena Kereta, voditeljica Društvenog centra “Dinarsko srce”, projekta za koji je predviđeno da traje do 29. svibnja. Kako je već istaknuto, malena općina realizirala je svoj prvi europski projekt. S 1,7 milijuna kuna iz socijalnog fonda pokrenuli su Društveni centar “Dinarsko srce”. Glavni nositelj projekta je KUD “Dinara”, a okupljaju gotovo pola mjesta.

Lorena kaže kako bi projekt “Dinarsko srce” trebao nastaviti s radom, kako se, uostalom, i priča u kijevskom kraju.

– Tako je. Svaki projekt ima dio koji se odnosi na održivost, nakon financiranja sredstvima Europske unije. Trenutačno smo u fazi izrade plana i programa održivosti projekta, tako da se nadamo kako će se on nastaviti.

---

image

Župna crkva sv.Mihovila

Josko Supic/Cropix
---

Čime se dalje namjeravate baviti?

– I dalje onim što smo dosad radili, tradicijskom kuhinjom, tkanjem, plesom, glazbom, krajobraznom arhitekturom, poduzetništvom i ruralnim razvojem, te planinarenjem i uzgojem ljekovitog bilja.

Imate li dovoljno ljudi?

– U Kijevu ima dosta udruga koje bi nastavile raditi u sklopu “Dinarskog srca”. Nadamo se da ćemo  nastaviti dalje s poslom. Ovdje smo, preko KUD-a “Dinara”, nositelja projekta “Dinarskog srca”, zaposlene 26-godišnja Valentina Teskera, financijska menadžerica, a preko Općine Kijevo i domaćica Centra. Također, preko partnerske udruge GTF – Inicijative za održivi rast zaposleno je još četvero ljudi. To je sedmero ljudi. Što je za našu malu općinu odličan broj. S time što imamo preko ugovora o djelu angažirano još desetak osoba koje su odrađivale radionice. U nastavku projekta nadamo se daljnjoj suradnji s njima – kaže nam Lorena Kereta.

---

image

Lorena Kereta, voditeljica projekta 'Dinarsko srce' za tkalačkim stanom

Josko Supic/Cropix
---

Kazuje nam kako svi uključeni imaju volje i resursa nastaviti s projektom “Dinarsko srce”, bez obzira što je ovo projekt zamišljen da se organizira sredstvima Europske unije.

– Jer time ćemo svi profitirati – odlučna je Lorena Kereta. Njezinim tvrdnjama pridružuje se i Valentina Teskera. Na upit, obje nam kažu kako “Dinarsko srce” ima potporu Općine Kijevo.

– Tako je, imamo potporu općinske vlasti. Načelnik Kijeva (33-godišnak, op.a.) Martin Ercegovac je tu kad god nešto trebamo, on nam pomogne. I on je za to da se projekti “Dinarskog srca” nastave provoditi – kaže Lorena Kereta.

U Društvenom centru “Dinarsko srce” održavaju se radionice tradicijske kulture s ciljem očuvanja folklorne baštine dinarskoga kraja. Kijevljani i Kijevljanke imaju priliku okušati se u ojkavici, zaplesati kijevsko tradicijsko kolo i obnoviti umijeće pripreme tradicionalnih jela Dalmatinske zagore.

---

image

Panorama Kijeva

Josko Supic/Cropix
---

Kao što smo naznačili, glavni nositelj projekta je Kulturno-umjetničko društvo Dinara, koje desetljećima njeguje baštinu kijevskoga kraja. A okupljaju, gotovo, reklo bi se, “pola sela”.

– Imamo oko 40 članova. Imamo djece koja su tek krenula u školu, koji vježbaju naše staro kolo. Imamo žene srednje dobi i starije žene, kao i nas osam muškaraca, ostalom, vidjeli ste nas i na bini – kaže Božo Teskera, predsjednik KUD-a Dinara.

Dolazi se odsvuda

Plan im je pokrenuti aktivnosti svih udruga i ojačati međusobnu suradnju.Ove godine će se, inače, održati tradicionalna Književna večer u sklopu “Kijevskog lita 2022”. Bit će to velika, po redu, 20. Književna večer, koja će se, kao i dosad, održati na prostoru ispod obnovljene crkve sv. Mihovila, srušene u srpskoj agresiji 1991. godine.

---

image

Šalica, suvenir 'Dinarskog srca'

Josko Supic/Cropix
---

– Vjerujemo da će i ova manifestacija, usprkos koronavirusu, biti uspješna, jer smo je i dosad organizirali u skladu sa preporučenom zaštitom od epidemije – kazao nam je Branko Bajan Jale, (59). umirovljeni radnik vranjičkog “Salonita”, dragovoljac Domovinskog rata, koji je više godina radio i kao kijevski poštar, ujedno i tajnik KUD-a “Dinara” te član uprave Pčelarske udruge “Vrisak”.

– Ova manifestacija je izuzetno bitna, jer na nju dolaze, uz književnike i klape, pjevači (poput Hrvoja Marića), kulturna društva, amaterske predstave, operni pjevači. To je vrlo dobro, jer smo u Kijevu, uz poeziju, doveli i brojne klape, kao i ostala kulturna događanja – kazao nam je Branko Bajan. Jale je poznat i po pečenju rakije, popularno nazvanog Kijevskog viskija, napravljenog po originalnoj recepturi.

Samo pečenje traje oko tri sata, a evo što ovoj vrsni napitak razlikuje od obične rakije. Naime, Jale rakiju peče dva puta.

– Prvi put se peče s dropom iliti mastom, iz čega izađe čista rakija. Zatim rakiju vraćamo ponovno u kotao, mećemo vode da ne zagori kotao. Kada potekne ta druga rakija, prva tri decilitra odvajam, jer je to metilni alkohol. Kad sam to odvojio, onda u ostatak stavim koru od šljive, nakon što sam gornju opnu odvojio i bacio. Ostala mi je unutra čista kora, u lijevak je metnem, nakon čega se to lijeva u posudu, gdje se mjere gradi. Upravo ovaj način izrade našoj rakiji, inače običnoj lozovači, daje posebnu aromu i boju viskija. Zbog tog je moja rakija, poznatija i kao kijevski viski, a koju radim isključio za osobne potrebe, poznata u našem kraju, ali i šire, do Splita i Zagreba – kaže nam Jale.

---

image

Valentina Teskera, financijska menadžerica projekta Druđtveni centar 'Dinarsko srce'

Josko Supic/Cropix
---

Tkanje od davnina

– Inače, kijevski viski ima 19 gradi – kaže Jale, kojemu u pečenju rakije zimi pomaže i kum Stipe Bajan.

Društveni centar “Dinarsko srce” je opremljen tkalačkim stanom na kojem sudionici radionica uče princip tkanja i izradu dijelova nošnje. Radionice su prilagođene svim dobnim skupinama, pa je tako prof. Željko Knezić s Tekstilno-tehnološkog fakulteta, koji vodi radionice tkanja, za najmlađe pripremio igru (ples) živog tkanja i nastajanja tkanog proizvoda aktivnim sudjelovanjem sudionika bez posebnih pomagala.

Osim folklorne baštine, kijevski kraj, koji leži na izvorišnom području rijeke Cetine, od davnina je vezan uz obradu zemlje i uzgoj stoke. U svrhu očuvanja i širenja poljoprivrednih djelatnosti, u Društvenom centru “Dinarsko srce” i dalje će se, vjeruju ovdje, organizirati radionice poduzetništva i ruralnog razvoja.

– Vjerujemo, naravno, kako će “Dinarsko srce”, zahvaljujući svim ljudima koji su uključeni u projekt, i dalje postojati – uglas će Lorena Kereta i Valentina Teskera.

---

Književna večer u sklopu Kijevskog lita

Glavni organizator Književne večeri je Branko Bajan Jale, koji je je već u kontaktu s brojnim književnicima, od kojih mnogi dolaze iz Knina, Sinja, Splita, ali većina iz Zagreba. Kažimo i kako će manifestacija, koja je obogatila Društveni centar “Dinarsko srce”, vjerojatno biti održana u kolovozu. Istaknimo i kako ove značajne manifestacije ne bi bilo, da nema Branka Bajana, koji sve dugogodišnje veze koristi kako bi stalno održavao “Kijevska lita”. koji se već dva desetljeća nalaze na kulturnoj karti Hrvatske.

Među onima koji nesebično pomažu rad “Dinarskog srca” je i Lidija Slavić, bivša načelnica Kijeva, a s kojom je i pokrenut ovaj društveni projekt.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NA LICU MJESTA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NA LICU MJESTA 2 0 7210 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-26 15:19:07 [created_by] => 3145 [created_by_alias] => JOŠKO DADIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-01 07:41:48 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-05-01 07:41:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 89 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 291 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/26\/21793640.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/26\/21793630.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/26\/20566442.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/26\/20566416.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/26\/20566390.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/26\/21793602.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/26\/21793614.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/26\/21793618.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/26\/21793624.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/26\/21793622.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/26\/21793626.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/26\/21793628.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/26\/21793632.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/26\/21793636.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/26\/21793634.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/26\/21793638.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Josko Supic\/Cropix","Josko Supic\/Cropix","Josko Supic\/Cropix","Josko Supic\/Cropix","Josko Supic\/Cropix","Josko Supic\/Cropix","Josko Supic\/Cropix","Josko Supic\/Cropix","Josko Supic\/Cropix","Josko Supic\/Cropix","Josko Supic\/Cropix","Josko Supic\/Cropix","Josko Supic\/Cropix","Josko Supic\/Cropix","Josko Supic\/Cropix","Josko Supic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Lorena Kereta i Valentina Teskera u Kijevu<\/p>","

Lorena Kereta, voditeljica projekta \u2018Dinarsko srce\u2019 za tkala\u010dkim stanom<\/p>","

\u017dupna crkva sv.Mihovila<\/p>","

Vrata Dinare, ulaz na planinarsku stazu do vrha Sinjal koji se nalazi na visini od 1831 metara<\/p>","

Panorama Kijeva<\/p>","

Lorena Kereta, voditeljica projekta Dru\u0161tveni centar 'Dinarsko srce' i Valentina Teskera, financijska menad\u017eerica<\/p>","

Lorena Kereta, voditeljica projekta 'Dinarsko srce' za tkalackim stanom<\/p>","

\u0160alice i privjesci od vune, suveniri \u2018Dinarskog srca\u2019<\/p>","

Valentina Teskera, financijska menad\u017eerica projekta Dru\u0111tveni centar 'Dinarsko srce'<\/p>","

Valentina Teskera, financijska menad\u017eerica projekta Dru\u0111tveni centar 'Dinarsko srce'<\/p>","

\u0160alica, suvenir 'Dinarskog srca'<\/p>","

Lorena Kereta, voditeljica projekta 'Dinarsko srce' za tkala\u010dkim stanom<\/p>","

Valentina Teskera, financijska menad\u017eerica projekta Dru\u0111tveni centar 'Dinarsko srce'<\/p>","

\u0160alica, jedan od suvenira suvenira 'Dinarskog srca'<\/p>","

\u0160alice i privjesci od vune, suveniri 'Dinarskog srca'<\/p>","

\u0160alica, suvenir 'Dinarskog srca'<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1108","hd_21793640_1920.jpg":"1920x1080","k_21793640_1280.jpg":"1280x1280","k_21793640_1024.jpg":"1024x1024","k_21793640_640.jpg":"640x640","k_21793640_480.jpg":"480x480","k_21793640_340.jpg":"340x340","k_21793640_220.jpg":"220x220","o_21793640_1280.jpg":"1280x738","o_21793640_1024.jpg":"1024x590","o_21793640_640.jpg":"640x369","o_21793640_480.jpg":"480x277","o_21793640_340.jpg":"340x196","o_21793640_220.jpg":"220x126","h_21793640_1280.jpg":"1280x854","h_21793640_1024.jpg":"1024x683","h_21793640_640.jpg":"640x427","h_21793640_480.jpg":"480x320","h_21793640_340.jpg":"340x227","h_21793640_220.jpg":"220x147","pp_21793640_1280.jpg":"1006x1280","pp_21793640_1024.jpg":"805x1024","pp_21793640_640.jpg":"503x640","pp_21793640_480.jpg":"377x480","pp_21793640_340.jpg":"267x340","pp_21793640_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_21793630_1920.jpg":"1920x1080","k_21793630_1280.jpg":"1280x1280","k_21793630_1024.jpg":"1024x1024","k_21793630_640.jpg":"640x640","k_21793630_480.jpg":"480x480","k_21793630_340.jpg":"340x340","k_21793630_220.jpg":"220x220","o_21793630_1280.jpg":"1280x854","o_21793630_1024.jpg":"1024x683","o_21793630_640.jpg":"640x427","o_21793630_480.jpg":"480x320","o_21793630_340.jpg":"340x227","o_21793630_220.jpg":"220x146","h_21793630_1280.jpg":"1280x854","h_21793630_1024.jpg":"1024x683","h_21793630_640.jpg":"640x427","h_21793630_480.jpg":"480x320","h_21793630_340.jpg":"340x227","h_21793630_220.jpg":"220x147","pp_21793630_1280.jpg":"1006x1280","pp_21793630_1024.jpg":"805x1024","pp_21793630_640.jpg":"503x640","pp_21793630_480.jpg":"377x480","pp_21793630_340.jpg":"267x340","pp_21793630_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1225","hd_20566442_1920.jpg":"1920x1080","k_20566442_1280.jpg":"1280x1280","k_20566442_1024.jpg":"1024x1024","k_20566442_640.jpg":"640x640","k_20566442_480.jpg":"480x480","k_20566442_340.jpg":"340x340","k_20566442_220.jpg":"220x220","o_20566442_1280.jpg":"1280x816","o_20566442_1024.jpg":"1024x653","o_20566442_640.jpg":"640x408","o_20566442_480.jpg":"480x306","o_20566442_340.jpg":"340x216","o_20566442_220.jpg":"220x140","h_20566442_1280.jpg":"1280x854","h_20566442_1024.jpg":"1024x683","h_20566442_640.jpg":"640x427","h_20566442_480.jpg":"480x320","h_20566442_340.jpg":"340x227","h_20566442_220.jpg":"220x147","pp_20566442_1280.jpg":"1006x1280","pp_20566442_1024.jpg":"805x1024","pp_20566442_640.jpg":"503x640","pp_20566442_480.jpg":"377x480","pp_20566442_340.jpg":"267x340","pp_20566442_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_20566416_1920.jpg":"1920x1080","k_20566416_1280.jpg":"1280x1280","k_20566416_1024.jpg":"1024x1024","k_20566416_640.jpg":"640x640","k_20566416_480.jpg":"480x480","k_20566416_340.jpg":"340x340","k_20566416_220.jpg":"220x220","o_20566416_1280.jpg":"1280x854","o_20566416_1024.jpg":"1024x683","o_20566416_640.jpg":"640x427","o_20566416_480.jpg":"480x320","o_20566416_340.jpg":"340x227","o_20566416_220.jpg":"220x146","h_20566416_1280.jpg":"1280x854","h_20566416_1024.jpg":"1024x683","h_20566416_640.jpg":"640x427","h_20566416_480.jpg":"480x320","h_20566416_340.jpg":"340x227","h_20566416_220.jpg":"220x147","pp_20566416_1280.jpg":"1006x1280","pp_20566416_1024.jpg":"805x1024","pp_20566416_640.jpg":"503x640","pp_20566416_480.jpg":"377x480","pp_20566416_340.jpg":"267x340","pp_20566416_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_20566390_1920.jpg":"1920x1080","k_20566390_1280.jpg":"1280x1280","k_20566390_1024.jpg":"1024x1024","k_20566390_640.jpg":"640x640","k_20566390_480.jpg":"480x480","k_20566390_340.jpg":"340x340","k_20566390_220.jpg":"220x220","o_20566390_1280.jpg":"1280x854","o_20566390_1024.jpg":"1024x683","o_20566390_640.jpg":"640x427","o_20566390_480.jpg":"480x320","o_20566390_340.jpg":"340x227","o_20566390_220.jpg":"220x146","h_20566390_1280.jpg":"1280x854","h_20566390_1024.jpg":"1024x683","h_20566390_640.jpg":"640x427","h_20566390_480.jpg":"480x320","h_20566390_340.jpg":"340x227","h_20566390_220.jpg":"220x147","pp_20566390_1280.jpg":"1006x1280","pp_20566390_1024.jpg":"805x1024","pp_20566390_640.jpg":"503x640","pp_20566390_480.jpg":"377x480","pp_20566390_340.jpg":"267x340","pp_20566390_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_21793602_1920.jpg":"1920x1080","k_21793602_1280.jpg":"1280x1280","k_21793602_1024.jpg":"1024x1024","k_21793602_640.jpg":"640x640","k_21793602_480.jpg":"480x480","k_21793602_340.jpg":"340x340","k_21793602_220.jpg":"220x220","o_21793602_1280.jpg":"1280x854","o_21793602_1024.jpg":"1024x683","o_21793602_640.jpg":"640x427","o_21793602_480.jpg":"480x320","o_21793602_340.jpg":"340x227","o_21793602_220.jpg":"220x146","h_21793602_1280.jpg":"1280x854","h_21793602_1024.jpg":"1024x683","h_21793602_640.jpg":"640x427","h_21793602_480.jpg":"480x320","h_21793602_340.jpg":"340x227","h_21793602_220.jpg":"220x147","pp_21793602_1280.jpg":"1006x1280","pp_21793602_1024.jpg":"805x1024","pp_21793602_640.jpg":"503x640","pp_21793602_480.jpg":"377x480","pp_21793602_340.jpg":"267x340","pp_21793602_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1181","hd_21793614_1920.jpg":"1920x1080","k_21793614_1280.jpg":"1280x1280","k_21793614_1024.jpg":"1024x1024","k_21793614_640.jpg":"640x640","k_21793614_480.jpg":"480x480","k_21793614_340.jpg":"340x340","k_21793614_220.jpg":"220x220","o_21793614_1280.jpg":"1280x787","o_21793614_1024.jpg":"1024x629","o_21793614_640.jpg":"640x393","o_21793614_480.jpg":"480x295","o_21793614_340.jpg":"340x209","o_21793614_220.jpg":"220x135","h_21793614_1280.jpg":"1280x854","h_21793614_1024.jpg":"1024x683","h_21793614_640.jpg":"640x427","h_21793614_480.jpg":"480x320","h_21793614_340.jpg":"340x227","h_21793614_220.jpg":"220x147","pp_21793614_1280.jpg":"1006x1280","pp_21793614_1024.jpg":"805x1024","pp_21793614_640.jpg":"503x640","pp_21793614_480.jpg":"377x480","pp_21793614_340.jpg":"267x340","pp_21793614_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1327","hd_21793618_1920.jpg":"1920x1080","k_21793618_1280.jpg":"1280x1280","k_21793618_1024.jpg":"1024x1024","k_21793618_640.jpg":"640x640","k_21793618_480.jpg":"480x480","k_21793618_340.jpg":"340x340","k_21793618_220.jpg":"220x220","o_21793618_1280.jpg":"1280x884","o_21793618_1024.jpg":"1024x707","o_21793618_640.jpg":"640x442","o_21793618_480.jpg":"480x331","o_21793618_340.jpg":"340x234","o_21793618_220.jpg":"220x152","h_21793618_1280.jpg":"1280x854","h_21793618_1024.jpg":"1024x683","h_21793618_640.jpg":"640x427","h_21793618_480.jpg":"480x320","h_21793618_340.jpg":"340x227","h_21793618_220.jpg":"220x147","pp_21793618_1280.jpg":"1006x1280","pp_21793618_1024.jpg":"805x1024","pp_21793618_640.jpg":"503x640","pp_21793618_480.jpg":"377x480","pp_21793618_340.jpg":"267x340","pp_21793618_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2864","hd_21793624_1920.jpg":"1920x1080","k_21793624_1280.jpg":"1280x1280","k_21793624_1024.jpg":"1024x1024","k_21793624_640.jpg":"640x640","k_21793624_480.jpg":"480x480","k_21793624_340.jpg":"340x340","k_21793624_220.jpg":"220x220","o_21793624_1280.jpg":"1280x1909","o_21793624_1024.jpg":"1024x1527","o_21793624_640.jpg":"640x954","o_21793624_480.jpg":"480x716","o_21793624_340.jpg":"340x507","o_21793624_220.jpg":"220x328","h_21793624_1280.jpg":"1280x854","h_21793624_1024.jpg":"1024x683","h_21793624_640.jpg":"640x427","h_21793624_480.jpg":"480x320","h_21793624_340.jpg":"340x227","h_21793624_220.jpg":"220x147","pp_21793624_1280.jpg":"1006x1280","pp_21793624_1024.jpg":"805x1024","pp_21793624_640.jpg":"503x640","pp_21793624_480.jpg":"377x480","pp_21793624_340.jpg":"267x340","pp_21793624_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2234","hd_21793622_1920.jpg":"1920x1080","k_21793622_1280.jpg":"1280x1280","k_21793622_1024.jpg":"1024x1024","k_21793622_640.jpg":"640x640","k_21793622_480.jpg":"480x480","k_21793622_340.jpg":"340x340","k_21793622_220.jpg":"220x220","o_21793622_1280.jpg":"1280x1489","o_21793622_1024.jpg":"1024x1191","o_21793622_640.jpg":"640x744","o_21793622_480.jpg":"480x558","o_21793622_340.jpg":"340x395","o_21793622_220.jpg":"220x255","h_21793622_1280.jpg":"1280x854","h_21793622_1024.jpg":"1024x683","h_21793622_640.jpg":"640x427","h_21793622_480.jpg":"480x320","h_21793622_340.jpg":"340x227","h_21793622_220.jpg":"220x147","pp_21793622_1280.jpg":"1006x1280","pp_21793622_1024.jpg":"805x1024","pp_21793622_640.jpg":"503x640","pp_21793622_480.jpg":"377x480","pp_21793622_340.jpg":"267x340","pp_21793622_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_21793626_1920.jpg":"1920x1080","k_21793626_1280.jpg":"1280x1280","k_21793626_1024.jpg":"1024x1024","k_21793626_640.jpg":"640x640","k_21793626_480.jpg":"480x480","k_21793626_340.jpg":"340x340","k_21793626_220.jpg":"220x220","o_21793626_1280.jpg":"1280x854","o_21793626_1024.jpg":"1024x683","o_21793626_640.jpg":"640x427","o_21793626_480.jpg":"480x320","o_21793626_340.jpg":"340x227","o_21793626_220.jpg":"220x146","h_21793626_1280.jpg":"1280x854","h_21793626_1024.jpg":"1024x683","h_21793626_640.jpg":"640x427","h_21793626_480.jpg":"480x320","h_21793626_340.jpg":"340x227","h_21793626_220.jpg":"220x147","pp_21793626_1280.jpg":"1006x1280","pp_21793626_1024.jpg":"805x1024","pp_21793626_640.jpg":"503x640","pp_21793626_480.jpg":"377x480","pp_21793626_340.jpg":"267x340","pp_21793626_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1563","hd_21793628_1920.jpg":"1920x1080","k_21793628_1280.jpg":"1280x1280","k_21793628_1024.jpg":"1024x1024","k_21793628_640.jpg":"640x640","k_21793628_480.jpg":"480x480","k_21793628_340.jpg":"340x340","k_21793628_220.jpg":"220x220","o_21793628_1280.jpg":"1280x1042","o_21793628_1024.jpg":"1024x833","o_21793628_640.jpg":"640x521","o_21793628_480.jpg":"480x390","o_21793628_340.jpg":"340x276","o_21793628_220.jpg":"220x179","h_21793628_1280.jpg":"1280x854","h_21793628_1024.jpg":"1024x683","h_21793628_640.jpg":"640x427","h_21793628_480.jpg":"480x320","h_21793628_340.jpg":"340x227","h_21793628_220.jpg":"220x147","pp_21793628_1280.jpg":"1006x1280","pp_21793628_1024.jpg":"805x1024","pp_21793628_640.jpg":"503x640","pp_21793628_480.jpg":"377x480","pp_21793628_340.jpg":"267x340","pp_21793628_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1372","hd_21793632_1920.jpg":"1920x1080","k_21793632_1280.jpg":"1280x1280","k_21793632_1024.jpg":"1024x1024","k_21793632_640.jpg":"640x640","k_21793632_480.jpg":"480x480","k_21793632_340.jpg":"340x340","k_21793632_220.jpg":"220x220","o_21793632_1280.jpg":"1280x914","o_21793632_1024.jpg":"1024x731","o_21793632_640.jpg":"640x457","o_21793632_480.jpg":"480x343","o_21793632_340.jpg":"340x242","o_21793632_220.jpg":"220x157","h_21793632_1280.jpg":"1280x854","h_21793632_1024.jpg":"1024x683","h_21793632_640.jpg":"640x427","h_21793632_480.jpg":"480x320","h_21793632_340.jpg":"340x227","h_21793632_220.jpg":"220x147","pp_21793632_1280.jpg":"1006x1280","pp_21793632_1024.jpg":"805x1024","pp_21793632_640.jpg":"503x640","pp_21793632_480.jpg":"377x480","pp_21793632_340.jpg":"267x340","pp_21793632_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1305","hd_21793636_1920.jpg":"1920x1080","k_21793636_1280.jpg":"1280x1280","k_21793636_1024.jpg":"1024x1024","k_21793636_640.jpg":"640x640","k_21793636_480.jpg":"480x480","k_21793636_340.jpg":"340x340","k_21793636_220.jpg":"220x220","o_21793636_1280.jpg":"1280x870","o_21793636_1024.jpg":"1024x696","o_21793636_640.jpg":"640x435","o_21793636_480.jpg":"480x326","o_21793636_340.jpg":"340x231","o_21793636_220.jpg":"220x149","h_21793636_1280.jpg":"1280x854","h_21793636_1024.jpg":"1024x683","h_21793636_640.jpg":"640x427","h_21793636_480.jpg":"480x320","h_21793636_340.jpg":"340x227","h_21793636_220.jpg":"220x147","pp_21793636_1280.jpg":"1006x1280","pp_21793636_1024.jpg":"805x1024","pp_21793636_640.jpg":"503x640","pp_21793636_480.jpg":"377x480","pp_21793636_340.jpg":"267x340","pp_21793636_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_21793634_1920.jpg":"1920x1080","k_21793634_1280.jpg":"1280x1280","k_21793634_1024.jpg":"1024x1024","k_21793634_640.jpg":"640x640","k_21793634_480.jpg":"480x480","k_21793634_340.jpg":"340x340","k_21793634_220.jpg":"220x220","o_21793634_1280.jpg":"1280x854","o_21793634_1024.jpg":"1024x683","o_21793634_640.jpg":"640x427","o_21793634_480.jpg":"480x320","o_21793634_340.jpg":"340x227","o_21793634_220.jpg":"220x146","h_21793634_1280.jpg":"1280x854","h_21793634_1024.jpg":"1024x683","h_21793634_640.jpg":"640x427","h_21793634_480.jpg":"480x320","h_21793634_340.jpg":"340x227","h_21793634_220.jpg":"220x147","pp_21793634_1280.jpg":"1006x1280","pp_21793634_1024.jpg":"805x1024","pp_21793634_640.jpg":"503x640","pp_21793634_480.jpg":"377x480","pp_21793634_340.jpg":"267x340","pp_21793634_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_21793638_1920.jpg":"1920x1080","k_21793638_1280.jpg":"1280x1280","k_21793638_1024.jpg":"1024x1024","k_21793638_640.jpg":"640x640","k_21793638_480.jpg":"480x480","k_21793638_340.jpg":"340x340","k_21793638_220.jpg":"220x220","o_21793638_1280.jpg":"1280x854","o_21793638_1024.jpg":"1024x683","o_21793638_640.jpg":"640x427","o_21793638_480.jpg":"480x320","o_21793638_340.jpg":"340x227","o_21793638_220.jpg":"220x146","h_21793638_1280.jpg":"1280x854","h_21793638_1024.jpg":"1024x683","h_21793638_640.jpg":"640x427","h_21793638_480.jpg":"480x320","h_21793638_340.jpg":"340x227","h_21793638_220.jpg":"220x147","pp_21793638_1280.jpg":"1006x1280","pp_21793638_1024.jpg":"805x1024","pp_21793638_640.jpg":"503x640","pp_21793638_480.jpg":"377x480","pp_21793638_340.jpg":"267x340","pp_21793638_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5984632 Threads: 58 Questions: 1077778678 Slow queries: 0 Opens: 198043 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.091 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9663798 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) ) [link] => /kultura/ostalo/posjetili-smo-kijevo-opcinu-od-svega-400-stanovnika-u-kojoj-kuca-nesto-neprocjenjivo-nas-drustveni-centar-to-je-tkanje-ples-glazba-kuhinja-krajobrazna-arhitektura-i-jos-puno-toga-1188806 [printLink] => /kultura/ostalo/posjetili-smo-kijevo-opcinu-od-svega-400-stanovnika-u-kojoj-kuca-nesto-neprocjenjivo-nas-drustveni-centar-to-je-tkanje-ples-glazba-kuhinja-krajobrazna-arhitektura-i-jos-puno-toga-1188806?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 679258 [name] => Kijevo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kijevo [link] => /tag/kijevo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NA LICU MJESTA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Posjetili smo Kijevo, općinu od svega 400 stanovnika, u kojoj kuca nešto neprocjenjivo: ‘Naš društveni centar, to je tkanje, ples, glazba, kuhinja, krajobrazna arhitektura i još puno toga‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3145 [name] => Joško Dadić [username] => jo-ko-dadi [email] => jo-ko-dadi@sd.hr [password] => $2y$10$PPsstLu9jvi3jd949k9gFucJN1g/X8TU6EeYXYPui9evlGL78arTG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/josko-dadic-3145 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1663 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9a24994dbd79c363290ede74a8a5a09a?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/21793640.jpg [galleryCount] => 16 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Josko Supic/Cropix [mainImageDesc] =>

Lorena Kereta i Valentina Teskera u Kijevu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/21793640.jpg [title] =>

Lorena Kereta i Valentina Teskera u Kijevu

Josko Supic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/21793630.jpg [title] =>

Lorena Kereta, voditeljica projekta ‘Dinarsko srce’ za tkalačkim stanom

Josko Supic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/20566442.jpg [title] =>

Župna crkva sv.Mihovila

Josko Supic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/20566416.jpg [title] =>

Vrata Dinare, ulaz na planinarsku stazu do vrha Sinjal koji se nalazi na visini od 1831 metara

Josko Supic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/20566390.jpg [title] =>

Panorama Kijeva

Josko Supic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/21793602.jpg [title] =>

Lorena Kereta, voditeljica projekta Društveni centar 'Dinarsko srce' i Valentina Teskera, financijska menadžerica

Josko Supic/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/21793614.jpg [title] =>

Lorena Kereta, voditeljica projekta 'Dinarsko srce' za tkalackim stanom

Josko Supic/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/21793618.jpg [title] =>

Šalice i privjesci od vune, suveniri ‘Dinarskog srca’

Josko Supic/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/21793624.jpg [title] =>

Valentina Teskera, financijska menadžerica projekta Druđtveni centar 'Dinarsko srce'

Josko Supic/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/21793622.jpg [title] =>

Valentina Teskera, financijska menadžerica projekta Druđtveni centar 'Dinarsko srce'

Josko Supic/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/21793626.jpg [title] =>

Šalica, suvenir 'Dinarskog srca'

Josko Supic/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/21793628.jpg [title] =>

Lorena Kereta, voditeljica projekta 'Dinarsko srce' za tkalačkim stanom

Josko Supic/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/21793632.jpg [title] =>

Valentina Teskera, financijska menadžerica projekta Druđtveni centar 'Dinarsko srce'

Josko Supic/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/21793636.jpg [title] =>

Šalica, jedan od suvenira suvenira 'Dinarskog srca'

Josko Supic/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/21793634.jpg [title] =>

Šalice i privjesci od vune, suveniri 'Dinarskog srca'

Josko Supic/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/21793638.jpg [title] =>

Šalica, suvenir 'Dinarskog srca'

Josko Supic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kijevo, mala općina u Šibensko-kninskoj županiji nedaleko od Knina, smještena podno župne crkve sv. Mihovila, danas broji svega četristotinjak stanovnika, ali na području općine djeluje čak 10 udruga.

Jedna od njih je Kulturno-umjetničko društvo “Dinara”, koje je u svibnju 2020. godine dovelo prvi EU projekt u Kijevo. Zahvaljujući suradnji KUD-a “Dinara”, Općine Kijevo i udruge GTF – Inicijativa za održivi rast, naselje podno Dinare dobilo je Društveni centar “Dinarsko srce”.

Pišući o Kijevu, obećali smo sami sebi da ćemo uvijek ponavljati bitne podatke. Naime, u Prvom svjetskom ratu Kijevljana je poginulo 53, u Drugom 463, a u Domovinskom ratu je ubijeno 25 Kijevljana, mahom od jugoslavenske vojske i njihovih četničkih pomagača. Sada Društveni centar u Kijevu okuplja brojne udruge s kojima ovo mitsko mjesto ide dalje, s novim projektima za budućnost.

---

image

Lorena Kereta, voditeljica projekta ‘Dinarsko srce’ za tkalačkim stanom

Josko Supic/Cropix
---

– Sada će biti ni dvije godine da “Dinarsko srce” posluje. Dobili smo sredstva Europske unije za uređenje prostorije “Dinarskog srca” i za održavanje aktivnosti, kao i za održavanje radionica za očuvanje tradicijske kulture – kaže nam ekonomistica Lorena Kereta, voditeljica Društvenog centra “Dinarsko srce”, projekta za koji je predviđeno da traje do 29. svibnja. Kako je već istaknuto, malena općina realizirala je svoj prvi europski projekt. S 1,7 milijuna kuna iz socijalnog fonda pokrenuli su Društveni centar “Dinarsko srce”. Glavni nositelj projekta je KUD “Dinara”, a okupljaju gotovo pola mjesta.

Lorena kaže kako bi projekt “Dinarsko srce” trebao nastaviti s radom, kako se, uostalom, i priča u kijevskom kraju.

– Tako je. Svaki projekt ima dio koji se odnosi na održivost, nakon financiranja sredstvima Europske unije. Trenutačno smo u fazi izrade plana i programa održivosti projekta, tako da se nadamo kako će se on nastaviti.

---

image

Župna crkva sv.Mihovila

Josko Supic/Cropix
---

Čime se dalje namjeravate baviti?

– I dalje onim što smo dosad radili, tradicijskom kuhinjom, tkanjem, plesom, glazbom, krajobraznom arhitekturom, poduzetništvom i ruralnim razvojem, te planinarenjem i uzgojem ljekovitog bilja.

Imate li dovoljno ljudi?

– U Kijevu ima dosta udruga koje bi nastavile raditi u sklopu “Dinarskog srca”. Nadamo se da ćemo  nastaviti dalje s poslom. Ovdje smo, preko KUD-a “Dinara”, nositelja projekta “Dinarskog srca”, zaposlene 26-godišnja Valentina Teskera, financijska menadžerica, a preko Općine Kijevo i domaćica Centra. Također, preko partnerske udruge GTF – Inicijative za održivi rast zaposleno je još četvero ljudi. To je sedmero ljudi. Što je za našu malu općinu odličan broj. S time što imamo preko ugovora o djelu angažirano još desetak osoba koje su odrađivale radionice. U nastavku projekta nadamo se daljnjoj suradnji s njima – kaže nam Lorena Kereta.

---

image

Lorena Kereta, voditeljica projekta 'Dinarsko srce' za tkalačkim stanom

Josko Supic/Cropix
---

Kazuje nam kako svi uključeni imaju volje i resursa nastaviti s projektom “Dinarsko srce”, bez obzira što je ovo projekt zamišljen da se organizira sredstvima Europske unije.

– Jer time ćemo svi profitirati – odlučna je Lorena Kereta. Njezinim tvrdnjama pridružuje se i Valentina Teskera. Na upit, obje nam kažu kako “Dinarsko srce” ima potporu Općine Kijevo.

– Tako je, imamo potporu općinske vlasti. Načelnik Kijeva (33-godišnak, op.a.) Martin Ercegovac je tu kad god nešto trebamo, on nam pomogne. I on je za to da se projekti “Dinarskog srca” nastave provoditi – kaže Lorena Kereta.

U Društvenom centru “Dinarsko srce” održavaju se radionice tradicijske kulture s ciljem očuvanja folklorne baštine dinarskoga kraja. Kijevljani i Kijevljanke imaju priliku okušati se u ojkavici, zaplesati kijevsko tradicijsko kolo i obnoviti umijeće pripreme tradicionalnih jela Dalmatinske zagore.

---

image

Panorama Kijeva

Josko Supic/Cropix
---

Kao što smo naznačili, glavni nositelj projekta je Kulturno-umjetničko društvo Dinara, koje desetljećima njeguje baštinu kijevskoga kraja. A okupljaju, gotovo, reklo bi se, “pola sela”.

– Imamo oko 40 članova. Imamo djece koja su tek krenula u školu, koji vježbaju naše staro kolo. Imamo žene srednje dobi i starije žene, kao i nas osam muškaraca, ostalom, vidjeli ste nas i na bini – kaže Božo Teskera, predsjednik KUD-a Dinara.

Dolazi se odsvuda

Plan im je pokrenuti aktivnosti svih udruga i ojačati međusobnu suradnju.Ove godine će se, inače, održati tradicionalna Književna večer u sklopu “Kijevskog lita 2022”. Bit će to velika, po redu, 20. Književna večer, koja će se, kao i dosad, održati na prostoru ispod obnovljene crkve sv. Mihovila, srušene u srpskoj agresiji 1991. godine.

---

image

Šalica, suvenir 'Dinarskog srca'

Josko Supic/Cropix
---

– Vjerujemo da će i ova manifestacija, usprkos koronavirusu, biti uspješna, jer smo je i dosad organizirali u skladu sa preporučenom zaštitom od epidemije – kazao nam je Branko Bajan Jale, (59). umirovljeni radnik vranjičkog “Salonita”, dragovoljac Domovinskog rata, koji je više godina radio i kao kijevski poštar, ujedno i tajnik KUD-a “Dinara” te član uprave Pčelarske udruge “Vrisak”.

– Ova manifestacija je izuzetno bitna, jer na nju dolaze, uz književnike i klape, pjevači (poput Hrvoja Marića), kulturna društva, amaterske predstave, operni pjevači. To je vrlo dobro, jer smo u Kijevu, uz poeziju, doveli i brojne klape, kao i ostala kulturna događanja – kazao nam je Branko Bajan. Jale je poznat i po pečenju rakije, popularno nazvanog Kijevskog viskija, napravljenog po originalnoj recepturi.

Samo pečenje traje oko tri sata, a evo što ovoj vrsni napitak razlikuje od obične rakije. Naime, Jale rakiju peče dva puta.

– Prvi put se peče s dropom iliti mastom, iz čega izađe čista rakija. Zatim rakiju vraćamo ponovno u kotao, mećemo vode da ne zagori kotao. Kada potekne ta druga rakija, prva tri decilitra odvajam, jer je to metilni alkohol. Kad sam to odvojio, onda u ostatak stavim koru od šljive, nakon što sam gornju opnu odvojio i bacio. Ostala mi je unutra čista kora, u lijevak je metnem, nakon čega se to lijeva u posudu, gdje se mjere gradi. Upravo ovaj način izrade našoj rakiji, inače običnoj lozovači, daje posebnu aromu i boju viskija. Zbog tog je moja rakija, poznatija i kao kijevski viski, a koju radim isključio za osobne potrebe, poznata u našem kraju, ali i šire, do Splita i Zagreba – kaže nam Jale.

---

image

Valentina Teskera, financijska menadžerica projekta Druđtveni centar 'Dinarsko srce'

Josko Supic/Cropix
---

Tkanje od davnina

– Inače, kijevski viski ima 19 gradi – kaže Jale, kojemu u pečenju rakije zimi pomaže i kum Stipe Bajan.

Društveni centar “Dinarsko srce” je opremljen tkalačkim stanom na kojem sudionici radionica uče princip tkanja i izradu dijelova nošnje. Radionice su prilagođene svim dobnim skupinama, pa je tako prof. Željko Knezić s Tekstilno-tehnološkog fakulteta, koji vodi radionice tkanja, za najmlađe pripremio igru (ples) živog tkanja i nastajanja tkanog proizvoda aktivnim sudjelovanjem sudionika bez posebnih pomagala.

Osim folklorne baštine, kijevski kraj, koji leži na izvorišnom području rijeke Cetine, od davnina je vezan uz obradu zemlje i uzgoj stoke. U svrhu očuvanja i širenja poljoprivrednih djelatnosti, u Društvenom centru “Dinarsko srce” i dalje će se, vjeruju ovdje, organizirati radionice poduzetništva i ruralnog razvoja.

– Vjerujemo, naravno, kako će “Dinarsko srce”, zahvaljujući svim ljudima koji su uključeni u projekt, i dalje postojati – uglas će Lorena Kereta i Valentina Teskera.

---

Književna večer u sklopu Kijevskog lita

Glavni organizator Književne večeri je Branko Bajan Jale, koji je je već u kontaktu s brojnim književnicima, od kojih mnogi dolaze iz Knina, Sinja, Splita, ali većina iz Zagreba. Kažimo i kako će manifestacija, koja je obogatila Društveni centar “Dinarsko srce”, vjerojatno biti održana u kolovozu. Istaknimo i kako ove značajne manifestacije ne bi bilo, da nema Branka Bajana, koji sve dugogodišnje veze koristi kako bi stalno održavao “Kijevska lita”. koji se već dva desetljeća nalaze na kulturnoj karti Hrvatske.

Među onima koji nesebično pomažu rad “Dinarskog srca” je i Lidija Slavić, bivša načelnica Kijeva, a s kojom je i pokrenut ovaj društveni projekt.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Josko Supic/Cropix Josko Supic/Cropix Josko Supic/Cropix Josko Supic/Cropix Josko Supic/Cropix Josko Supic/Cropix Josko Supic/Cropix Josko Supic/Cropix Josko Supic/Cropix Josko Supic/Cropix Josko Supic/Cropix Josko Supic/Cropix Josko Supic/Cropix Josko Supic/Cropix Josko Supic/Cropix Josko Supic/Cropix
Josko Supic/Cropix

Lorena Kereta i Valentina Teskera u Kijevu

Josko Supic/Cropix

Lorena Kereta, voditeljica projekta ‘Dinarsko srce’ za tkalačkim stanom

Josko Supic/Cropix

Župna crkva sv.Mihovila

Josko Supic/Cropix

Vrata Dinare, ulaz na planinarsku stazu do vrha Sinjal koji se nalazi na visini od 1831 metara

Josko Supic/Cropix

Panorama Kijeva

Josko Supic/Cropix

Lorena Kereta, voditeljica projekta Društveni centar 'Dinarsko srce' i Valentina Teskera, financijska menadžerica

Josko Supic/Cropix

Lorena Kereta, voditeljica projekta 'Dinarsko srce' za tkalackim stanom

Josko Supic/Cropix

Šalice i privjesci od vune, suveniri ‘Dinarskog srca’

Josko Supic/Cropix

Valentina Teskera, financijska menadžerica projekta Druđtveni centar 'Dinarsko srce'

Josko Supic/Cropix

Valentina Teskera, financijska menadžerica projekta Druđtveni centar 'Dinarsko srce'

Josko Supic/Cropix

Šalica, suvenir 'Dinarskog srca'

Josko Supic/Cropix

Lorena Kereta, voditeljica projekta 'Dinarsko srce' za tkalačkim stanom

Josko Supic/Cropix

Valentina Teskera, financijska menadžerica projekta Druđtveni centar 'Dinarsko srce'

Josko Supic/Cropix

Šalica, jedan od suvenira suvenira 'Dinarskog srca'

Josko Supic/Cropix

Šalice i privjesci od vune, suveniri 'Dinarskog srca'

Josko Supic/Cropix

Šalica, suvenir 'Dinarskog srca'

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/ostalo/posjetili-smo-kijevo-opcinu-od-svega-400-stanovnika-u-kojoj-kuca-nesto-neprocjenjivo-nas-drustveni-centar-to-je-tkanje-ples-glazba-kuhinja-krajobrazna-arhitektura-i-jos-puno-toga-1188806 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9140b3343af0c6a83ff7e76e783349fc04173c6e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Posjetili+smo+Kijevo%2C+op%C4%87inu+od+svega+400+stanovnika%2C+u+kojoj+kuca+ne%C5%A1to+neprocjenjivo%3A+%E2%80%98Na%C5%A1+dru%C5%A1tveni+centar%2C+to+je+tkanje%2C+ples%2C+glazba%2C+kuhinja%2C+krajobrazna+arhitektura+i+jo%C5%A1+puno+toga%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fposjetili-smo-kijevo-opcinu-od-svega-400-stanovnika-u-kojoj-kuca-nesto-neprocjenjivo-nas-drustveni-centar-to-je-tkanje-ples-glazba-kuhinja-krajobrazna-arhitektura-i-jos-puno-toga-1188806 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fposjetili-smo-kijevo-opcinu-od-svega-400-stanovnika-u-kojoj-kuca-nesto-neprocjenjivo-nas-drustveni-centar-to-je-tkanje-ples-glazba-kuhinja-krajobrazna-arhitektura-i-jos-puno-toga-1188806 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NA LICU MJESTA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
OstaloNA LICU MJESTA

Posjetili smo Kijevo, općinu od svega 400 stanovnika, u kojoj kuca nešto neprocjenjivo: ‘Naš društveni centar, to je tkanje, ples, glazba, kuhinja, krajobrazna arhitektura i još puno toga‘

Piše JOŠKO DADIĆ
1. svibnja 2022. - 09:41

Kijevo, mala općina u Šibensko-kninskoj županiji nedaleko od Knina, smještena podno župne crkve sv. Mihovila, danas broji svega četristotinjak stanovnika, ali na području općine djeluje čak 10 udruga.

Jedna od njih je Kulturno-umjetničko društvo “Dinara”, koje je u svibnju 2020. godine dovelo prvi EU projekt u Kijevo. Zahvaljujući suradnji KUD-a “Dinara”, Općine Kijevo i udruge GTF – Inicijativa za održivi rast, naselje podno Dinare dobilo je Društveni centar “Dinarsko srce”.

Pišući o Kijevu, obećali smo sami sebi da ćemo uvijek ponavljati bitne podatke. Naime, u Prvom svjetskom ratu Kijevljana je poginulo 53, u Drugom 463, a u Domovinskom ratu je ubijeno 25 Kijevljana, mahom od jugoslavenske vojske i njihovih četničkih pomagača. Sada Društveni centar u Kijevu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 08:28